Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
ΚΝΕ
«Κρατάμε τη φλόγα της εξέγερσης αναμμένη»

«Tο Πολυτεχνείο σήμερα είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρο. Ο αγώνας που δόθηκε τότε ενάντια στη χούντα και την αμερικανοκρατία δίνει εφόδια σήμερα στη νεολαία, στο λαό μας για τη συνέχεια του αγώνα ενάντια στις ΗΠΑ, στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η ΚΝΕ με την ανακοίνωσή της για την 27η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και εξηγεί ότι η σημασία και η επικαιρότητα των αιτημάτων και των μηνυμάτων του Νοέμβρη έγκειται στο ότι «γκρέμισε τη μοιρολατρία του "δε γίνεται τίποτα", τη θεωρία της παντοκρατορίας της χούντας, τις φωνές των συμβιβασμένων της εποχής, που καλούσαν να "προσαρμοστούμε". Εδειξε τη σημασία της οργάνωσης των φορέων του κινήματος της νέας γενιάς, τη δυναμική που μπορεί να αποκτιέται όταν το νεολαιίστικο κίνημα συνενώνει το βηματισμό του με το εργατικό κίνημα».

Και απευθυνόμενη σε κάθε νέα και νέο η ΚΝΕ τονίζει ότι η εξέγερση του Νοέμβρη του '73 αποτελεί κορύφωση της αντιδικτατορικής πάλης του λαού μας, που κλόνισε το ανίκητο του ιμπεριαλισμού, απέδειξε ότι ο λαός που επιλέγει το δρόμο της σύγκρουσης μπορεί να βγει νικητής. Το Πολυτεχνείο δηλαδή αποτελεί ένα σύμβολο που φωτίζει το δρόμο της νίκης, δρόμο συνάντησης του λαού και της νεολαίας στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό.


Στη βάση αυτή η ΚΝΕ διακηρύσσει: Συνεχίζουμε για «ψωμί, παιδεία, ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία». Συνεχίζουμε ενάντια στις μέρες των «χρυσών κουταλιών» της ΟΝΕ, που τελικά αποδείχτηκαν απομιμήσεις, ενάντια στις νέες μορφές «απασχόλησης», που επιβάλλει η ΕΕ κατ' εντολή των πολυεθνικών και επιστρέφουν την εργατική τάξη της χώρας στο μεσαίωνα. Συνεχίζουμε ενάντια «στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση των βιομηχάνων, που θέλουν αμόρφωτη τη νεολαία, πλαστελίνη στα χέρια τους, για να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τον πλούτο τους. Ενάντια στο νέο αιματοκύλισμα των λαών του κόσμου, στη Γιουγκοσλαβία, στην Παλαιστίνη, στο Ιράκ, για να ανοίξουν οι δρόμοι του πετρελαίου χαραγμένοι με το αίμα των λαών από τους Ευρωαμερικάνους συμμάχους».

Ο αγώνας εντείνεται, συνεχίζει η ανακοίνωση της ΚΝΕ, «κρατάμε τη φλόγα της εξέγερσης αναμμένη» κι αυτό αποδεικνύεται από τους αγώνες του λαού και της νεολαίας ενάντια στη «νέα τάξη πραγμάτων», στην ωμή επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, με την αγωνιστική «υποδοχή» στον αρχιδολοφόνο Κλίντον πέρσι, με τους καθημερινούς αγώνες για μόρφωση και δουλιά.

Οπως τότε έτσι και τώρα «οι κυβερνώντες και οι Ευρωπαίοι προϊστάμενοί τους φοβούνται ότι σημαντικά τμήματα του λαού και της νεολαίας, γνωρίζοντας τις επιδιώξεις τους, αμφισβητούν αυτή την πολιτική. Αντιμετωπίζουν κάθε διεκδίκηση, κάθε αγωνιστική κινητοποίηση με τα ΜΑΤ, με τους εισαγγελείς». Ιδιαίτερα σήμερα, «τους κυριεύει ο φόβος μπροστά στην προοπτική του συντονισμού και της κοινής δράσης της νεολαίας με την εργατική τάξη και τα υπόλοιπα τμήματα του λαού, στην κατεύθυνση συγκρότησης ενός πανίσχυρου λαϊκού μετώπου. Οπως τότε έτσι και τώρα όμως, όταν ένας λαός θέλει μπορεί».

Υπογραμμίζοντας ότι ο αγώνας έχει προοπτική, η ΚΝΕ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για την απελευθέρωση της πατρίδας του και συνεχίζει: «Ο δικός μας αγώνας μπορεί να νικήσει! Διέξοδος υπάρχει! Με ισχυρό ΚΚΕ, δυνατό μέτωπο στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό για μια κυβέρνηση των λαϊκών δυνάμεων. Με ΚΝΕ πιο γερή, πιο μαζική, να γίνει η ψυχή της λαϊκής αντεπίθεσης! Το Πολυτεχνείο μάς καλεί στην πρώτη γραμμή, ανυπότακτους! Πάρε κι εσύ τη θέση σου που σου αξίζει στην οργανωμένη πάλη, στο πλευρό της εργατικής τάξης και του λαού. Ελα μαζί μας, οργανώσου στην ΚΝΕ», καλεί η πρωτοπόρα οργάνωση νεολαίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ