Σάββατο 21 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στον ντορβά της συναίνεσης

Καμιά ανοχή δεν πρέπει να δείξουν οι εργαζόμενοι στα κελεύσματα της κυβέρνησης να συναινέσουν στο χτύπημα των δικαιωμάτων τους

Ο πρωθυπουργός, αφού εξασφάλισε στο χτεσινό του διάγγελμα μέτρα για τη διεύρυνση των κερδών του κεφαλαίου και ισχυροποίηση της θέσης των επιχειρηματικών ομίλων στον παγκόσμιο και ευρωπαϊκό καπιταλιστικό ανταγωνισμό, ζήτησε τη «συμμετοχή όλων» για να βγει η «χώρα από τη βαθιά κρίση».

Μάλιστα, επιχειρώντας να υφαρπάξει τη λαϊκή συναίνεση, ισχυρίστηκε προκλητικά ότι η κυβέρνηση «μέσα από τον πρώτο προϋπολογισμό, στηρίζει τους ασθενέστερους», μεταφράζοντας σαν «στήριξη» το «επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης» και τις «αυξήσεις» μέχρι ένα ευρώ στους μισθούς και τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων. Για την προώθηση αυτής της πολιτικής, έσπευσε να αναγάγει σε αξιόπιστους και «πραγματικούς εταίρους» τους βιομήχανους και τις ξεπουλημένες ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, ώστε μαζί να «επεξεργαστούν την εφαρμογή αυτών των μεγάλων τομών», νομιμοποιώντας μια πολιτική που υποθηκεύει το μέλλον των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα, σε μια προσπάθεια να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, επιχείρησε να αποδώσει τα προβλήματα των λαϊκών νοικοκυριών στη διαφθορά. Αποσυνδέοντας το φαινόμενο της διαφθοράς από την ουσία του καπιταλιστικού συστήματος που το γεννά, το θρέφει και το αναπαράγει, προσπάθησε με επικοινωνιακά «τρικ» να διαχύσει την «ευθύνη» του στο σύνολο της κοινωνίας.

Σ' αυτή την κατεύθυνση ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε: «Μετά την εκλογή της ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα ζητήσω από όλα τα κόμματα να συναντηθούμε, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τη μεγάλη μάστιγα της διαφθοράς και ανομίας στη χώρα μας».

Τη διαφθορά και τη διαπλοκή που συντήρησαν με την πολιτική τους οι εταίροι του δικομματισμού και συνεχίζουν να την τροφοδοτούν στηρίζοντας την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που είναι σύμφυτη με τα φαινόμενα της διαφθοράς, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να τη συγκαλύψει πίσω από πρωτοβουλίες «βιτρίνας», που αφήνουν στο απυρόβλητο το σύστημα που τις διαιωνίζει και στόχο έχουν να καλλιεργήσουν τη λογική της συναίνεσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ