Σάββατο 17 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Οι πολεμοκάπηλοι...

Ενώ όλοι οι υστερικοί πολεμοκάπηλοι στις ΗΠΑ, λένε ότι οι επιχειρήσεις «χειρουργείο» πολέμου στο Αφγανιστάν θα κρατήσουν αρκετό χρόνο, οι διεργασίες για μια πλατιά αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση αυξάνονται, κατά του πολέμου σ' όλον τον κόσμο. Το πρώτο ίσως ισχυρό μήνυμα, έρχεται από τη μητρόπολη του καπιταλισμού και του στρατιωτικού - βιομηχανικού κατεστημένου, τις ΗΠΑ. Απ' τους βετεράνους του Βιετνάμ. Το ηλεκτρονικό μήνυμα μέσα από τις ιστοσελίδες του διαδικτύου, είναι ένα μήνυμα αντίστασης στη φρίκη: «Οι τάφοι θα γεμίσουν ξανά ομαδικά / να βρουν οι δολοφόνοι της ειρήνης / κρότους σκληρούς μέσα στις λάσπες...». Αναφέρουν ότι όλες οι καρδιές των ανθρώπων σ' όλον τον πλανήτη, στέκονται ευλαβικά μπροστά στα θύματα του πολέμου της διαρκούς «ελευθερίας». Αλλά εμείς οι πολεμιστές του Βιετνάμ εξαγριωνόμαστε, αηδιάζουμε με τις φωνές για τον πόλεμο. Τα ΜΜΕ, ο στρατός, οι στρατο-πολιτικοί και «διανοούμενοι» μάς πνίγουν: Ο «σκληρός πατριωτισμός των όπλων» δεν είναι ικανός να μας πείσει ότι ο μόνος τρόπος να τιμηθούν τα θύματα (στρατιώτες) είναι ο πόλεμος.

Ο τυφλός πατριωτισμός λένε οι βετεράνοι, σημαίνει ιμπεριαλιστικός πόλεμος. Επί αιώνες οι ΗΠΑ δολοφονούσαν - κακοποιούσαν, βομβάρδιζαν, τρομοκρατούσαν σ' όλον τον κόσμο. Με τις ευλογίες της «παγκοσμιοποίησης», άρπαξαν σημαντικά κομμάτια πλούτου - ως και τα ελάχιστα ψυχία του Τρίτου Κόσμου (με 25 σεντς ζουν 1,2 δισ. του πλανήτη την ημέρα). Μας λένε «για τη δική σας ασφάλεια να αλυσοδεθούμε». Το κυνήγι εξόντωσης, κάθε διαφορετικής άποψης, οδηγεί, κατ' αναλογία στην εποχή του ψυχρού πολέμου, όπου ο μακαρθισμός «καθάριζε» για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης από τα «ζιζάνια».

Η κριτική στην Αμερική για τα χτυπήματα στη Βαγδάτη (1991) στη «λεωφόρο διαφυγής» του πληθυσμού, που η αμερικάνικη αεροπορία τα χαρακτήριζε «πυροβολισμούς ψαριών μέσα σε βαρέλι», ο αργός θάνατος ενός εκατομμυρίου Ιρακινών μετά τον πόλεμο του Περσικού, είναι γενοκτονία. Και το Ιράκ, Αφγανιστάν είναι ίδια, τα σημάδια της. (Ακόμα και για να αγοράσουν απορριμματοφόρα στο Ιράκ ζητούν άδεια από τις ΗΠΑ !!). Τις καταστροφές με πυραύλους Κρουζ (1988) του εργοστασίου φαρμάκων «Σίφα» στο Σουδάν και την εκτόξευση 100 πυραύλων Κρουζ - Τόμαχοκ κατά Αφγανιστάν και του Σουδάν, την εισβολή των ΗΠΑ στον Παναμά (1980), την πυρπόληση του Ελ Καρίγιο, την ισοπέδωση της πόλης του Παναμά και τις δολοφονίες από το στρατό χιλιάδων αθώων, που άφησαν πίσω τάφους και ερείπια για τη Νικαράγουα (είμαστε υπεύθυνοι λένε οι βετεράνοι του Βιετνάμ), για περισσότερους από 40 χιλιάδες νεκρούς ή τη φρίκη του Βιετνάμ και άλλα πολλά, δίχως τέλος, οι βομβαρδισμοί αμερικανοΝΑΤΟικών στη Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ... Οι απειλές για πόλεμο είναι παντού.

Ο Ερνέστος Ρενάν έγραφε πριν από 158 χρόνια για την αποικιοκρατία: «Ο θάνατος ενός Γάλλου είναι ένα γεγονός στον "ηθικό κόσμο" της Δύσης! Ο θάνατος ενός στον Τρίτο Κόσμο, δεν είναι παρά ένα φυσιολογικό συμβάν: Μια μηχανή λειτουργούσα που δεν λειτουργεί πια»! Ο πόλεμος: η δίψα του για το «πετρέλαιο», διαρκεί!


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ