Σάββατο 21 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διαβουλεύσεις και προκλητικά δημοσιεύματα

Σοβαρές εκκρεμότητες παραμένουν στο περιουσιακό, το οποίο απασχόλησε και τη χτεσινή συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τα οργανωτικά ζητήματα και το περιουσιακό απασχόλησαν χτες τη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, παρουσία του Ειδικού Αντιπροσώπου του γγ του ΟΗΕ, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν. Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε τόσο από τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ, όσο και από τον Κύπριο Πρόεδρο ως «εποικοδομητική» και «ικανοποιητική», με τις διαφορές να παραμένουν. Ο Δ. Χριστόφιας σημείωσε ότι υπάρχουν εκκρεμότητες και είναι γνωστές.

Η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς εξακολουθούν να συντηρούν την πρόταση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περί πενταμερούς συνάντησης, η οποία στοχεύει στο να υποβαθμίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να καταστήσει κυρίαρχες στη λύση τρίτες «εγγυήτριες» δυνάμεις. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υπεραμύνθηκε της πενταμερούς, ισχυριζόμενος ότι είναι αναπόφευκτη κατά τη συζήτηση του κεφαλαίου ασφάλειας και εγγυήσεων, επαναφέροντας ζήτημα πατροναρίσματος και διαδικασία τύπου Ανάν στις συνομιλίες. Ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, αναφερόμενος στην πρόταση Ερντογάν υποστήριξε ότι «η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού είναι μια, είναι γνωστή και είναι εν εξελίξει».

Παραπληροφόρηση από τη «Χουριέτ»

Δυναμιτισμός της διαδικασίας και επαναφορά του Σχεδίου Ανάν επιχειρείται και μέσω των τουρκικών ΜΜΕ, με χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της εφημερίδας «Χουριέτ», το οποίο αναφέρεται «στη δομή του νέου κράτους της Κύπρου». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το μεγαλύτερο πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις οφείλεται «στην εμμονή της ελληνικής πλευράς στην ενιαία κυριαρχία. Η ελληνική πλευρά επιθυμεί η δομή του κράτους να εξελιχθεί σε ομόσπονδη και δεν αποδέχεται την αρχή των δυο κυρίαρχων κρατών που υποστηρίζει η τουρκική πλευρά». Η εφημερίδα προσθέτει ότι το ψευδοκράτος δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση την επιστροφή των Τούρκων εποίκων και δε διαπραγματεύεται το ζήτημα, σημειώνοντας ότι η τουρκική πλευρά βασίζεται, όπως είναι γνωστό, στο «σχέδιο Ανάν».

Ο Δ. Χριστόφιας χαρακτήρισε το δημοσίευμα απαράδεκτο και ανήθικο, τονίζοντας ότι «πολλές παρεξηγήσεις γίνονται από δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού ή του τουρκικού Τύπου, από δηλώσεις ή έγγραφα που εξασφαλίζουν κάποιοι και δεν έχουν σχέση με τις δικές μας θέσεις. Είναι θέσεις της Τουρκίας ή της τουρκοκυπριακής πλευράς και τις ερμηνεύουν ως συμφωνία δική μας και αυτό το θεωρώ απαράδεκτο και πρέπει να σας πω, με όλη την ειλικρίνεια, το θεωρώ και ανήθικο».

Ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε πως είναι αλήθεια ότι συμφώνησαν, όπως αναφέρει η «Χουριέτ», στη λύση της ομοσπονδίας, ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, χαρακτηρίζοντας παραπλανητικό το ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά «θέλει να μείνει η κατάσταση, όσον αφορά την κυριαρχία, ως έχει τώρα, δήθεν δύο κυρίαρχα κρατίδια. Αυτό είναι λάθος». Τέλος, χαρακτήρισε ψέμα και το ότι υπάρχει συμφωνία για εκλογή του προέδρου και του αντιπροέδρου από τη Γερουσία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαβουλεύσεις στο φόντο των προωθούμενων διευθετήσεων στα Ελληνοτουρκικά(2010-04-13 00:00:00.0)
Δε θα δεχτούμε τη μείωση ή τον περιορισμό των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων(2008-11-30 00:00:00.0)
Χρειάζεται κατάλληλη προετοιμασία για την επόμενη συνάντηση(2006-07-05 00:00:00.0)
Η Τουρκία ξαναζεσταίνει τη «σούπα»(2003-12-25 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο η επαναλειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου(2003-06-07 00:00:00.0)
Θα συζητηθεί η ουσία του προβλήματος(2001-12-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ