Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2009 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΥΓΕΙΑ
Με τον «πολυπολικό» ιμπεριαλισμό

Το ιδεολόγημα του «πολυπολικού κόσμου» αναπτύσσει σε άρθρο του στο κυριακάτικο «Βήμα» ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, διαπιστώνοντας ότι «η κίνηση προς αυτόν γίνεται πιο ορατή». Μάλιστα, σαν τις ωδίνες της γέννησής του εμφανίζει τις οξύτατες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, για να προτρέψει το λαό να βοηθήσει τον «τοκετό», διεκδικώντας «μια άλλη πορεία ενοποίησης» της ΕΕ «απαλλαγμένη απ' το νεοφιλελευθερισμό και τον ευρωατλαντισμό». Είναι προφανές ότι σαν «πολυπολικό κόσμο» ο Αλ. Τσίπρας εννοεί την ύπαρξη περισσοτέρων τους ενός ιμπεριαλιστικών κέντρων. Και είναι προφανέστερο ότι ο ίδιος και το κόμμα του τάσσονται υπέρ της ιμπεριαλιστικής Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την οποία εκτιμάει ότι αποτελεί τον «καλό» πόλο του ιμπεριαλισμού. Γιατί δεν εξηγείται αλλιώς η προτροπή του «να ακολουθήσει η Ελλάδα φιλειρηνική πολιτική, απαλλαγμένη απ' τον ατλαντισμό (...) να αξιοποιεί το ευρωπαϊκό χαρτί (...) πολιτική αναβάθμισης της διεθνούς της θέσης, με τη συμβολή και της διπλωματίας των πολιτών».

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αθωώσει την ΕΕ και τον ιμπεριαλιστικό της χαρακτήρα, προτείνοντας μάλιστα τη μεγαλύτερη αγκίστρωση της Ελλάδας στην ευρωένωση των μονοπωλίων, του ευρωστρατού, των επεμβάσεων. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ αποφασίζουν μαζί και εκτελούν πολεμοκάπηλα σχέδια. Μαζί συντηρούν δυνάμεις κατοχής σε χώρες όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν και αλλού, παρά τις υπαρκτές (και αναπόφευκτες) ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις τους. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, σαν κόμμα που ορκίζεται στον ευρωμονόδρομο, συνειδητά αποκρύπτει αυτήν τη στρατηγική σύμπλευση μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Μάλιστα, νοιάζεται ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για την ντόπια αστική τάξη, την οποία λάθρα ταυτίζει με το λαό και ζητάει την «πολιτική αναβάθμιση της διεθνούς της θέσης».

«

Εργαζόμαστε για ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας και για την κατάργηση του ΝΑΤΟ», δηλώνει ο Αλ. Τσίπρας. Στην πραγματικότητα, προτείνει την αντικατάσταση του ΝΑΤΟ από έναν παρεμφερή ευρωενωσιακό ιμπεριαλιστικό μηχανισμό και αποκρύπτει ότι τέτοιοι μηχανισμοί, όποιο «καπέλο» κι αν φοράνε, συγκροτούνται για την προάσπιση συμφερόντων ξένων και εχθρικών προς αυτά των λαών. Το περιεχόμενο της εξωτερικής πολιτικής, όπως και της εσωτερικής, δεν καθορίζεται από προθέσεις και εύηχους προσδιορισμούς. Αλλά από τα ταξικά συμφέροντα που καλείται να υπηρετήσει. Σε ένα πλαίσιο καθοριζόμενο απ' την κυριαρχία των μονοπωλίων, το οποίο ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ουδόλως αμφισβητεί, είναι δεδομένο το περιεχόμενό της, αντιλαϊκό και αντιδραστικό.

Οι λαοί βεβαίως απαιτείται να ενεργοποιηθούν. Οχι όμως για έναν «πολυπολικό κόσμο», αλλά για τον κόσμο όπου η δική τους εξουσία θα είναι ο ένας και μοναδικός πόλος. Αυτός ο δρόμος περνάει αποκλειστικά μέσα από την ανάπτυξη της αντιμονοπωλιακής, αντιιμπεριαλιστικής πάλης σε κάθε χώρα και το μέγιστο συντονισμό μεταξύ των ριζοσπαστικών κινημάτων σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, με ξεκάθαρο το μέτωπο στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Για ένα τέτοιο κίνημα, που θα εχθρεύεται και θα αντιμάχεται με συνέπεια τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, την πολιτική και τους μηχανισμούς τους παλεύει το ΚΚΕ. Μακριά και ενάντια σε κάθε επιμέρους πολιτική δύναμη που βλέπει «καλούς» και «κακούς» ιμπεριαλιστές και καλεί τους εργαζόμενους και το λαό να διαλέξει ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη.


Β.Ν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ