Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2009 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ (ΜΠΑΛΟΥΧΙΣΤΑΝ)
Αποκαλύψεις πρώην πράκτορα της CIA

Εξαιρετικά τεταμένα παραμένουν τα πνεύματα στα ιρανο-πακιστανικά σύνορα, δέκα περίπου μέρες μετά την πολύνεκρη επίθεση καμικάζι στην ιρανική επαρχία Σιστάν - Μπαλουχιστάν, με 42 νεκρούς, μεταξύ αυτών και αξιωματικοί του επίλεκτου παραστρατιωτικού σώματος, των Φρουρών της Επανάστασης. Η Τεχεράνη για πρώτη φορά «έδειξε» πίσω από την «Τζουνταλάχ» που ανέλαβε την ευθύνη (διατεινόμενη, ως συνήθως, ότι υπερασπίζεται τα δικαιώματα της σουνιτικής μειονότητας του Ιράν) ένα «κομμάτι» των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών. Κατήγγειλε, δε, και έμμεση εμπλοκή των ΗΠΑ - Βρετανία, που διέψευσαν κατηγορηματικά.

Η σύλληψη 11 Ιρανών μεθοριακών φρουρών εντός πακιστανικού εδάφους, μία βδομάδα αργότερα (που δήλωσαν ότι καταδίωκαν λαθρεμπόρους), έγινε προσπάθεια να κρατηθεί σε «χαμηλούς τόνους». Τεχεράνη και Ισλαμαμπάντ αλληλοδιαβεβαιώνονται για προσπάθειες διατήρησης των διαρκώς βελτιούμενων διμερών τους σχέσεων.

Ο Ρόμπερτ Μπάερ, όμως, πρώην υπεύθυνος της CIA στη Μέση Ανατολή, υποστήριζε ότι οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν επαφές με την «Τζουνταλάχ», χωρίς, όμως, ουδείς να είναι σε θέση να βεβαιώσει τι είδους σχέσεις ήταν αυτές και αν ελέγχονται από την πακιστανική πολιτική ηγεσία, ενδεχόμενο που μοιάζει μάλλον απίθανο, δεδομένης της σχετικής αυτονομίας που ορισμένα «κομμάτια» των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών διατηρούν. Ο ίδιος, πάντα, υποστηρίζει ότι η Ουάσιγκτον, επί Μπους, είχε κάποιες επαφές με την «Τζουνταλάχ», αλλά δεν τις συνέχισε εκτιμώντας ότι η οργάνωση είχε πολλές σχέσεις με την «αλ Κάιντα» και ο κίνδυνος η «συνεργασία» να γυρίσει «μπούμερανγκ» όπως έγινε με τους «Ταλιμπάν» ήταν πολύ μεγάλος.

Το βέβαιο είναι ότι δεδομένης της εμπλοκής μυστικών υπηρεσιών και σκοτεινών ενόπλων οργανώσεων, δύο παραγόντων, δηλαδή, των οποίων τα πραγματικά κίνητρα είναι δύσκολο ν' αποκαλυφθούν παρά μόνο όταν είναι πολύ αργά, τα μόνα ασφαλή συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν στη βάση των γεωστρατηγικών δεδομένων. Και ακόμη και έτσι, η κατάσταση παραμένει μπλεγμένη, αφού πυρήνας του προβλήματος είναι ο έλεγχος της ευρύτερης περιοχής που ονομάζεται Μπαλουχιστάν και βρίσκεται κατά κύριο λόγο σε πακιστανικό και ιρανικό έδαφος και λιγότερο σε αφγανικό, εξαιρετικά πλούσιας σε φυσικό αέριο, κύριος «δρόμος» για τους αγωγούς αερίου.

Ο παράγοντας του πυρηνικού προγράμματος

Αναμφίβολα, το ποια έκβαση θα λάβει η «μάχη» στο συγκεκριμένο «μέτωπο» θα επηρεαστεί, ως ένα βαθμό, από το πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Ακόμη και αν η Τεχεράνη δε συμφωνήσει πλήρως με την προταθείσα, από τη ΔΕΑΕ, συμφωνία που προβλέπει την εξαγωγή του 70% του εμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτει για περαιτέρω επεξεργασία σε Ρωσία - Γαλλία, φαίνεται ότι «γίνονται βήματα» στις σχέσεις με τη ΔΕΑΕ και κατ' επέκταση με τη Δύση. Εμπειρογνώμονες της ΔΕΑΕ επιθεώρησαν και τη νέα πυρηνική εγκατάσταση της Τεχεράνης, ενώ πληροφορίες που δε διαψεύστηκαν ήθελαν το «καλύτερο κλίμα» να έχει επιτευχθεί μέσα από μυστικές έμμεσες συνομιλίες Ουάσιγκτον - Τεχεράνης από τον Ιούνη. Ωστόσο το κουβάρι των ενδο-ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή δεν πρόκειται να ξεμπλεχτεί εύκολα...


Ε.Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποκαλύψεις πρώην πράκτορα της CIA(2009-10-28 00:00:00.0)
Καταδίκη του Συμβουλίου Ασφαλείας(2009-10-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ