Κυριακή 1 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τι είναι τα «stage»

Δεκάδες χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στο δημόσιο τομέα μέσω των αποκαλούμενων προγραμμάτων «stage». Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τα αποκαλούν «σύγχρονη δουλεία». Και έτσι είναι.

Ο νόμος 2639/1998 του ΠΑΣΟΚ εισήγαγε τα «stage» στην Ελλάδα, τα οποία αποτελούν μέρος των γενικότερων αντεργατικών κατευθύνσεων και σχεδιασμών που συναποφασίζουν οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ. Τυπικά τα «stage» εμφανίστηκαν ως «προγράμματα κατάρτισης και απόκτησης επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων» που θα χρησίμευαν ως δήθεν εργαλεία αντιμετώπισης της ανεργίας. Η πραγματικότητα είναι ότι εξαρχής αποτέλεσαν μια από τις διάφορες μορφές εργασιακής και πολιτικής ομηρίας που «αξιοποιούνται» πολλαπλώς από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Μέσω αυτών εξασφαλίζουν πάμφθηνο εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα, το οποίο εκτελεί τις ίδιες εργασίες που ασκούν οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

  • Οι εργαζόμενοι με «stage» αμείβονται σήμερα με 500 ευρώ το μήνα, περίπου.
  • Δεν ασφαλίζονται για σύνταξη, ενώ η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη «δε φτάνει ούτε για ασπιρίνες».
  • Η αντιμετώπισή τους ως δήθεν μαθητευόμενοι από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, τους στερεί επίσης μια σειρά δικαιώματα. Δε δικαιούνται επιδόματα αδείας, οικογενειακό, τέκνων, αναρρωτικής άδειας (αν αρρωστήσουν η μηνιαία αμοιβή τους μειώνεται και άλλο), δεν πληρώνονται τις αργίες.

Τα «stage», οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι συμβάσεις έργου χρησιμοποιούνται ως μηχανισμοί ανακύκλωσης και συγκάλυψης της ανεργίας (αξίζει να σημειωθεί η υποκρισία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Οταν πρόκειται για τα δικαιώματα όσων απασχολούνται με «stage», τους θεωρούν μαθητευόμενους. Οταν, όμως, μετράνε την ανεργία, τους θεωρούν εργαζόμενους).

Λειτουργούν ως «δούρειος ίππος» για το χτύπημα και τη συρρίκνωση των μονίμων εργαζομένων, αφού «η δουλειά μπορεί να γίνει και με πιο φθηνό εργατικό δυναμικό».

Τέλος, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στήνουν ολόκληρους πελατειακούς μηχανισμούς μοιράζοντας υποσχέσεις για ανανέωση των συμβάσεων ή πιθανή μελλοντική μονιμοποίηση, εκμεταλλευόμενες την εργασιακή ανασφάλεια και αβεβαιότητα, την τεράστια ανεργία.

Σήμερα, όπως και στο παρελθόν, τα «παπαγαλάκια» του δικομματισμού συκοφαντούν τους εργαζόμενους με «stage» ως «πράσινα» ή «μπλε» ρουσφέτια (εξαρτάται ποιο από τα δύο κόμματα είναι στην κυβέρνηση και ποιο στην αξιωματική αντιπολίτευση). Προσπαθούν έτσι να διαιρέσουν τους εργαζόμενους και να αποδυναμώσουν τον αγώνα τους. Αυτό γίνεται κάθε φορά που συμβασιούχοι κάθε μορφής διεκδικούν το δικαίωμά τους στη δουλειά. Η πραγματικότητα είναι ότι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν μέσω αυτών των προγραμμάτων εξαναγκάζονται να δεχθούν τους άθλιους εργασιακούς όρους ύστερα από αρκετά χρόνια εργασιακής περιπλάνησης και ανεργίας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org