Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Φουντώνει η ανεργία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΕΛΣΙΝΚΙ.--

Μπορεί στις χρηματαγορές να εμφανίζεται ένα κλίμα αισιοδοξίας και όντως οι κεφαλαιοκράτες να βρίσκουν νέους τομείς να επενδύσουν, ωστόσο όπως και σε περιόδους ανόδου της καπιταλιστικής οικονομίας οι μόνιμα χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα που πληρώνουν με νέες στρατιές ανέργων.

Στο πλαίσιο του λεγόμενου προγράμματος «αναδιάρθρωσης» η αμερικανική εταιρεία ειδών φροντίδας υγείας «Johnson & Johnson» προγραμματίζει περικοπές που θα ανέλθουν στο 6% με 7% του συνόλου του εργατικού δυναμικού της. Η «J&J» απασχολεί 118.700 εργαζομένους παγκοσμίως, που σημαίνει ότι τα σχέδια περιλαμβάνουν τις περικοπές πάνω από 7.000 εργαζομένων. Υπενθυμίζεται ότι η «J&J» το 2007 είχε προχωρήσει σε περικοπές του 3% του προσωπικού της παγκοσμίως.

Μεγάλες περικοπές θέσεων εργασίας σχεδιάζει η γερμανοφινλανδική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία «Nokia Siemens», οι οποίες θα ανέλθουν στο 7% έως 9% του συνολικού εργατικού δυναμικού της των 64.000 υπαλλήλων, δηλαδή από 4.500 έως 5.800 θέσεις.

Επίσης, η βρετανική τράπεζα HSBC ανακοίνωσε ότι θα απολυθούν περίπου 1.700 εργαζόμενοι στη Βρετανία.

Τέλος, οι σιδηρόδρομοι «Burlington Northern Santa Fe» (BNSF), οι δεύτεροι μεγαλύτεροι από άποψη εσόδων, πρόκειται να γίνουν η πρώτη μεγάλη σιδηροδρομική εταιρεία που πωλείται σε ιδιωτικά κεφάλαια, μετά από την προσφορά που έκανε ο μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, μέσω της επενδυτικής του εταιρείας «Berkshire Hathaway». Η προσφορά της «Berkshire» ανεβάζει την αξία των BNSF στα 44 δισ. δολάρια και αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγορά και για την ίδια και για τον Μπάφετ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ