Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2009 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Στο δρόμο του αγώνα ο λαός

Χιλιάδες διαδήλωσαν και πάλι την περασμένη Κυριακή ενάντια στο πραξικόπημα
Χιλιάδες διαδήλωσαν και πάλι την περασμένη Κυριακή ενάντια στο πραξικόπημα
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Ο διάλογος για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και την αποκατάσταση του προέδρου Μανουέλ Σελάγια στην εξουσία μετά τη βίαιη εκδίωξή του από τη χώρα και το πραξικόπημα της 28ης Ιούνη έχει ουσιαστικά τελειώσει.

Το οριστικό τέλος των διαπραγματεύσεων ήρθε μετά την αντιπρόταση που κατέθεσε η αντιπροσωπεία της πραξικοπηματικής κυβέρνησης υπό τον Ρομπέρτο Μιτσελέτι, όπου επέμενε στην «έγκριση της αποκατάστασης του Σελάγια» από το Κοινοβούλιο και το Ανώτατο Δικαστήριο, τα δύο σώματα που επέβαλλαν το πραξικόπημα! «Η πρόταση ισοδυναμεί με ένα δεύτερο πραξικόπημα» δήλωσε ο πρόεδρος Σελάγια από τη πρεσβεία της Βραζιλίας, στην οποία έχει καταφύγει από την 21η Σεπτέμβρη, την ημέρα που γύρισε κρυφά στην Ονδούρα. Από την άλλη πλευρά η επικεφαλής της αντιπροσωπείας των πραξικοπηματιών, το πρώην μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου Βίλμα Μοράλες προσπάθησε για άλλη μία φορά να ρίξει το φταίξιμο στον πρόεδρο Σελάγια, δηλώνοντας ότι «το αδιέξοδο προήλθε από την αδιαλλαξία του».

Το αδιέξοδο αποκαλύπτει και την «πλήρη αδυναμία διεθνών οργανισμών όπως του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών και του ΟΗΕ» δήλωσε επιπροσθέτως ο πρόεδρος Σελάγια, καταλήγοντας βέβαιος ότι η αποκατάσταση της τάξης θα γίνει... Εξάλλου, το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης στο πραξικόπημα έχει ανακοινώσει εδώ και ημέρες τη συνέχιση του αγώνα όχι μόνο για την αποκατάσταση του προέδρου Σελάγια, αλλά και την εκπλήρωση του στόχου της σύστασης συνταγματικής συνέλευσης. Επίσης με ανακοίνωσή του το Μέτωπο καταγγέλλει τους επιχειρηματίες Τούκι Μπεντάνια, Τίτο Γκιγιέν και Ντάριο Γκόμες, ότι έχουν «προσλάβει» διεφθαρμένα μέλη της αστυνομίας για να «τσακίσουν» τα μέλη του Μετώπου που πρωτοστατούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην πραξικοπηματική κυβέρνηση στο οικονομικό και βιομηχανικό κέντρο, στο Σαν Πέδρο Σούλα.

Τέλος, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της οργάνωσης των Συγγενών των Εξαφανισμένων COFADEH, από την 28η Ιούνη, 21 άνθρωποι έχουν εξαφανιστεί εκ των οποίων 4 είναι εκπαιδευτικοί, ενώ ερευνάται και ο θάνατος άλλων ανθρώπων. Επίσης, έχουν καταγραφεί 4.234 παράνομες συλλήψεις, και σε 114 ανθρώπους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για στάση. Επίσης έχουν καταγραφεί 3 απόπειρες φόνου, 95 απειλές θανάτου, 133 περιπτώσεις βασανιστηρίων, 15 πολύ σοβαροί τραυματισμοί και 394 περιπτώσεις ελαφρότερων τραυματισμών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ