Κυριακή 18 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι κατασχέσεις συνεχίζονται

Για όσους πιστεύουν ότι η «ανάκαμψη» της οικονομίας, όπως την προβλέπουν και την περιγράφουν οι διάφοροι οργανισμοί και οι μεγαλοσχήμονες οικονομικοί αναλυτές, αφορά και τους εργαζόμενους , η πραγματικότητα έχει άλλα να πει.

Σε επίπεδα ρεκόρ ανήλθαν στο τρίτο τρίμηνο οι αγωγές κατασχέσεων κατοικιών, καθώς οι τράπεζες προβαίνουν σε μεγαλύτερο αριθμό κατακράτησης ακινήτων από υπερήμερους δανειολήπτες.

Συνολικά, 937.840 ιδιοκτήτες κατοικιών έλαβαν ειδοποίηση για δημοπράτηση ή τα σπίτια τους κατασχέθηκαν από τις τράπεζες στο τρίτο τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση 23% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Στατιστικά, οι κατασχέσεις αφορούν το 1 στα 136 νοικοκυριά στις ΗΠΑ, το υψηλότερο ποσοστό από την έναρξη της καταγραφής των σχετικών στοιχείων από το 2005.

Οι αυξημένες κατασχέσεις σημαίνουν ότι οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πέφτουν, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι οποίοι τονίζουν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 7 εκατομμύρια ακίνητα υπό κατάσχεση, έναντι των 1,27 εκ. που ήταν το 2005.

Και να σκεφθεί κανείς ότι η διεθνής κρίση ξέσπασε πριν από δύο χρόνια στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ. Σήμερα μετά από πολλούς μήνες, οι κατασχέσεις συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, ενώ οι τράπεζες που χορηγούσαν δάνεια και τώρα οδηγούν σε πλειστηριασμό και άλλους μικροϊδιοκτήτες βλέπουν τα κέρδη τους να πολλαπλασιάζονται.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι κατασχέσεις αποφασίζονται για πολύ μικρές οφειλές των δανειοληπτών και οι τράπεζες αποφασίζουν με κριτήριο τη μεγαλύτερη ασφάλεια των κερδών τους. Παράλληλα, ο αριθμός των αστέγων έχει αυξηθεί δραματικά, με αποτέλεσμα σε πολλές πολιτείες να δημιουργούνται «στρατόπεδα» όπου καταφεύγουν αυτοί που χάνουν το σπίτι τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ