Τρίτη 3 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Το συμφέρον της φτωχομεσαίας αγροτιάς βρίσκεται στον άλλο δρόμο ανάπτυξης

Στις Σέρρες μίλησε την Κυριακή το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Το εισόδημα, τα δικαιώματα, η ίδια η επιβίωση της φτωχομεσαίας αγροτιάς και η παραμονή στη γη της, είναι άμεσα συνδεδεμένες με την πάλη ενάντια στην ΚΑΠ και την πολιτική της ΕΕ

ICON

Το εισόδημα, τα δικαιώματα, η ίδια η επιβίωση της φτωχομεσαίας αγροτιάς και η παραμονή στη γη της, είναι άμεσα συνδεδεμένες με την πάλη ενάντια στην ΚΑΠ και την πολιτική της ΕΕ
Σε πολιτική συγκέντρωση για τις μετεκλογικές εξελίξεις και τις θέσεις του Κόμματος μίλησε την Κυριακή, στην αίθουσα «ΟΡΦΕΑΣ» στις Σέρρες, ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Σε μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, το στέλεχος του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην ομιλία του εκτεταμένα στην αγροτική οικονομία, στην κατάργηση των αγροτικών επιδοτήσεων, στην υποταγή της αγροτικής πολιτικής στις επιταγές της ΚΑΠ. Ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:

«Σχεδιάζουν στροφή στην "άλλη" γεωργία, δηλαδή καλούν τους αγρότες να εγκαταλείψουν τις βασικές, δυναμικές καλλιέργειες και να στραφούν στα αρωματικά φυτά, τις ακακίες, τα βιοκαύσιμα, τις αγριοαγκινάρες, τα βατόμουρα κ.ά. Η καπνοκαλλιέργεια σε πολλές περιοχές εξαφανίστηκε, έκλεισαν μονάδες μεταποίησης. Περιορίστηκε σημαντικά η βαμβακοκαλλιέργεια, η βιομηχανική πατάτα. Από χώρα με αυτάρκεια σε ζάχαρη, τώρα εισάγουμε το 50%. Οι τιμές παραγωγού είναι εξευτελιστικές π.χ. το σκληρό σιτάρι από 0,50 λεπτά έπεσε στα 0,22 λεπτά. Οι φτωχοί κτηνοτρόφοι οδηγούνται στον αφανισμό. Οι τιμές στο γάλα και στο κρέας είναι εξευτελιστικές, ενώ οι ζωοτροφές πανάκριβες. Εντάθηκε η διατροφική εξάρτηση της χώρας.

Απέναντι στο ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς, μία είναι η απάντηση: Ολόπλευρη αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, με καρδιά τον παραγωγικό συνεταιρισμό. Αγώνας ενάντια στην ΚΑΠ και στα νέα χειρότερα μέτρα, που θα φέρουν νέα βάσανα για τους μικρούς αγρότες, συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στους λίγους. Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους μικρούς αγρότες. Πάγωμα των αγροτικών χρεών στους μικρούς και μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και ψαράδες για 3 χρόνια με παραγραφή των πανωτοκίων. Μείωση του κόστους παραγωγής, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και μηχανήματα, των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών, μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ.

Ακόμα, επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων, όπως λιπασμάτων, μηχανημάτων, φυτοφαρμάκων, ζωοτροφών κλπ. Εγχώρια γεωργοκτηνοτροφική επιστημονική έρευνα. Σύνταξη στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Αμεσος διπλασιασμός της προνοιακής αγροτικής σύνταξης. Ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της αγροτικής οικογένειας με αποκλειστικά δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και Παιδείας. Πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ. Προνοιακά στεγαστικά προγράμματα για τους νέους αγρότες κτηνοτρόφους.

Τώρα είναι η ώρα η εργατική τάξη, η φτωχομεσαία αγροτιά, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί ΕΒΕ, η νεολαία, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα ψήφισαν, να χαράξουν τη δική τους πορεία, να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις. Η ζωή έδειξε ότι καμιά πολιτική διαχείρισης δεν μπορεί να απαλλάξει τον καπιταλισμό από τις κρίσεις, τη φτώχεια, την ανεργία, τους πολέμους, τη σαπίλα του. Απέναντι στη λαίλαπα που έρχεται, μία επιλογή έχει ο λαός: Να διαλέξει το δρόμο της ρήξης και της ανατροπής. Σε αυτή την κατεύθυνση θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του λαού, θα αντιπαλέψουμε κάθε απόπειρα να υποταχθεί το κίνημα στην πολιτική συναίνεσης και υποταγής».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ