Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ «ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ» ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Χρειάζονται μέτρα ουσιαστικής παρέμβασης

Καλή η ενημέρωση με τα ειδικά φυλλάδια, αλλά τα σοβαρά κενά στην Υγεία δε βοηθούν στη θωράκιση από τον Η1Ν1

Phasma

Καλή η ενημέρωση με τα ειδικά φυλλάδια, αλλά τα σοβαρά κενά στην Υγεία δε βοηθούν στη θωράκιση από τον Η1Ν1
Η πρακτική υλοποίηση των μέτρων για την πρόληψη της γρίπης στα σχολεία αναδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα της απουσίας δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών ΠΦΥ που πρέπει να είναι συνδεδεμένες με τους χώρους εκπαίδευσης, όπως και την υποχρηματοδότηση του τομέα της Παιδείας για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών (υλικά καθαριότητας, υγειονομικό υλικό κλπ.).

Η ουσιαστική πρόληψη προϋποθέτει:

  • Την καταγραφή των ευπαθών ομάδων μαθητών - φοιτητών, εκπαιδευτικών και των άλλων εργαζομένων, τη στενή παρακολούθηση της υγείας τους, όπως και της υγείας των υπολοίπων που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
  • Την εκπαίδευση, επιστημονική ενημέρωση και συμβουλευτική μαθητών - εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων για τη γρίπη και τα μέτρα πρόληψης από εξειδικευμένους υγειονομικούς.
  • Την αυστηρή καθαριότητα στους χώρους και την τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής.
  • Την παρουσία υγειονομικού προσωπικού για την αντιμετώπιση - διαχείριση κρούσματος μέσα στο σχολείο, την επιδημιολογική καταγραφή - επαγρύπνηση, την εκτίμηση των αναγκών και τον έλεγχο της καθαριότητας και την τήρηση των μέτρων πρόληψης (εποπτεία του προσωπικού καθαριότητας και εκπαίδευσή του, έλεγχος του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης κλπ.).
Πετούν το μπαλάκι σε εκπαιδευτικούς - γονείς

Ολα αυτά δεν μπορούν να αποτελούν καθήκοντα των εκπαιδευτικών, όπως υποδεικνύει η εγκύκλιος της σημερινής, αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης. Είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο να μετατρέπονται οι εκπαιδευτικοί σε υγειονομικούς, με το πρόσχημα της έκτακτης ανάγκης. Ούτε μπορεί να είναι ατομική ευθύνη των γονιών να αποφασίσουν αν το παιδί τους, που παρουσιάζει συμπτώματα γρίπης, χρειάζεται ή όχι ιατρική βοήθεια, αν απαιτείται ή όχι εργαστηριακή διερεύνηση και να επιβαρύνονται επιπλέον οικονομικά για αυτά.

Είναι ενδεικτικό ότι οι γονείς σε αρκετές περιπτώσεις αναγκάζονται να συνεισφέρουν οικονομικά για την υλοποίηση των στοιχειωδών μέτρων πρόληψης, π.χ. ανάγκες όπως σαπούνια, αντισηπτικά, ακόμη και για την παρουσία επιπλέον καθαρίστριας κλπ. Ακόμη τα μέτρα καθαριότητας που υποδεικνύονται από τις εγκυκλίους δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν στην πράξη με το ελλιπέστατο προσωπικό καθαριότητας που υπάρχει στα σχολεία και με τους επαχθείς όρους που αυτό εργάζεται.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς η σοβαρή έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας, οι συνθήκες συνωστισμού των βρεφών και νηπίων σε περιορισμένους χώρους, που δεν πληρούν τις προδιαγραφές υγείας και ασφάλειας, ακυρώνουν πρακτικά τις δυνατότητες πρόληψης και προστασίας της υγείας των παιδιών.

Δεν έχει καθιερωθεί καμία ενιαία διαδικασία που να εξασφαλίζεται άδεια για τους εργαζόμενους γονείς όταν τα παιδιά αρρωστήσουν ή κλείσει μία τάξη, παρότι όλες οι οδηγίες, για προληπτικούς λόγους, προτρέπουν στον κατ' οίκον περιορισμό των παιδιών ακόμη και αν δεν ασθενούν. Αντιθέτως το πρόβλημα αυτό προτείνεται να λυθεί με την εθελοντική αλληλοϋποστήριξη των γονέων μεταξύ τους, στο όνομα μάλιστα της ανάπτυξης της αλληλεγγύης. Δηλαδή αποσιώπηση της κρατικής ευθύνης και μετάθεσή της στην ατομική πρωτοβουλία και ευθύνη με «συλλογικό τρόπο».

Προτάσεις ουσιαστικής παρέμβασης

Η κατάσταση αναδεικνύει την ανάγκη το λαϊκό κίνημα συνολικά (εργατικό, μαθητικό, φοιτητικό κλπ.) να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση μέτρα ουσιαστικής παρέμβασης για την αντιμετώπιση της «νέας γρίπης», όπως:

  • Αμεση κρατική χρηματοδότηση για την πρόσληψη επαρκούς και μόνιμου προσωπικού καθαριότητας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
  • Ειδική εκπαίδευση όλου του προσωπικού από υγειονομικούς. Χρηματοδότηση για την επαρκή κάλυψη αναγκών σε υλικά καθαριότητας, υγειονομικό υλικό χωρίς καμία επιβάρυνση των γονιών.
  • Αμεση παρουσία κινητών μονάδων από το υπουργείο Υγείας για καταγραφή των ευπαθών ομάδων, εκπαίδευση, ενημέρωση, άμεση παρέμβαση σε περίπτωση κρούσματος, επιδημιολογική επαγρύπνηση κλπ. (παιδίατρος, νοσηλευτής, γιατρός Εργασίας - τεχνικός Ασφάλειας κλπ.).
  • Nα λυθεί άμεσα η μόνιμη απασχόληση νοσηλευτών ή επισκεπτών Υγείας για να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες, αλλά και το σύνολο των υγειονομικών αναγκών όλων των εκπαιδευτικών μονάδων, σε συνεργασία με οργανωμένη δημόσια και δωρεάν υπηρεσία σχολικής υγείας (παιδίατρος, ψυχολόγοι κλπ.) και υπηρεσίας πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου (ιατρός Εργασίας, τεχνικός Ασφάλειας) στα πλαίσια της δημόσιας και δωρεάν ΠΦΥ.
  • Να εξασφαλιστεί άδεια με πλήρεις μισθολογικές αποδοχές και ασφαλιστική κάλυψη (όχι από την κανονική άδεια) σε έναν από τους δύο γονείς αν ασθενήσουν τα παιδιά ή ηλικιωμένα άτομα της οικογένειας ή αν κλείσουν οι παιδικοί σταθμοί ή τα σχολεία.
  • Ειδικά για τους παιδικούς - βρεφονηπιακούς σταθμούς άμεση πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού και προσωπικού καθαριότητας, μετεγκατάσταση όσων σταθμών στεγάζονται σε ακατάλληλα κτίρια. Κρατικοί, Δωρεάν, Σύγχρονοι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί για όλα τα παιδιά.
Σε ό,τι αφορά τα ειδικά σχολεία

Οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και η προβληματική κατάσταση στις υποδομές καθιστούν τα ειδικά σχολεία και ιδίως τα ιδρύματα πρόνοιας ιδιαίτερα ευάλωτα μπροστά στην πανδημία. Ο πνευμονολόγος και μέλος της Επιστημονικής και Επιχειρησιακής Επιτροπής κατά της Γρίπης Βαγγέλης Σπηλιωτόπουλος κατέθεσε στην Επιτροπή τις εξής προτάσεις:

  • Αμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας και άλλου βοηθητικού προσωπικού - κοινωνικοί επιμελητές και φροντιστές και του απαραίτητου ειδικού υποστηρικτικού και εκπαιδευτικού προσωπικού στα ειδικά σχολεία. Η επάρκεια προσωπικού από όλες τις ειδικότητες θα μπορεί να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για την προστασία των παιδιών από την πανδημία, αλλά και την καλή εκπαίδευσή τους. Ακόμη επιβάλλεται άμεσα η πρόσληψη όλου του αναγκαίου νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.
  • Αμεση μεταφορά σε κατάλληλα κτίρια όλων των ειδικών σχολείων που σήμερα λειτουργούν σε επικίνδυνα κτίρια ή σε ακατάλληλους χώρους όπως υπόγεια ή χώρους αποδυτηρίων κοινών σχολείων.
  • Σε περίπτωση που το παιδί λόγω της βαρύτητας της πάθησης αναγκαστεί για προληπτικούς λόγους να απομακρυνθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα από το σχολείο, να υπάρχει ικανός αριθμός μόνιμων εκπαιδευτικών που θα αναλάβουν την κατ' οίκον διδασκαλία.
  • Αδεια με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση στον ένα γονέα για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί να μείνει σπίτι μαζί με το παιδί, είτε αυτό ασθενήσει από γρίπη, είτε αναγκαστεί για προληπτικούς λόγους να απομακρυνθεί από το σχολείο, λόγω της πάθησής του.
  • Να διασφαλιστεί κρατική αποζημίωση των γονέων για την οικονομική επιβάρυνση που υφίστανται, για όσο χρονικό διάστημα το κράτος δεν προσλαμβάνει το απαραίτητο βοηθητικό προσωπικό για τη φροντίδα των παιδιών με βαριές κινητικές και άλλες αναπηρίες, αναγκάζοντας το γονέα να παραμένει στο σχολείο καθ' όλο το ωράριο ή να πληρώνει συνοδό.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ