Τρίτη 10 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ABNOR CLINIQUE»
Μετά τους εκβιασμούς ήρθαν οι απολύσεις

Πέταξε στο δρόμο 42 εργαζόμενους που δούλευαν στα μαγειρεία του «Σισμανόγλειου» και αντιδρούσαν στην καταπάτηση των δικαιωμάτων τους

Στην τρομοκρατική απόλυση 42 εργαζομένων που δούλευαν για λογαριασμό εργολαβικού συνεργείου της «ΑΒΝΟR Clinique» - που έχει αναλάβει την ευθύνη για τα μαγειρεία του «Σισμανόγλειου» νοσοκομείου - προχώρησε χτες η εργοδοσία της εταιρείας. Οι εργαζόμενοι (τραπεζοκόμες, βοηθοί μάγειρες, λαντζέρηδες) πήγαν χτες το πρωί στη δουλειά τους και βρήκαν στο πόστο τους άλλους εργαζόμενους! Η εργοδοσία, αφού καταπάτησε με κάθε δυνατό τρόπο τα εργασιακά δικαιώματά τους, τους απέλυσε, όταν εκείνοι αντέδρασαν και κατέφυγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας. Ανάμεσα στους απολυμένους είναι και η εργαζόμενη συνδικαλίστρια, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Καθαριστών Καθαριστριών Νομού Αττικής και Περιχώρων, Σταματούλα Καραμπουρνιώτη.

Οι απολύσεις αναδεικνύουν τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων νοσοκομείων που οδηγούν στη μετατροπή της Υγείας σε εμπόρευμα, αλλά και χτυπούν πολύπλευρα τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Οπως καταγγέλλουν οι απολυμένοι, η εργοδοσία, τρομοκρατώντας τους και με την απειλή της απόλυσης, τους εξανάγκαζε να υπογράφουν ότι πληρώνονται με 1.100 ευρώ το μήνα, ενώ στην πραγματικότητα έπαιρναν 630 ευρώ, υπήρχαν προβλήματα με τις άδειες και τα ένσημα, καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών κλπ. Αντιδρώντας οι εργαζόμενοι, κατέφυγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας. Τότε - καταγγέλλουν - η εργοδοσία άρχισε να τους απειλεί ότι θα αλλάξει εργολάβος και αυτοί θα μείνουν στο δρόμο. Μάλιστα, πριν ένα μήνα η εργοδοσία - με πρόσχημα τη διεξαγωγή νέου διαγωνισμού για την εργολαβία των μαγειρείων - εξανάγκασε τους εργαζόμενους να υπογράψουν σε λευκό χαρτί, διαφορετικά εκβίαζε ότι δε θα τους προσλάβει ο νέος εργολάβος. Τον Οκτώβρη ανέλαβε άλλη εργολαβική εταιρεία και το περασμένο Σάββατο οι υπεύθυνοι της εταιρείας ενημέρωσαν τηλεφωνικά τους εργαζόμενους ότι θα δουλέψουν μέχρι την Κυριακή, γιατί έληξε η σύμβασή τους και απολύονται.

Στο πλευρό των απολυμένων, καταγγέλλοντας τις παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις, βρέθηκε άμεσα αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Καθαριστών Καθαριστριών Νομού Αττικής και Περιχώρων και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή Βασίλειο Βίγκλη, ζητώντας την ανάκληση των απολύσεων. Ο διοικητής ισχυρίστηκε ότι δε γνώριζε τι συνέβαινε στο συνεργείο και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων και είπε ότι ... θα παρακαλέσει την εταιρεία να προσλάβει ξανά τους εργαζόμενους. Σήμερα οι απολυμένοι και το συνδικάτο τους προσανατολίζονται σε νέες κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ