Κυριακή 22 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Διαβάζοντας...

Διαβάσαμε το βιβλίο της Μάρως Βουγιούκα και του Βασίλη Μεγαρίδη «Πετράλωνα μια συνοικία ΑΝΩ - ΚΑΤΩ», των εκδόσεων «Φιλιππότης». Πρόκειται για ένα έργο που μας ψυχαγώγησε, μας έμαθε πολλά και άγγιξε βαθιά την καρδιά μας! Οι δυο συγγραφείς, δοκιμασμένοι στην προσεκτική αναδίφηση της πορείας διάφορων περιοχών της πρωτεύουσας μέσα στο χρόνο, μας ταξίδεψαν ετούτη τη φορά στην πασίγνωστη γειτονιά των Πετραλώνων. Ενα ιστορικό κομμάτι της Αθήνας, μια συνοικία κεντρική, που αγναντεύει την Ακρόπολη, ακουμπάει στα πόδια του Φιλοπάππου και, με το ζωηρό της βλέμμα, ατενίζει τον Πειραιά.

Τα Πετράλωνα έχουν πλούσιο και πολυποίκιλο παρελθόν. Ηδη τα ονόματα των δρόμων μάς εντυπωσιάζουν με την ποικιλία τους. Αρχαίοι αττικοί δήμοι, ιερατικά αθηναϊκά γένη, παλαιοί αρχιτέκτονες και φιλόσοφοι συνυπάρχουν στους οδοδείκτες της γειτονιάς με ήρωες του 1821 και αγίους της ορθοδοξίας. Η γέννηση της συνοικίας τοποθετείται στις δυο τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα, όταν οι παλαιοί γαιοκτήμονες άρχισαν να πουλάνε οικόπεδα και να προσελκύουν νέους κατοίκους στην περιοχή. Η «ενηλικίωσή» της ολοκληρώνεται γύρω στα 1940. Τα Πετράλωνα εξαρχής έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αθηναϊκή ιστορία ακολουθώντας όλες τις περιπέτειες της πρωτεύουσας και της Ελλάδας. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή πλήθη προσφύγων προστέθηκαν στον ντόπιο πληθυσμό, ενώ ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος και τα τραγικά γεγονότα που επακολούθησαν βιώθηκαν οδυνηρά από τους κατοίκους!

Με πλούσια και ολοζώντανη γλώσσα οι συγγραφείς ζωγραφίζουν την εξέλιξη της γειτονιάς, τη ζωντάνια της, την άνθιση σε διάφορους τομείς, οικονομικούς και άλλους. Βεβαίως δεν αφήνονται στο περιθώριο ουσιαστικά ζητήματα και προβλήματα τού σήμερα! Υπέροχες είναι οι σελίδες οι σχετικές με την περιπέτεια των σχολείων της περιοχής στο διάβα του χρόνου, καθώς και η ματιά στις καλλιτεχνικές επιδόσεις διάφορων διάσημων πολιτών που γεννήθηκαν ή, με τη θέλησή τους, πολιτογραφήθηκαν Πετραλωνίτες!

Κλείνοντας το σημείωμα αυτό δε θα παραλείψουμε να δώσουμε στους φίλους και τις φίλες της στήλης μια ολόψυχη συμβουλή! Διαβάστε αυτό το απολαυστικό βιβλίο και, μια ηλιόλουστη αθηναϊκή Κυριακή, χαρίστε στον εαυτό σας έναν πετραλωνίτικο περίπατο! Οι εκτός των τειχών της πρωτεύουσας αναγνώστες και αναγνώστριες θα περιοριστούν βέβαια στις φωτογραφίες της έκδοσης, όμως θα αποζημιωθούν και αυτοί. Πρόκειται για εικόνες που σκιαγραφούν εξαίρετα την ατμόσφαιρα της συνοικίας, παλαιότερα και στη σύγχρονη περίοδο της εξέλιξής της. Τα «Πετράλωνα μια συνοικία ΑΝΩ - ΚΑΤΩ» έχουν να προσφέρουν σε όλους κάτι πολύ περισσότερο από τη χαρά της ανάγνωσης.


Λίζα ΚΟΝΤΟΜΙΧΑΛΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδήλωση για το ολοκαύτωμα των Παλαιών Ανω Σφαγείων(2021-08-31 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες ενάντια στην αστυνομική καταστολή(2021-06-18 00:00:00.0)
Διαβάζοντας...(2009-04-12 00:00:00.0)
Μικρές σελίδες(2008-01-13 00:00:00.0)
Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ(2007-08-26 00:00:00.0)
Στον "κυκλώνα" η Αλέκα Πα'ϊζη(1996-06-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ