Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΕΗ
Αλλαγές για «μείωση του κόστους»

Αντιμέτωποι με εντατικοποίηση και μεγάλες εργολαβικές εταιρείες οι εργαζόμενοι

Στην αγωνιστική αντίδραση των εργαζομένων χτυπάνε τα νέα σχέδια της ΔΕΗ να προχωρήσει σε περικοπές για να μειώσει το μισθολογικό κόστος. Σχέδια που θα έχουν επιπτώσεις στους εργαζόμενους που για άλλη μια φορά θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο της κερδοφορίας της ΔΕΗ μέσα από την εντατικοποίηση της δουλειάς και την υπερεκμετάλλευσή τους.

Με κινητοποίηση που πραγματοποίησαν προχτές το πρωί στο Ορυχείο Νότιου Πεδίου, οι εργαζόμενοι έστειλαν ένα πρώτο ξεκάθαρο μήνυμα. Δήλωσαν πως δεν είναι διατεθειμένοι να συναινέσουν στα σχέδια της εργοδοσίας. Μήνυμα που μεταφέρθηκε και σε συνάντηση που έγινε με τον γενικό διευθυντή των Ορυχείων κ. Λάππα.

Η ΔΕΗ ΑΕ προτίθεται να προχωρήσει σε περικοπές στην εργασία τα Σαββατοκύριακα, ξεκινώντας την εφαρμογή του μέτρου από το διοικητικό προσωπικό. Από την καινούρια χρονιά, το μέτρο θα εφαρμοστεί για όλο το προσωπικό, δηλαδή και στην παραγωγή. Ταυτόχρονα όμως δεν προτίθεται να προχωρήσει σε προσλήψεις, ώστε να μειώσει την υπερωριακή εργασία.

Παράλληλα, η ΔΕΗ ΑΕ σχεδιάζει να περιορίσει τον αριθμό των εργολάβων, όχι βέβαια με προσλήψεις προσωπικού, αλλά μέσα από την ανάθεση των πολλών μικρών εργολαβιών, που έχει σήμερα, σε μια μεγάλη εταιρεία - εργολάβο. Αναζητά λοιπόν μια μεγάλη εταιρεία που θα αναλάβει να εκτελεί π.χ. από τις συγκολλήσεις, τα μηχανολογικά και ηλεκτρολογικά μέχρι και τη λειτουργία ολόκληρων μηχανημάτων. Αυτό σημαίνει ότι θα διατηρηθεί το καθεστώς των δουλεμπορικών σχέσεων εργασίας και η άγρια εκμετάλλευση των εκατοντάδων εργαζομένων που δουλεύουν για τη ΔΕΗ ΑΕ μέσω των εργολάβων, με άθλιες συνθήκες εργασίας και αμοιβές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ