Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Δικομματική δημαγωγία και η «λυπητερή» στο λαό

Πίσω από την αντιπαράθεση για την ακρίβεια των στοιχείων που στέλνονταν στις υπηρεσίες της ΕΕ, κρύβεται η κοινή πρόθεση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ να φορτώσουν στους εργαζόμενους το λογαριασμό

Η κυβέρνηση ζητάει από τους εργαζόμενους νέες θυσίες για την πλουτοκρατία, όπως έκανε και η ΝΔ. Διέξοδος για όσους βρίσκονται στο στόχαστρο δεν μπορεί να είναι άλλη από την ενίσχυση του ταξικού κινήματος
Η κυβέρνηση ζητάει από τους εργαζόμενους νέες θυσίες για την πλουτοκρατία, όπως έκανε και η ΝΔ. Διέξοδος για όσους βρίσκονται στο στόχαστρο δεν μπορεί να είναι άλλη από την ενίσχυση του ταξικού κινήματος
Εναν αποπροσανατολιστικό δικομματικό καυγά, για το ποια κυβέρνηση έδωσε ή δίνει πλαστά στοιχεία στην ΕΕ σχετικά με τα οικονομικά της χώρας, έστησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με στόχο να συγκαλύψουν ότι και οι δυο φορτώνουν στην πλάτη των λαϊκών στρωμάτων την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων που δημιούργησε η φιλομονοπωλιακή πολιτική τους.

Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να θολώσει τα νερά για τα σκληρά αντιλαϊκά και φοροεισπρακτικά μέτρα που προωθεί σύμφωνα με της κατευθύνσεις που συναποφάσισε στην ΕΕ, επιχειρεί να δώσει την εντύπωση ότι τα νέα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα, που προωθεί στο όνομα του ελλείμματος, οφείλονται στα «ψευδή» στοιχεία που έδινε η ΝΔ για τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας.

Η Ελλάδα δέχτηκε «επίπληξη από την ΕΕ, όταν αποδείχθηκε ότι τα στοιχεία, τα οποία στέλναμε, ήταν ψευδή», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, σημειώνοντας ότι «πρέπει να αποδοθούν ευθύνες». Οπως ανακοίνωσε, «υπάρχει απόφαση του υπουργού Οικονομικών για ανεξάρτητη επιτροπή, η οποία μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να αναδείξει πού υπάρχουν ευθύνες, έτσι ώστε το πόρισμά της να διαβιβαστεί στη Βουλή και να πάρει η υπόθεση το δρόμο της».

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση, με ενεργό τη συμμετοχή της ΝΔ, προσπαθεί να «προσωποποιήσει» και να «ποινικοποιήσει» τις ευθύνες γύρω από την παρουσίαση των στοιχείων των ελλειμμάτων στην ΕΕ. Μ' αυτόν τον τρόπο, επιδιώκει να στρέψει την προσοχή των λαϊκών στρωμάτων σε μια ανούσια διαμάχη, ώστε να μην έρθει στην επιφάνεια ο πυρήνας της πολιτικής των εταίρων του δικομματισμού και να αποδειχτεί ότι τα ελλείμματα - ανεξάρτητα από την ορθότητα των στοιχείων τους - δημιουργήθηκαν από τη συνεχόμενη ενίσχυση με χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού των επιχειρηματικών ομίλων.

Στο ίδιο πνεύμα της αποπροσανατολιστικής πόλωσης, ο Γ. Πεταλωτής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής «από τη στιγμή που έχουν έρθει στοιχεία στη Βουλή ότι υπάρχουν προσωπικές ευθύνες για την πολύ μεγάλη ζημιά, που γίνεται στην ελληνική πολιτεία, με την εσκεμμένη απόκρυψη στοιχείων». Σε μια προσπάθεια τέλος να εμφανίσει την κυβέρνηση σαν φορέα της «διαφάνειας» και της νομιμότητας, υποστήριξε ότι «η σημερινή κυβέρνηση καλείται να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας» και ισχυρίστηκε: «Προσπαθούμε να πείσουμε τους εταίρους μας ότι τα στοιχεία, που τους δίνουμε σήμερα, είναι αξιόπιστα».

Η σικέ κόντρα μεταφέρθηκε στη Βουλή

Ενα ακόμα επεισόδιο της ίδιας αποπροσανατολιστικής παράστασης έστησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2010. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου κατηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση ότι φούσκωσε τεχνητά το φετινό έλλειμμα, προκειμένου το 2010 να το εμφανίσει μειωμένο και είπε ότι το ΠΑΣΟΚ ενώ κατηγορούσε τη ΝΔ για την «απογραφή της οικονομίας», σήμερα προχωράει στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση. Ο Γ. Παπαθανασίου εκτίμησε ότι ο προϋπολογισμός θα ξαναγραφτεί γιατί υπάρχουν οι πιέσεις της ΕΕ. Ωστόσο, διαβεβαίωσε την κυβέρνηση ότι δε θα ασκήσει «μηδενική αντιπολίτευση και θα στηρίξει κάθε προσπάθεια της νέας κυβέρνησης για αποκρατικοποιήσεις και "διαρθρωτικές αλλαγές"».

Με τη σειρά του ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης είπε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έκρυψε τα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας επειδή δεν ήθελε να υπάρχει εικόνα εν μέσω της προεκλογικής περιόδου. Εκανε λόγο για τραυματισμό της αξιοπιστίας της χώρας απέναντι στις Βρυξέλλες και είπε ότι η τωρινή κυβέρνηση θα υπηρετήσει την αξιοπιστία και τη διαφάνεια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσχεδιασμένη μέχρι κεραίας η επίθεση στο λαό(2011-05-05 00:00:00.0)
Προετοιμάζει την επόμενη φάση της επίθεσης(2010-08-13 00:00:00.0)
Χτυπάει με ταξικό μίσος τα εναπομείναντα δικαιώματα(2010-04-20 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τις «κόντρες» για την απογραφή(2004-12-21 00:00:00.0)
Τ' άκουσες... Αλέκο;(2004-10-09 00:00:00.0)
Στατιστικά... άλλοθι για τη λιτότητα(2004-09-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ