Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
«Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία»

Επόμενος σταθμός η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, στις 22 Νοέμβρη

Με μπροστάρη την Ομοσπονδία τους, οι οικοδόμοι συνέχισαν και χτες (φωτ.) τις κινητοποιήσεις
Με μπροστάρη την Ομοσπονδία τους, οι οικοδόμοι συνέχισαν και χτες (φωτ.) τις κινητοποιήσεις
«Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», διατράνωσαν με χτεσινή κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας, οι οικοδόμοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συνδικάτου τους. Η χτεσινή κινητοποίηση αποτελεί συνέχεια πρόσφατων παρεμβάσεων για το ζήτημα της λαϊκής στέγης και εντάσσεται στο αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης που ξετυλίγει η Ομοσπονδία του κλάδου, αναδεικνύοντας ότι τόσο η ανεργία όσο και συνολικά τα προβλήματα των εργαζομένων δένονται άρρηκτα με το δρόμο ανάπτυξης. Η ανάπτυξη που υπηρετούν ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ είναι ανάπτυξη υποταγμένη στα συμφέροντα του κεφαλαίου και γι' αυτό, την ώρα που οι πιάτσες των οικοδόμων γεμίζουν εργάτες που γυρνάνε καθημερινά σπίτια τους χωρίς μεροκάματο, όλο και περισσότερες λαϊκές οικογένειες δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή στέγη. Η πείρα δηλαδή των εργατών του κλάδου αποδεικνύει πως η πολιτική που «παράγει» ανέργους «παράγει» και άστεγους, γι' αυτό και η πάλη κατά της ανεργίας προϋποθέτει την πάλη για την ανατροπή της πολιτικής που στηρίζει την κερδοφορία των μεγαλοκατασκευαστών, μεγαλοεργολάβων κτλ.

Σ' αυτή τη βάση, διαδήλωσαν χτες οι οικοδόμοι, απαιτώντας άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων και προστασία της εργασίας, όπως: αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 1.120 ευρώ, έκτακτο επίδομα 1.400 ευρώ, υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου κλπ. Εκαναν σαφές πως θα κλιμακώσουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη δουλειά. Στη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Κάνιγγος, ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, τόνισε πως η ανεργία θερίζει στον κλάδο, ένας στους δύο οικοδόμους είναι άνεργοι. Επισήμανε την ανάγκη «αλλαγής του προσανατολισμού στον τομέα των κατασκευών με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας μέσα από την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών της εργατικής τάξης», όπως για λαϊκή στέγη με ευθύνη του κράτους, με έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης κλπ. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Με συνθήματα «κρίση, φτώχεια, ανεργία, αυτή είναι των αστών η εξουσία», «δωρεάν ασφάλιση, δωρεάν υγεία, σταθερή δουλειά και όχι ανεργία», αλλά και «εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη», οι οικοδόμοι ξεκίνησαν την πορεία τους απ' την πλατεία Κάνιγγος. Μέσω Πατησίων και Σταδίου έφτασαν έξω από τη Βουλή και η πορεία ολοκληρώθηκε στα Προπύλαια. Εκεί ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη γενική συνέλευση του Συνδικάτου στις 22 Νοέμβρη, στις 8.30 π.μ., στο θέατρο «Βεάκη» και στις 26 Νοέμβρη στην πανοικοδομική πανελλαδική απεργία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ