Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Δυναμικές αποφασιστικές κινητοποιήσεις

Διαδηλώσεις και συνεδριάσεις Συντονιστικών χτες σε Θεσσαλονίκη και Ανω Λιόσια. Κινητοποιήσεις με αιχμή κτιριακά προβλήματα και στη Χαλκίδα

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
«Δε μασάμε, δε λυγάμε». Ετσι απλά και καθαρά, οι μαθητές της Θεσσαλονίκης, που χτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων, διαδήλωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα για δημόσιο και δωρεάν σχολείο, ενάντια στην ποινικοποίηση και την καταστολή, στην τρομοκρατία και τον εκφοβισμό που έχουν εξαπολύσει η κυβέρνηση, οι υπηρεσίες και οι μηχανισμοί της, με προεξάρχουσα την Εισαγγελία.

Οι μαθητές από νωρίς συγκεντρώθηκαν στο Αγαλμα του Βενιζέλου και από εκεί, με πορεία, κατευθύνθηκαν στο πρώην υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Ξεκαθάρισαν σε κάθε κατεύθυνση πως ο αγώνας για δημόσια και δωρεάν Παιδεία δε συκοφαντείται, δεν υπονομεύεται, δεν τσακίζεται γιατί είναι αγώνας για το παρόν και το μέλλον που τους ανήκει. Αγώνας για μόρφωση για όλα τα παιδιά, για σχολείο που να μορφώνει πλήρως τους μαθητές, ώστε να μη χρειάζονται το φροντιστήριο, για ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο.

Αμέσως μετά την κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης, όπου αποφασίσθηκε ο επόμενος σταθμός της δράσης τους να είναι ο αγωνιστικός γιορτασμός του ηρωικού ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου. Μάλιστα, καθορίστηκε να πραγματοποιήσουν και πολύμορφες παρεμβάσεις στη διάρκεια των σχολικών εορτών ώστε να αναδειχθεί το πραγματικό περιεχόμενο του Πολυτεχνείου.

Επιμένουν αποφασιστικά και στα Ανω Λιόσια

...και στα Ανω Λιόσια
...και στα Ανω Λιόσια
Ανθρώπινα σχολεία και Παιδεία που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες τους απαίτησαν χτες οι μαθητές του 3ου Λυκείου Ανω Λιοσίων, οι οποίοι συνέχισαν και χτες τις κινητοποιήσεις και την κατάληψη παρά την προχτεσινή προσπάθεια καθηγητών να τη «σπάσουν» εισβάλλοντας σαν δυνάμεις καταστολής μέσα στο σχολείο. Ενέργεια που καταδικάστηκε από όλους τους μαθητές και φορείς της περιοχής, ενώ χτες το πρωί μέλη της ΚΝΕ έκαναν εξόρμηση με ανακοίνωσή τους έξω από το σχολείο.

Οι χτεσινές κινητοποιήσεις των μαθητών απέκτησαν ακόμα πιο μαζικά χαρακτηριστικά καθώς και στα υπόλοιπα Λύκεια της πόλης έγιναν Γενικές Συνελεύσεις νωρίς το πρωί και αποφάσισαν να συντονιστούν όλοι μαζί για να δώσουν κοινό αγώνα. Ετσι, όλοι οι μαθητές των Λυκείων λίγη ώρα αργότερα προχώρησαν σε κοινή μαζική πορεία με πανό και συνθήματα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης που κατέληξε έξω από το δημαρχείο. Εκεί ο δήμαρχος, Χ. Παππούς, βγήκε έξω για να τους επαναλάβει αυτό που ακούνε τα τελευταία χρόνια, δηλαδή, ότι γίνονται προσπάθειες για να κατασκευαστεί καινούριο σχολικό κτίριο που θα στεγάσει το 3ο Λύκειο. Η κατάληψη στο 3ο Λύκειο συνεχίζεται και σήμερα ενώ το Συντονιστικό που συγκρότησαν οι μαθητές από όλα τα Λύκεια θα συνεδριάσει την Κυριακή. Στόχος, να αποφασίσει τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και να απευθύνει κάλεσμα και στους μαθητές των Λυκείων της ευρύτερης περιοχής (Ζεφύρι, Μενίδι κ.ά.) ώστε να συγκροτήσουν ενιαίο συντονιστικό αγώνα.

Στη Χαλκίδα

Σε κινητοποιήσεις έχουν προχωρήσει οι μαθητές και στη Χαλκίδα. Συγκεκριμένα, το 2ο ΕΠΑΛ στο κτιριακό συγκρότημα του Βούρκου διανύει τη δεύτερη βδομάδα κατάληψης, ενώ από τη Δευτέρα μπήκε και το 1ο ΕΠΑΛ διεκδικώντας αναβάθμιση της τεχνικοεπαγγελματικής υποδομής (βιβλία, εργαστήρια) και σύγχρονο κτίριο, ενώ θέτουν θέμα αυταρχικής συμπεριφοράς κάποιων καθηγητών. Στο 4ο Λύκειο Χαλκίδας άρχισε κατάληψη από τη Δευτέρα, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μαθητών, που απαιτούν επίλυση του προβλήματος της υπερπληθώρας μαθητών. Στο σχολείο «στοιβάζονται» 500 παιδιά, ενώ δε χωράει πάνω από 350. Στο 3ο Γυμνάσιο Χαλκίδας, επίσης, όπου οι μαθητές πραγματοποίησαν αποχή την προηγούμενη Δευτέρα, το κτίριο χρονολογείται από το 1967, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα από τους σοβάδες που πέφτουν, ενώ παρουσιάζει και προβλήματα στατικότητας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ