Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα χτες απόφαση, με την οποία παρατείνεται για ένα ακόμη έτος η θητεία της ειρηνευτικής δύναμης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη (EUFOR).

ΚΑΪΡΟ - ΑΛΓΕΡΙ.-- Τον πρέσβη της από την Αλγερία ανακάλεσε, χτες, η Αίγυπτος, ως διαμαρτυρία για τις επιθέσεις που δέχτηκαν οπαδοί της αιγυπτιακής Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου από οπαδούς της αλγερινής, μετά τη λήξη του, μεταξύ τους, αγώνα μπαράζ στο «ουδέτερο» έδαφος του Σουδάν, ο οποίος εξασφάλισε την πρόκριση στο Μουντιάλ στην Αλγερία.

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.-- Σε μία ακόμη κίνηση νομιμοποίησης του πραξικοπηματικού καθεστώτος της Ονδούρας οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών της 29ης του Νοέμβρη. Αντίθετα, οι Πρόεδροι της Βραζιλίας και της Αργεντινής δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Μία 20χρονη κοπέλα λιθοβολήθηκε χτες μέχρι θανάτου από ομάδα ισλαμιστών μπροστά σε πλήθος 200 ατόμων. Αιτία, το ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με ανύπαντρο 29χρονο άνδρα, ο οποίος τιμωρήθηκε με 100 βουρδουλιές.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Μία 20ετία μετά την υιοθέτηση της διεθνούς συμφωνίας για τα δικαιώματα του παιδιού η ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ διαπιστώνει οριακή μείωση των ποσοστών παιδικής θνησιμότητας και επίσης οριακή αύξηση του αριθμού των παιδιών που πηγαίνουν σχολείο. Ωστόσο, τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά που επιτρέπουν την επιβίωση και την ανάπτυξή τους.

ΡΩΜΗ.-- Χρόνια ξηρασίας και πολέμων στο Κέρας της ανατολικής Αφρικής αλλά και η μεγάλη ακρίβεια σε βασικά είδη τροφίμων θα οδηγήσουν στη λιμοκτονία περίπου 23.000.000 κατοίκους της περιοχής, ανακοίνωσαν χτες αξιωματούχοι του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων του ΟΗΕ.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Αφρικανοί ηγέτες συμφώνησαν χτες να ζητήσουν τουλάχιστον 67 δισ. δολάρια ως ελάχιστη αποζημίωση για τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στις χώρες τους κατά τη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα, που θα διεξαχθεί στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβρη, ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας μετά από σύνοδο της Αφρικανικής Ενωσης στην Αντίς Αμπέμπα.

KAMΠΕΡΑ.-- Την έναρξη κοινοβουλευτικής έρευνας σε βάρος της «Εκκλησίας της Σαϊεντολογίας» ανακοίνωσε χτες ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Κέβιν Ραντ, μετά τις καταγγελίες του ελληνικής καταγωγής γερουσιαστή Νικ Ξενοφών για στοιχεία που καταγράφουν εκτεταμένη εγκληματική δραστηριότητα.

ΠΟΡΤ ΜΟΡΕΣΜΠΙ.-- Πέντε χωρικοί απ' την Παπούα - Νέα Γουινέα που επέβαιναν επί δύο μήνες (!) σε μία βάρκα κατάφεραν να επιβιώσουν όταν τους εντόπισε ελικόπτερο που βρισκόταν στην περιοχή για να βοηθήσει αμερικανικό αλιευτικό σκάφος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ