Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ
Εκβιάζει για συμβάσεις υποταγμένες στην «ανταγωνιστικότητα»

Πρόσκληση σε ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, για να κλείσει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας άρον άρον και με το περιεχόμενο που απαιτεί η «ανταγωνιστικότητα», έστειλε χτες ο ΣΕΒ

Οι εργάτες να απαντήσουν στις προκλήσεις του κεφαλαίου δυναμώνοντας την πάλη για τις δικές τους ανάγκες
Οι εργάτες να απαντήσουν στις προκλήσεις του κεφαλαίου δυναμώνοντας την πάλη για τις δικές τους ανάγκες
Με ωμούς εκβιασμούς του τύπου «ή θα αποδεχτείτε δουλειές με μισθούς - ψίχουλα ή σας περιμένει η ανεργία» οι βιομήχανοι προχώρησαν χτες σε νέα πρόκληση απαιτώντας από τους εργάτες να φορτωθούν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και να σκύψουν το κεφάλι στις ανάγκες που έχει η «ανταγωνιστικότητα» του μεγάλου κεφαλαίου. Με το βλέμμα στραμμένο στην εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών κερδοφορίας των επιχειρήσεων όταν θα ολοκληρωθεί ο κύκλος της καπιταλιστικής κρίσης, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων έστειλε χτες πρόσκληση σε ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ για τη «συνυπογραφή, τώρα, μιας ρεαλιστικής και υπεύθυνης Συλλογικής Σύμβασης που θα ισοδυναμεί με ένα πραγματικό κοινωνικό συμβόλαιο με τεράστια οφέλη για την κοινωνική συνοχή». Μάλιστα ο ΣΕΒ σημειώνει ότι ο «διάλογος» πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και η συμφωνία να ολοκληρωθεί πριν τα Χριστούγεννα.

Η χτεσινή εξέλιξη έρχεται μαζί με τη νέα φάση της αντιασφαλιστικής επίθεσης που ήδη ξετυλίγεται. Μπροστά στην αντεργατική ομοβροντία και την ολομέτωπη επίθεση κεφαλαίου και κυβέρνησης ενάντια σε Κοινωνική Ασφάλιση, μισθούς, μόνιμη και σταθερή εργασία, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ συνεδρίασε εκτάκτως χτες το βράδυ και απαιτεί ως πρώτη απάντηση την άμεση κήρυξη πανελλαδικής απεργίας στις 17 Δεκέμβρη.

Το κείμενο της πρόσκλησης του ΣΕΒ δείχνει ότι το μεγάλο κεφάλαιο επιδιώκει την κρίση των επιχειρήσεων να την κάνει κρίση των εργαζομένων, αξιοποιώντας βέβαια το κλίμα «οικονομικής καταστροφής» που καλλιεργούν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, ο ΣΕΒ επιχειρεί ουσιαστικά να μετατρέψει την Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) σε εργαλείο σφυρηλάτησης του κοινωνικού εταιρισμού, αξιοποιώντας τις υπηρεσίες των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που λένε στους εργάτες ότι για να σωθούν οι ίδιοι πρέπει να σωθούν και οι εργοδότες...

Ο ΣΕΒ σημειώνει ότι το 2009 «χιλιάδες εργαζόμενοι έμειναν χωρίς δουλειά» και προειδοποιεί ότι «το 2010 προαλείφεται ακόμη πιο δυσοίωνο». Αξιοποιεί το κλίμα καταστροφολογίας και κινδυνολογίας σημειώνοντας ότι «η ιδιωτική οικονομία δέχτηκε και δέχεται σκληρά πλήγματα, η δημόσια έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας» και θεωρεί «αυτονόητη» τη συνεργασία εργοδοτών και εργαζομένων για να - όπως λέει - «εισφέρουν στην οικονομική σταθερότητα και στην επάνοδο σε συνθήκες κοινωνικής ασφάλειας και οικονομικής ανάπτυξης». Κάτι που οι εργάτες ξέρουν καλά ότι σημαίνει πιέσεις για να αποδεχθούν μισθούς - ψίχουλα ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Αλλιώς τους περιμένουν ακόμα περισσότερες απολύσεις.

Οι βιομήχανοι τονίζουν ότι στην κατεύθυνση αντιμετώπισης της καπιταλιστικής κρίσης η ΕΓΣΣΕ είναι «το πρώτο και σημαντικό εργαλείο» και υπογραμμίζει ότι «οι συνθήκες έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει ο τόπος, εναποθέτουν αυξημένες ευθύνες στους κοινωνικούς εταίρους» και προσδοκά σε μια ΕΓΣΣΕ που «έμπρακτα θα εκφράζει την κοινή μας βούληση (σ.σ. των εταίρων) να ανταποκριθούμε στην πρόσκληση ευθύνης και να συνεισφέρουμε στην αντιμετώπιση των διαχρονικών παθογενειών που κρατάνε τη χώρα μας πίσω. Από εμάς, και μόνο από εμάς, εξαρτάται πράγματι να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων» καταλήγει.

Κάνει πως δεν καταλαβαίνει η ΓΣΕΕ

Ετοιμη να πάει στο διάλογο - απάτη για το Ασφαλιστικό, στο πλαίσιο του οποίου η κυβέρνηση έχει ήδη καλέσει τους «κοινωνικούς εταίρους» να συναντηθούν την επόμενη Δευτέρα και κάνοντας ότι δεν βλέπει τον ολοφάνερο ωμό εκβιασμό των βιομηχάνων, το μόνο που βρίσκει να πει σε ανακοίνωσή της η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ είναι ότι «απόκειται στη διακριτική σας ευχέρεια (σ.σ. του ΣΕΒ) να επιταχύνετε αυτή τη φορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις» με βάση τα αιτήματα της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ τα οποία αποφεύγει να δημοσιοποιήσει με τη δικαιολογία ότι «απαιτείται χρόνος για την οριστικοποίηση» του διεκδικητικού πλαισίου».

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος χαρακτήρισε περίεργη και πρωτόγνωρη τη βιασύνη του ΣΕΒ. Οχι τόσο περίεργη, βέβαια, ώστε να κάνει τη ΓΣΕΕ να προχωρήσει σε άμεση οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οταν το «παίζουν» αντίπαλοι έχει πολύ γούστο...(2018-02-24 00:00:00.0)
Επικύρωσε τη Σύμβαση - σφαγείο(2013-05-22 00:00:00.0)
Η «Ιερή Συμμαχία» ακονίζει τα μαχαίρια της(2006-01-29 00:00:00.0)
Μιλούν τα γεγονότα(2006-01-12 00:00:00.0)
Ελιγμοί για να κρύψει τις πομπές της(2005-05-18 00:00:00.0)
Υπεράνω όλων τα υπερκέρδη μας(2001-11-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ