Σάββατο 7 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Στο δρόμο του Οκτώβρη

Στις 25 Οκτώβρη 1917 (7 Νοέμβρη) η Οχτωβριανή Επανάσταση άνοιξε μια νέα σελίδα στην εξέλιξη της παγκόσμιας κοινωνίας - των κοινωνικοοικονομικών συστημάτων. «Της γης οι κολασμένοι» γίνονται οι μοχλοί της Ιστορίας. Πριν ζούσαν κάτω από το κνούτο (όργανο μαστιγώσεως) της Τσαρικής Ρωσίας. Η «Οχράνα» (μυστική αστυνομία), η εκμετάλλευση των καπιταλιστών/γαιοκτημόνων άφηναν πίσω τους ερείπια, στάχτες, θανάτους στα μέτωπα. Στον πόλεμο-σφαγείο θυσιάζονταν τα στρατευμένα παιδιά της μεγάλης ρωσικής χώρας. Από κοινού με τους εργάτες αποφάσισαν να πάρουν τις τύχες τους στα δικά τους χέρια.

Τίποτα δεν ήταν τυχαίο. Ούτε καν και η μέρα της σύγκρουσης: «Στις 24 είναι νωρίς/ στις 26 θάναι αργά, στις 25». Το τεράστιο θεωρητικό έργο του Λένιν άνοιγε το δρόμο που είχαν χαράξει οι Μαρξ - Ενγκελς, οδηγούσε αποτελεσματικά τους αγώνες της εργατιάς / αγροτιάς. Κυριάρχησαν οι σοσιαλιστικές ιδέες σ' όλον τον πλανήτη: Η κατάργηση κάθε μορφής ιδιοκτησίας, η απελευθέρωση της ανθρωπότητας από κάθε εκμετάλλευση/καταπίεση ήταν το μεγάλο παγκόσμιο μήνυμα της Οχτωβριανής Επανάστασης. Η ήττα της εξέγερσης του 1905-1906 ήταν η «μαμή της νίκης» - απετέλεσε το θεμέλιο λίθο όπου εκατομμύρια καταπιεσμένοι, μουζίκοι, νοικοκυρές, φαντάροι γκρέμιζαν την τσαρική εξουσία. Αγκαλιάστηκαν με τους μπολσεβίκους. Εστελναν τους καταπιεστές τους στο περιθώριο.

Η σοσιαλιστική επανάσταση, με επικεφαλής το Κομμουνιστικό Κόμμα, άνοιγε το δρόμο για το «όλη η εξουσία στα σοβιέτ», στο λαό δηλαδή. Το μεγάλο εγχείρημα της οικοδόμησης μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας βρήκε λυσσαλέα αντίδραση από την παγκόσμια καπιταλιστική αντίδραση, μέχρι να νικηθούν οριστικά στον πόλεμο που ακολούθησε, μέχρι τη συνθήκη ειρήνης, στα τέλη του 1920. Ο Κόκκινος Στρατός γεννήθηκε στις μάχες, στηρίχθηκε σε δυνάμεις που συγκροτούσαν το επαναστατικό μέτωπο. Προσέφερε τη μεγίστη υπηρεσία στην ανθρωπότητα, σηκώνοντας το κύριο βάρος, με 20 εκατομμύρια νεκρούς, στην αντιμετώπιση, τη συντριβή του φασισμού στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι μπολσεβίκοι ήταν η ψυχή αυτής της επικής προσπάθειας.

Μπροστά στο δέος που προκαλούσε στο πολυεθνικό κεφάλαιο η μεγάλη ιστορική σοσιαλιστική επανάσταση, οδήγησε τους λαούς σ' όλο και μεγαλύτερες κατακτήσεις. Ηταν η πίεση των ιδεών του 1917 αρκετή για να γίνουν υποχρεωτικές κάποιες «παροχές» προς την εργατική τάξη από το καπιταλιστικό σύστημα. Γι' αυτό, παρά την καπιταλιστική παλινόρθωση, ο Οχτώβρης του 1917 παραμένει νηφάλιος. Σίγουρος για αυτά που προσέφερε στην ανθρωπότητα. Σήμερα που η ανθρωπότητα βιώνει ένα νέο μεσαίωνα, την καπιταλιστική προϊστορική βαρβαρότητα σ' όλον τον πλανήτη, δείχνει το δρόμο της Ιστορίας - που την αυγή της φώτισαν λαμπερά τα κανόνια των επαναστατημένων ναυτών του «Αβρόρα».


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ