Τρίτη 3 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΓΚ. ΜΠΡΑΟΥΝ
Επικίνδυνη «σύμπνοια» για εργασιακά, Αιγαίο και Κυπριακό

Στο Λονδίνο συναντήθηκαν το Σάββατο οι δύο πρωθυπουργοί

Πιο βαθιά στο «καμίνι» των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και των γεωστρατηγικών ευρωατλαντικών σχεδιασμών ρίχνει την εξωτερική πολιτική της χώρας η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε το Σάββατο στο Λονδίνο με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Γκ. Μπράουν, με την ατζέντα της συνάντησης να περιλαμβάνει «θέματα που αφορούν την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Κύπρο και την Τουρκία», σύμφωνα με τις δηλώσεις που ακολούθησαν.

Με δεδομένο ότι η Βρετανία στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, διαθέτει την ισχυρότερη στρατιωτική της βάση στην Κύπρο και τεράστια οικονομικά συμφέροντα στο νησί, επιδιώκει την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και αποτελεί τον ισχυρό σύμμαχο των ΗΠΑ στην Ευρώπη, η επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, εξάλλου, έχει ήδη φροντίσει να ανοίξει όλα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής (ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, ονομασία της ΠΓΔΜ), την επίλυση των οποίων επιχειρεί να εγκλωβίσει στις συμπληγάδες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Σ' αυτήν ακριβώς την πορεία εντάσσεται η επίσκεψή του στη Βρετανία και οι αναφορές του περί «καλής συνεργασίας» με τον Γκ. Μπράουν στο συμβούλιο κορυφής των Βρυξελλών, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη βδομάδα.

Οι θέσεις της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με το ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον προσεχή Δεκέμβρη θα εξεταστεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά και με το γεγονός ότι ο Γ. Παπανδρέου πριν δύο βδομάδες κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο έθεσε θέμα «οδικού χάρτη» για την επίλυση του Κυπριακού, στον οποίο ενέταξε και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δείχνουν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εμπλέξει τη χώρα πιο ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή.

Μετά τη συνάντηση με τον Γκ. Μπράουν, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι υπήρξε σύμπτωση απόψεων με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας και στη «στρατηγική για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη». Αξίζει να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας ήταν η πρώτη που μέσα στην οικονομική κρίση φρόντισε να ψηφίσει νόμο για τη θεσμοθέτηση της τριήμερης ή τετραήμερης εργασίας, με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ