Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2009 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
Σήμερα στον ΟΗΕ το ψήφισμα για την Κούβα

Να αρθεί τώρα ο πολύμορφος αποκλεισμός, που της έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ, ζητούν ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος και άλλοι μαζικοί φορείς της χώρας μας

Σήμερα τίθεται σε ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το σχέδιο ψηφίσματος της Κούβας, με αίτημα την άρση του οικονομικού, εμπορικού, χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που επιβάλλουν εδώ και 50 περίπου χρόνια οι ΗΠΑ στη Νησί της Επανάστασης.

Με αυτήν την ευκαιρία, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Σερρών, Λάρισας, Βόλου, Λιβαδειάς, Αργοστολίου, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Υφεσης και Ειρήνης (ΕΕΔΥΕ) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος ΟΓΕ, με κοινή ανακοίνωσή τους, σημειώνουν:

«Για δέκατη όγδοη συνεχή φορά, η Δημοκρατία της Κούβας καταθέτει σήμερα ενώπιον της 64ηςΓενικής Συνέλευσης των κρατών - μελών του ΟΗΕ σχέδιο ψηφίσματος με τίτλο "Η ανάγκη να τερματιστεί ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός που έχει επιβληθεί από τις ΗΠΑ κατά της Κούβας". Οι πρόσφατες ρυθμίσεις που δημοσιεύθηκαν στις 3 Σεπτεμβρίου δεν θίγουν στο ελάχιστο το νομικό πλαίσιο της πολιτικής αποκλεισμού κατά της Κούβας. Ο αποκλεισμός συνεχίζεται χωρίς διακοπή σε όλη του την έκταση.

Τον Οκτώβριο του 2008, η Γενική Συνέλευση των κρατών - μελών για δέκατη έβδομη φορά ζήτησε να τεθεί τέλος στον αποκλεισμό. Στην ιστορική ψηφοφορία, 185 κράτη - μέλη ψήφισαν υπέρ της άρσης. Καταδίκασε την εγκληματική και γενοκτόνο πολιτική του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ που για πενήντα χρόνια έχει γίνει εργαλείο πίεσης για να κάμψει, μέσω της πείνας, των ασθενειών και της έλλειψης πόρων, την αντίσταση του κουβανικού λαού και την καθολική υποστήριξή του στην Επανάσταση και το σοσιαλισμό που ο ίδιος οικοδομεί. Ο ολοκληρωτικός αυτός αποκλεισμός παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, παραβαίνει τις αρχές της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί πράξη επίθεσης και απειλής και συνιστά προσβολή του δικαιώματος ενός ολόκληρου λαού να ζει ειρηνικά.

Καταγγέλλουμε και θα εξακολουθήσουμε να καταγγέλλουμε την ιμπεριαλιστική και εχθρική πολιτική του ολοκληρωτικού οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού εναντίον της σοσιαλιστικής Κούβας. Απαιτούμε την άμεση άρση του αποκλεισμού. Δηλώνουμε τη χωρίς διακοπή ανάπτυξη της αλληλεγγύης μας μέχρι την ολοσχερή και χωρίς όρους άρση του».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ