Τρίτη 24 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ωριμες οι συνθήκες για μείωση του χρόνου εργασίας

-- Συχνά και μάλιστα πιο πολύ από τους υπουργούς Παιδείας και Υγείας λέγεται ότι υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι οι οποίοι δε βρίσκονται στη θέση τους και κατά κάποιον τρόπο έχει αρχίσει και προετοιμάζεται ένας σχεδιασμός επιστροφής στις οργανικές τους θέσεις. Θα ήθελα να μου κάνετε ένα σχόλιο γι' αυτό.

-- Οι μετακινήσεις είναι μια φάμπρικα που την έκανε η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Κι εδώ βεβαίως έχει το στοιχείο της ρουσφετολογίας. Και λέω φάμπρικα, γιατί είναι η έκταση του προβλήματος, γιατί βεβαίως μια εκπαιδευτικός που μένει έγκυος τον Ιούνιο, έκτακτα, μπορεί να έχει και ένα πρόβλημα να μην μπορεί να πάει στη δουλειά που ήταν.

Είτε λόγω υγείας, είτε οικογενειακές ανάγκες, μπορεί να δημιουργούνται κάποια προβλήματα. Αλλά η έκταση, όπως έχει το πρόβλημα, είναι μια φάμπρικα που την είχαν ανοίξει οι ίδιοι για να δημιουργούν θύλακες «ημετέρων».

Αλλά να σας πω και κάτι άλλο; Γιατί δε μας τα δίνουν συγκεκριμένα; Γιατί, πρέπει να πούμε και μια άλλη πλευρά. Οι εκπαιδευτικοί δε δουλεύουν μόνο 25 ώρες στα σχολεία. Κάνουν και γραφική δουλειά.

Τώρα, μάλιστα, οι εκπαιδευτικοί έχουν γίνει και νοσηλευτές. Πρέπει να ανακαλύψουν ποιο παιδί έχει πυρετό, να βρουν τη μάνα του, αν έχει υποκείμενο νόσημα κ.λπ. Εχουν πάει σχολίατροι στα σχολεία; Είναι κάτι που το είχα αφήσει για το κλείσιμο για το θέμα της γρίπης. Δε θα πω εγώ για το εμβόλιο αν είναι καλό ή κακό ή όχι. Αλλά πού είναι οι σχολίατροι; Ο εκπαιδευτικός τώρα πρέπει να είναι μάγκας, με συγχωρείτε, για να καταλάβει αν ένα παιδί πήγε νωρίτερα ή όχι στο σχολείο, έχουν γίνει και αυτοί γιατροί.

Οι εκπαιδευτικοί κάνουν και γραφική δουλειά. Κάνουν πολλή δουλειά για τη βιβλιοθήκη, γιατί ένα σχολείο έχει και την αναγκαία γραφειοκρατία.

Είναι πώς είναι οργανωμένη η εκπαίδευση, ας μας πουν ποιος είναι ο ρόλος του εκπαιδευτικού, ποιες είναι περιπτώσεις ρουσφετολογίας και ποιες οι υπαρκτές ανάγκες. Για τους νοσηλευτές το ίδιο.

Τώρα με τον ΑΣΕΠ θα τους παίρνουν όλους στο κέντρο και μετά θα τους πηγαίνουν στην περιφέρεια ή ανάποδα. Θα μπαίνει ο άλλος στην Κοζάνη, αλλά αφού είναι κάτοικος Αθήνας θα έρχεται στην Αθήνα.

Εδώ θέλει άλλου τύπου σχεδιασμό, αλλά αυτά δεν μπορεί να υπάρξουν. Αυτά στο σοσιαλισμό υπήρξαν και λειτούργησαν και ας αφήσουν το «δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται», να μην πετάμε και το παιδί μαζί με τα νερά, αλλά εν πάση περιπτώσει.

Ας μας εξηγήσουν, πρώτα να βγουν και να μας πουν πώς δημιουργούνται 15.000 κενά απότομα, για να καταλάβουμε και πού είναι οι νοσηλευτές - φαντάσματα.

Εδώ όμως βγαίνει και λέει ο Παπανδρέου ότι σε κάθε πέντε που φεύγουν θα διορίζεται ένας. Ρωτάω: Λογικά οι κοινωνικές υπηρεσίες δεν έχουν διευρυνθεί; Νέοι τομείς, νέες ειδικότητες, αυτό θα πει σύγχρονη εποχή. Αρα, ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός που έγινε, δικαιολογεί τη μείωση της ζωντανής ανθρώπινης εργασίας; Και αν έχουμε τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, θα πεταχτούν κι άλλοι ή θα μειωθεί ο χρόνος εργασίας, το ωράριο εργασίας;

Αυτά έτσι πρέπει να αντιμετωπιστούν. Με αυτήν την έννοια δε δίνουμε δεκάρα σε ό,τι λένε. Και όταν αυτά που λένε αντανακλούν σε υπαρκτά προβλήματα, το κάνουν για άλλους λόγους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ