Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ
Κήρυξε αναμονή στην αντεργατική πολιτική

Δεσμευμένη στην ίδια πολιτική, που δίνει χέρι βοήθειας στο κεφάλαιο και υπονομεύει τον αγώνα των εργατών, όπως ακριβώς και επί κυβέρνησης ΝΔ, εμφανίστηκε χτες η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στην πρώτη Ολομέλεια της διοίκησης της Συνομοσπονδίας μετά την ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ. Τον τόνο έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, ο οποίος κήρυξε από τώρα «χειμέρια νάρκη» στα συνδικάτα. Περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της οικονομίας, όχι όμως για να στηρίξει την ανάγκη ανάπτυξης των αγώνων αλλά για να παίξει και αυτός το χαρτί της κινδυνολογίας και της τρομοκράτησης των εργαζομένων. Στήριξε αναφανδόν την εισοδηματική πολιτική γιατί θεωρεί ότι είναι καλύτερες κάποιες αυξήσεις «πάνω από τον πληθωρισμό αντί για το πάγωμα», δίνοντας έτσι και αυτός «πράσινο φως» στην πολιτική πτωχοκομείου που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Καθορίζοντας τη συνδικαλιστική γραμμή της πλειοψηφίας δήλωσε συμπαραστάτης σε ό,τι θετικό κάνει η νέα κυβέρνηση, σπέρνοντας αυταπάτες για το τι πρέπει να περιμένουν οι εργαζόμενοι.

«Να παραμείνει η ΓΣΕΕ στο ίδιο πλαίσιο και στους ίδιους στόχους», ζήτησε ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας, Γ. Τσαλικάκης, και επικεφαλής της ΔΑΚΕ, ο οποίος τάχθηκε και υπέρ του κοινωνικού διαλόγου για τις εργασιακές σχέσεις, ρίχνοντας έτσι νερό στο μύλο της κυβέρνησης που επιδιώκει να παγιώσει «ρετουσαρισμένες» όλες τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Στην «ελληνική ιδιοτυπία» και στη διαχείριση από τις ελληνικές κυβερνήσεις απέδωσε την εργασιακή ζούγκλα ο επικεφαλής της «Αυτόνομης Παρέμβασης», Γ. Γαβρίλης, δείχνοντας την αγωνία του να κρατήσει στο απυρόβλητο την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και με μια σειρά διατυπώσεις να μείνει σταθερός στη γραμμή της «εποικοδομητικής αντιπολίτευσης» προς την κυβέρνηση.

ΠΑΜΕ: Ούτε λεπτό χαμένο

Στον αντίποδα όλων αυτών τοποθετήθηκαν τα στελέχη του ΠΑΜΕ. «Η εργατική τάξη δεν πρέπει να περιμένει ούτε δευτερόλεπτο. Δεν πρέπει να δώσει ούτε ανάσα στην κυβέρνηση. Ούτε να κατεβάσει τον πήχη των διεκδικήσεών της», υπογράμμισε ο Γ. Πέρρος, και προειδοποίησε πως όταν «ο ΣΕΒ χειροκροτεί για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, τότε οι εργαζόμενοι να περιμένουν μόνο θύελλες». Οσο για το κλίμα αναμονής και ανοχής που καλλιεργεί η πλειοψηφία, το στέλεχος του ΠΑΜΕ ρώτησε ευθέως: «Τι θα πείτε στους εργάτες της Ζώνης; Να περιμένουν να δούνε τι κάνει η κυβέρνηση; Και τι θα γίνει με το νοίκι που τρέχει, με τη ΔΕΗ που είναι απλήρωτη; `Η μήπως να περιμένουμε πότε σταδιακά και στο μέλλον θα φτάσει το επίδομα ανεργίας στο 70% του κατώτερου μισθού; Οταν και αυτό σημαίνει λίγα ψίχουλα στον άνεργο». Προβάλλοντας το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ ο Χρ. Κατσώτης σημείωσε: «Αλίμονο αν το ταξικό κίνημα αποδεχόταν να αλυσοδεθεί η εργατική τάξη μπροστά στις επιδιώξεις της εργοδοσίας. Οσοι αρνούνται τα 1.400 ευρώ κατώτερο μισθό, το δικαίωμα στη δωρεάν και δημόσια Υγεία, στη σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα, το κάνουν γιατί δε θέλουν να θιγεί η κερδοφορία του κεφαλαίου».

Παράλληλα, τα στελέχη του ΠΑΜΕ απέρριψαν την πρόταση της πλειοψηφίας για τη διενέργεια του 34ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ στην περιφέρεια και ζήτησαν να γίνει στην Αθήνα εκτός των άλλων και για οικονομικούς λόγους. Το τακτικό εκλογικό συνέδριο της Συνομοσπονδίας αποφασίστηκε να γίνει το Μάρτη του 2010.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ