Τρίτη 20 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Προωθεί την εισβολή ιδιωτών στην πολιτιστική κληρονομιά

Εμβάθυνση της διαδικασίας εμπορευματοποίησης του πολιτισμού και υποταγή του στις αισθητικές και τουριστικές ανάγκες της «ελίτ», «υποσχέθηκε» η κυβέρνηση στις προγραμματικές της δηλώσεις, διά στόματος του υπουργού Πολιτισμού - Τουρισμού, Π. Γερουλάνου, στη Βουλή κατά την διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο υπουργός προσπάθησε να «καλύψει» τον αντιδραστικό προσανατολισμό της κυβερνητικής πολιτικής στον πολιτισμό... «επιτιθέμενος» στη... «συντηρητική νοοτροπία των τελευταίων ετών» που «θέλει», μεταξύ άλλων, «το χρήμα να επιβάλλεται πάνω στον άνθρωπο»! Αφού λοιπόν ο υπουργός «ξεκαθάρισε», ουσιαστικά, πως το πρόβλημα δεν είναι ο καπιταλισμός (σ.σ. ο οποίος για τη σοσιαλδημοκρατία δεν υπάρχει καν...) αλλά η «συντηρητική νοοτροπία», κατέθεσε την... «προοδευτική» και «μη» μονεταριστική νοοτροπία λέγοντας πως «η έννοια-κλειδί της στρατηγικής μας σε ορίζοντα τετραετίας είναι η ποιότητα στο παραγόμενο προϊόν και υπηρεσία ώστε να γίνουμε ανταγωνιστικότεροι»!

Αφού «ξεκαθάρισε» επίσης και με το ότι και για το ΠΑΣΟΚ ο πολιτισμός είναι ένα «παραγόμενο προϊόν» που, όπως επιβάλλει η ΕΕ, οφείλει να λειτουργήσει για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, ήταν εύλογο να προχωρήσει ακόμη και στην αναγγελία για «την υιοθεσία μνημείων από σχολεία, συλλόγους, δήμους ή άλλους φορείς»! Πρόκειται για μια άκρως επικίνδυνη προοπτική, η οποία ανοίγει διάπλατο το δρόμο για την εισβολή των ιδιωτών στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αφού, η Τοπική Αυτοδιοίκηση λειτουργεί ήδη με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ενώ στους... «άλλους φορείς», το ΠΑΣΟΚ εντάσσει (από το πρόγραμμά του αλλά και από τα πεπραγμένα του) τις «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις», τους διάφορους «φίλους» της κληρονομιάς, τα «πολιτιστικά ιδρύματα» του κεφαλαίου, τους «χορηγούς» κλπ. Ανάλογη πολιτική εφάρμοσε στην Ιταλία ο Μπερλουσκόνι στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών εντός και εκτός της χώρας αφού επρόκειτο για «καραμπινάτη» εκχώρηση μνημείων στους ιδιώτες. Στην ίδια λογική κινείται και η γνωστή θέση του ΠΑΣΟΚ που επανέλαβε ο υπουργός, για «προώθηση και προβολή πιστοποιημένων προϊόντων, όπως αντίγραφα από μουσεία και διατροφικά προϊόντα, σε συνεργασία με την ιδιωτική πρωτοβουλία».

Ο υπουργός υποσχέθηκε επίσης την «άμεση ψήφιση νόμου - πλαίσιου για τον κινηματογράφο» και «αποτελεσματική και διαφανή διαχείριση των χρημάτων του ελληνικού λαού»... μέσω της δημοσιοποίησης στο διαδίκτυο των υπουργικών αποφάσεων...

Παρά τη ρητορική της, η νέα ηγεσία του ΥΠΠΟ κάθε άλλο παρά καθησυχάζει τους συμβασιούχους του υπουργείου. Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι οι συμβασιούχοι και τα stage αποτελούν το 50% του συνολικού προσωπικού των υπηρεσιών και ότι πρόκειται για ανθρώπους «με βαθιά γνώση της δουλειάς» που όμως «είναι σε ομηρία». Κάτι που «δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτές τις πρακτικές»... αλλά δεν διευκρίνισε τι θα γίνει με ένα πρόβλημα που το ΠΑΣΟΚ έχει τεράστιες ευθύνες στη διόγκωσή του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ