Τρίτη 3 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ακύρωση β' γύρου «εκλογών»

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Δεύτερη θητεία στην προεδρία του Αφγανιστάν εξασφάλισε ο απερχόμενος πρόεδρος και υποψήφιος Χαμίντ Καρζάι, μετά την παραίτηση του ανθυποψηφίου του Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ. Ο δεύτερος διεκδικητής της αφγανικής προεδρίας παραιτήθηκε μετά την απόρριψη του αιτήματός του για την απομάκρυνση συγκεκριμένων προσώπων από την «Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή», με την κατηγορία της διαφθοράς και τη συνέργεια στη νοθεία του πρώτου γύρου της 20ής Αυγούστου. Μετά την παραίτηση του Α. Αμπντουλάχ, η Επιτροπή με ανακοίνωσή της ανακήρυξε ως νικητή των εκλογών το Χ. Καρζάι. Την απόφαση χαιρέτισαν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις κατοχής, με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, να δηλώνει ότι η αποχώρηση Αμπτουλάχ δε θα θέσει υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα της νέας κυβέρνησης.

Παρόμοιες ήταν οι αντιδράσεις από το Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν και τον γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, που έφτασε χτες στο Αφγανιστάν, σε αιφνιδιαστική επίσκεψη, μετά και το θάνατο πέντε εργαζομένων του Οργανισμού. Οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας σημείωσαν ότι οι δυνάμεις κατοχής θα πρέπει να συνδράμουν την αφγανική ηγεσία ώστε να παραμείνει «ενιαία και ενωμένη».

Τέλος, όσον αφορά την ...αναθεώρηση της στρατηγικής των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν, ο Μπ. Ομπάμα αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του στις 11 Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ