Σάββατο 21 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
11η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Στο επίκεντρο η οικονομική κρίση και η πάλη των κομμουνιστών

Ξεκίνησαν χτες στο Νέο Δελχί της Ινδίας οι εργασίες, με τη συμμετοχή 56 κομμάτων από 48 χώρες

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΝΔΙΑ.--

Ξεκίνησαν χτες, Παρασκευή 20 Νοέμβρη οι εργασίες της 11ης Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που πραγματοποιείται στο Νέο Δελχί, με θέμα «Η διεθνής καπιταλιστική κρίση, η πάλη των εργαζομένων και των λαών, η εναλλακτική διέξοδος και ο ρόλος του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος».

Στη Συνάντηση συμμετέχουν 56 κόμματα από 48 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί πως πολλά ΚΚ δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν, παρά τη θέλησή τους. Για παράδειγμα, η ινδική πρεσβεία στη Μόσχα αρνήθηκε, χωρίς σαφείς εξηγήσεις, να δώσει βίζα στον εκπρόσωπο του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ), ενώ προβλήματα με τη βίζα αντιμετώπισε και ο εκπρόσωπος του Νοτιοαφρικανικού ΚΚ, που δεν μπόρεσε να πάρει μέρος στην έναρξη των εκδηλώσεων.

Στο Προεδρείο της Συνάντησης συμμετείχαν εκπρόσωποι από το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), το ΚΚ Ινδίας, το ΚΚΕ, το Πορτογαλικό ΚΚ, το ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας, το Βραζιλιάνικο ΚΚ και το Λιβανέζικο ΚΚ. Η έναρξη των εργασιών έγινε με επαναστατικά τραγούδια και τη Διεθνή, που τραγούδησε χορωδία στη γλώσσα «χίντι». Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι εκπρόσωποι των δύο ΚΚ της Ινδίας, που φέτος φιλοξενούν τη Διεθνή Συνάντηση, για να ανοίξουν τις εργασίες της.

Οι λαοί να περάσουν στην αντεπίθεση

Στιγμιότυπο από τις εργασίες. Ο Γ. Μαρίνος στο προεδρείο της Συνάντησης
Στιγμιότυπο από τις εργασίες. Ο Γ. Μαρίνος στο προεδρείο της Συνάντησης
Ο Πάλαπ Σεγκούντα, μέλος της Εθνικής Γραμματείας και Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας, χαιρέτισε τους αντιπροσώπους των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, εκ μέρους των 2 εκατομμυρίων μελών των ΚΚ της Ινδίας και των δεκάδων εκατομμυρίων υποστηρικτών τους. Σημείωσε πως οι εργασίες γίνονται στο Δελχί, όπου έγιναν μεγάλοι αγώνες ενάντια στην αποικιοκρατία, στους οποίους είχε αναφερθεί ο Καρλ Μαρξ.

Αναφέρθηκε στο θέμα της Συνάντησης, τονίζοντας πως η οικονομική κρίση, που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι μια συστημική κρίση του καπιταλισμού, που δείχνει τα ιστορικά του όρια. Η βαθύτερη αιτία της βρίσκεται στη βασική αντίθεση του καπιταλισμού. Ο Π. Σεγκούντα, έκανε αναφορά στους μεγάλους αγροτικούς αγώνες, τους οποίους δίνουν το τελευταίο διάστημα στην Ινδία, όπως και στις δυσκολίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι εκατομμύρια εργαζόμενοι στην Ασία, που βρέθηκαν στην ανεργία. Σημείωσε πως όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι ενώνονται στον αγώνα ενάντια στον καπιταλισμό, στηρίζοντας την προοπτική του σοσιαλισμού.

Εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαρξιστικού) τις εργασίες χαιρέτισε στην έναρξη ο Σιτάραμ Γιατσούρι, Μέλος του ΠΓ της ΚΕ του κόμματος. Τόνισε πως τα κομμουνιστικά κόμματα βάδισαν αρκετό χρόνο τα τελευταία χρόνια από την πρώτη Διεθνή Συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε το 1998 στην Αθήνα.

Σημείωσε πως η κρίση με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι δεν οφείλεται σε κάποιο είδος διαχείρισης του καπιταλισμού, αλλά είναι μια κρίση του συστήματος, που τα θεμέλιά της βρίσκονται στην αντίθεση ανάμεσα στην κοινωνικοποίηση της εργασίας και στην ατομική ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων της. Η επίλυση αυτής της αντίθεσης - τόνισε ο Σ. Γιατσούρι - μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στο σοσιαλισμό.

Στις σημερινές συνθήκες τα ΚΚ απαιτείται από κοινού να μελετήσουν τις εξελίξεις και να προωθήσουν την πάλη τους. Σε αυτό καλείται να συνεισφέρει η Διεθνής Συνάντηση και το Κοινό Ανακοινωθέν που θα εκδώσει. Το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΙ (Μ) σημείωσε πως ο καπιταλισμός, όπως έχει σημειώσει ο Λένιν, βρίσκεται στην τελευταία βαθμίδα του, τον ιμπεριαλισμό. Οσα και όποια μέτρα κι αν πάρουν οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις για το ξεπέρασμα της κρίσης, αντικειμενικά θα 'ρθει επόμενη κρίση, που θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Ο Σ. Γιατσούρι σημείωσε πως τα αιτήματα που αναπτύχθηκαν σε χιλιάδες μαζικούς αγώνες των εργαζομένων τα τελευταία χρόνια ήταν κυρίως αμυντικά. Αγώνες που ήταν μεν χρήσιμοι, γιατί είχαν στόχο να διαφυλάξουν κατακτήσεις από την επίθεση της αστικής τάξης, ωστόσο έχει σημασία σήμερα οι εργαζόμενοι να περάσουν στην αντεπίθεση. «Για κάτι τέτοιο απαιτείται η ισχυροποίηση των ΚΚ, η προβολή του εναλλακτικού δρόμου, που είναι ο σοσιαλισμός! Καμία μεταρρύθμιση του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος δεν μπορεί να το διορθώσει! Ο καπιταλισμός πρέπει να ανατραπεί! Ο σοσιαλισμός είναι το σύστημα που θα απελευθερώσει την εργατική τάξη, τον άνθρωπο της εργασίας!» κατέληξε μεταξύ άλλων στην ομιλία του.

Πάλη με στόχο τη σοσιαλιστική εξουσία

Μιλώντας την Παρασκευή στις εργασίες της Διεθνούς Συνάντησης ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε πως «η πραγματοποίηση της Διεθνούς Συνάντησης των ΚΚ για πρώτη φορά στην Ασία, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα. Εκτός των άλλων υπογραμμίζει την αλληλεγγύη μας με τους λαούς της περιοχής που βρίσκονται ολοένα και περισσότερο στο κέντρο των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και ανταγωνισμών, με τον αγώνα των ΚΚ που συχνά έχουν να αντιμετωπίσουν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, διώξεις, διακρίσεις, δολοφονίες».

Ο Γ. Μαρίνος αναφέρθηκε στις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης, υπογραμμίζοντας πως «ο καπιταλισμός δεν είναι επικίνδυνος μόνο στη φάση της κρίσης, της οικονομικής ύφεσης, είναι συνολικά επικίνδυνος. Γιατί σε όλες τις φάσεις τον διακρίνει η εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, η υπεραξία που προέρχεται από την απλήρωτη εργασία, το κυνηγητό του καπιταλιστικού κέρδους, που είναι η ζωή του συστήματος».

Αναφέρθηκε στην όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων σε συνθήκες σοβαρών ανακατατάξεων, μείωσης της συμμετοχής των ΗΠΑ στο παγκόσμιο ΑΕΠ, ισχυρής παρουσίας της ΕΕ, ενίσχυσης της Κίνας, της Ρωσίας, της Ινδίας και της Βραζιλίας και σημείωσε: «Η ιστορική πείρα έχει αποδείξει ότι το κομμουνιστικό κίνημα δυναμώνει, στο βαθμό που είναι σταθερά προσηλωμένο στη γραμμή της αντιμονοπωλιακής - αντιιμπεριαλιστικής πάλης και στο στρατηγικό του στόχο, στην πάλη για την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού, το σοσιαλισμό, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Στη σύγχρονη εποχή, εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό το περιεχόμενο της πάλης δεν έχει πια κανένα νόημα να στοχεύει σε αστικοδημοκρατικούς μετασχηματισμούς, αλλά στη σοσιαλιστική εξουσία που θα ανατρέψει την εξουσία των μονοπωλίων και θα λύσει προβλήματα οικονομικής καθυστέρησης, εξάρτησης και άλλα».

(Στο αυριανό φύλλο του «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη», ολόκληρη η ομιλία - παρέμβαση του Γ. Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην 11η Διεθνή Συνάντηση).


Ε. Β.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ