Τρίτη 3 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στοχευμένη επίθεση σε εργασιακά και λαϊκό εισόδημα

Οι πραγματικές προθέσεις και τα σχέδια αποκαλύπτονται, ύστερα και από την άτυπη Σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες

Χιλιάδες εργαζόμενοι, κύρια νέοι σε ηλικία, θα βρεθούν στο στόχαστρο της νέας επίθεσης που ετοιμάζεται να εξαπολύσει το ΠΑΣΟΚ στα εργασιακά δικαιώματα, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε η ΝΔ
Χιλιάδες εργαζόμενοι, κύρια νέοι σε ηλικία, θα βρεθούν στο στόχαστρο της νέας επίθεσης που ετοιμάζεται να εξαπολύσει το ΠΑΣΟΚ στα εργασιακά δικαιώματα, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε η ΝΔ
Με αυστηρό χρονοδιάγραμμα προωθεί την άγρια επιδρομή σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων και του λαϊκού εισοδήματος η κυβέρνηση, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στις Βρυξέλλες, όπου προσυπέγραψε τις αποφάσεις της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Θα προχωρήσουμε σε «αναθεώρηση των ευέλικτων μορφών εργασίας» με «βάση τη σύγχρονη πραγματικότητα» στο «πλαίσιο της νομιμότητας»(!), δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Εργασίας να συστήσει νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την κοινοτική οδηγία 2008/104 για την ενοικίαση εργαζομένων, κάνοντας ένα ακόμα βήμα προς την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, προς όφελος της μεγαλοεργοδοσίας.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, στη συνέντευξή του αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα ενισχύσει τα προγράμματα της «διά βίου εκπαίδευσης, επανακατάρτισης και επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών». Εδωσε έτσι το στίγμα των αντεργατικών κυβερνητικών προθέσεων, καθώς καθένα από τα παραπάνω μέτρα στόχο έχει να ενισχύσει την εργοδοτική κερδοφορία μέσα από το βάθεμα της εργασιακής περιπλάνησης, της απαλλαγής από τις εργοδοτικές εισφορές και τη στενότερη σύνδεση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες των επιχειρήσεων.

«Οταν συστήνεται μια Επιτροπή, ακολουθείται μια συγκεκριμένη διαδικασία, της συζήτησης, της διαβούλευσης και της έκδοσης μιας εισήγησης, μιας απόφασης της Επιτροπής. Με βάση την εισήγηση αυτής της Επιτροπής, θα ανοίξει διάλογος και δημόσια διαβούλευση και η κυβέρνηση θα αποφασίσει αναλόγως» ώστε «να βοηθήσει τη δυναμική της αγοράς», ανέφερε ο Γ. Πεταλωτής. Δηλαδή, μέσα από τις διαδικασίες του «κοινωνικοεταιρισμού» και της «κοινωνικής συναίνεσης», η κυβέρνηση σπεύδει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των ΣΕΒ και των μεγάλων επιχειρηματιών, όπως τις κατέθεσαν οι μεγαλοβιομήχανοι κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τον υπουργό Εργασίας Α. Λοβέρδο.

Δε διαψεύδουν τη φοροεπιδρομή

Ταυτόχρονα τις επόμενες μέρες και με την κατάθεση του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το μπαράζ των νέων έμμεσων φόρων που θα επιβάλει σε μια σειρά από προϊόντα, ενώ συγχρόνως θα παρουσιάσει και το σχέδιό της για τη δραστική περικοπή των κοινωνικών δαπανών.

«Προετοιμάζουμε ένα σύγχρονο οργανόγραμμα του κράτους, το οποίο θα προβλέπει ότι κάθε υπουργείο θα εξορθολογίσει τη δική του εσωτερική λειτουργία και θα γίνει τακτοποίηση σε κάθε διοικητική, αλλά και οικονομική μονάδα του κράτους (...) προχωράμε σε μια μεγάλη αλλαγή, τόσο στη διοίκηση, όσο και την οικονομία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής. Ο ίδιος κληθείς να σχολιάσει αν η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αυξήσει τους έμμεσους φόρους, αρκέστηκε να δηλώσει «τα νομοθετήματα θα ανακοινωθούν. Είναι άκαιρο να τα πω εγώ τώρα»...

Χτες ο Γ. Παπανδρέου ενημερώθηκε από στενούς του συνεργάτες και για την εξέλιξη με τον «δημόσιο διαγωνισμό» για την κάλυψη των Γενικών Γραμματέων των υπουργείων, οι οποίοι αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη βδομάδα. Αν και η διυπουργική σύσκεψη (συμμετείχαν οι Θ. Πάγκαλος, Λ. Κατσέλη, Α. Λοβέρδος, Ευ. Βενιζέλος και Χ. Μπαμπούκης) συγκλήθηκε αρχικά μόνο με το παραπάνω αντικείμενο, στην πορεία εξελίχθηκε σε ένα άτυπο υπουργικό συμβούλιο. Ανάμεσα σε άλλα, συζητήθηκαν το θέμα της παραχώρησης του ΣΕΜΠΟ στην COSCO, οι κρίσεις στο επερχόμενο ΚΥΣΕΑ και το «επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης», που θα είναι από τα πρώτα νομοθετήματα της κυβέρνησης.

Στα πλαίσια, εξάλλου, των επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων περί της συγκρότησης «ενός κράτους δικαίου», ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή (συνήγορο του πολίτη), Ν. Διαμαντούρο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ