Κυριακή 11 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα εκλογικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών 2009

Οι εκτιμήσεις για τον τρόπο που διαμορφώθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα στις βουλευτικές εκλογές της προηγούμενης Κυριακής, καθώς και η πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων αυτών, περιέχονται στην ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ της προηγούμενης Δευτέρας. Ανακοίνωση η οποία «θα συζητηθεί σε όλη την κλίμακα του Κόμματος και της ΚΝΕ», ενώ παράλληλα «θα αναζητηθούν οι γνώμες φίλων, οπαδών, συνεργαζόμενων, ώστε σε επόμενη συνεδρίαση της ΚΕ να ολοκληρωθούν τα τελικά συμπεράσματα» για τις εκλογές αυτές.

Στο κείμενο της ΚΕ του Κόμματος αναφέρεται: «Το άθροισμα των ψήφων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σε συνδυασμό με την εκλογική δύναμη που καταγράφηκε στο ΚΚΕ, δεν απεικονίζει τις θετικές διεργασίες που έχουν γίνει στη λαϊκή συνείδηση, την εκτίμηση, δηλαδή, ότι ανάμεσα στα δύο αστικά κόμματα δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές. Απέχει σημαντικά από την απήχηση των θέσεων και της δράσης του ΚΚΕ στα εργατικά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία. Είναι σε αναντιστοιχία με τις ανάγκες και τα οξυμένα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων».

Πολύς ήταν ο λόγος που έγινε τη βδομάδα που μας πέρασε για «σαρωτική νίκη του ΠΑΣΟΚ» και άλλος τόσος ο ντόρος ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι πανίσχυρη και μπορεί να εφαρμόσει όποιο πρόγραμμα επιλέξει να προωθήσει. Η εκτίμηση δεν είναι εντελώς ακριβής. Αυτό που συνέβη στις κάλπες, ήταν να εμφανιστεί από τα ΜΜΕ με βροντώδη τρόπο η καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής που εφάρμοσε όλα αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεπικουρούμενη από το ΠΑΣΟΚ, αλλά καλλιεργήθηκε κατά κόρον ότι η ΝΔ ήταν η αντιλαϊκή δύναμη. Ως και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αυτό προπαγάνδιζε. Οι εκλογές έγιναν σε χρονικό διάστημα που είχαμε το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης που οδήγησε στην επιτάχυνση των αντιλαϊκών επιλογών της ΝΔ, η οποία με πρόσχημα την κρίση και σε αντιδιαστολή με τα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που προσέφερε για ενίσχυση των εκπροσώπων του κεφαλαίου και των επιχειρήσεων, αποφάσισε πάγωμα των μισθών. Την εμφανή επανεκτίμηση - αναθεώρηση της στάσης των οργανωμένων ομάδων του κεφαλαίου που ανοιχτά άρχισαν να δείχνουν την προτίμησή τους στο ΠΑΣΟΚ. Τις προαναγγελίες του Κ. Καραμανλή από το βήμα της ΔΕΘ ότι μοναδική πρόθεση της κυβέρνησής του είναι να προχωρήσει στην εφαρμογή μιας ακόμα πιο σκληρής πολιτικής λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων στο όνομα της κρίσης, των ελλειμμάτων και των συμφωνιών με την ΕΕ, όταν το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή η σοσιαλδημοκρατία, όπως πάντα, εμφανίζονταν τα λέει τα ίδια επί της ουσίας, με λόγο όμως που φαινόταν ότι λέει διαφορετικά πράγματα. Αν δε, υπολογίσουμε ότι η δυσαρέσκεια που συγκέντρωσε η ΝΔ έβαζε σε κίνδυνο το γοργό προχώρημα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, τότε εξηγείται και η επιλογή της ολιγαρχίας προς το ΠΑΣΟΚ, και η μεταστροφή της αστικής προπαγάνδας που συνέβαλε στη δημιουργία κλίματος ενίσχυσής του.

Τα αποτελέσματα του δικομματισμού


Το κόμμα της ΝΔ υπέστη πράγματι καθίζηση. Το 33,5% των ψήφων που κατέλαβε, ήταν το χαμηλότερο από την εποχή της ίδρυσης του κόμματος το 1974. Ακόμα και το 1981, τη χρονιά που το ΠΑΣΟΚ λεηλατούσε μαζικά τις λαϊκές ψήφους εκμεταλλευόμενο την επιθυμία των εργαζομένων για «αλλαγή», ακόμα και τότε είχε συγκεντρώσει ποσοστό 35,89%. Αλλά, ακόμα και το 2000, όταν έχασε τις εκλογές του Μάρτη, το ποσοστό της εκλογικής της δύναμης είχε διαμορφωθεί στο 38,1%.

Το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής συγκέντρωσε τόσες ψήφους όσες είχε συγκεντρώσει στις εκλογές και του 2000 και του 2004.

Το ποσοστό του 43,9% που συγκέντρωσε, μπορεί να φαίνεται - και είναι - ένα υψηλό ποσοστό, σε καμιά όμως περίπτωση δεν αποτελεί έκπληξη για τις εκλογικές επιδόσεις του συγκεκριμένου κόμματος. Αντίθετα, όποτε το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην πρώτη θέση, τα ποσοστά του πάντα κινούνται σε αντίστοιχα επίπεδα. Για παράδειγμα, το 2000 είχε ποσοστό 43,8%, ενώ το 1993 είχε συγκεντρώσει 46,9%.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ συγκέντρωσαν αθροιστικά το 77,4% των ψηφοφόρων. Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο που συγκεντρώνουν τα κόμματα του δικομματισμού στις μετά το 1981 εκλογικές αναμετρήσεις. Για την ιστορία, να θυμηθούμε ότι από την προηγούμενη δεκαετία μέχρι και σήμερα το άθροισμα της εκλογικής δύναμης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ διαμορφώθηκε ως εξής:

  • 1993: 86,2%
  • 1996: 79,6%
  • 2000: 86,5%
  • 2004: 85,9%
  • 2007: 79,9%
  • 2009: 77,4%

Το ποσοστό των δύο κομμάτων βαίνει μειούμενο. Ωστόσο, το γεγονός και μόνο ότι στις σημερινές συνθήκες επιθετικότητας του κεφαλαίου, που η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων φέρεται να αντιλαμβάνεται την ενιαία πορεία πλεύσης των δύο κομμάτων και επιπλέον ένα πολύ σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων δυσανασχετεί γι' αυτό, πράγματι δείχνει ότι η δύναμη των δύο κομμάτων, όπως εκφράστηκε στις εκλογές, «δεν απεικονίζει τις θετικές διεργασίες που έχουν γίνει στη λαϊκή συνείδηση».

Η εκλογική δύναμη του ΚΚΕ


Σε ό,τι αφορά τη δύναμη του Κόμματος στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής, διαπιστώνεται ότι:

  • Συγκεντρώσαμε 517.138 ψήφους, που είναι κατά 66.612 λιγότερες από τις εκλογές του 2007, όταν είχαμε 583.750 ψήφους.
  • Αποτέλεσμα αυτής της μείωσης ήταν το εκλογικό ποσοστό να διαμορφωθεί από το 8,15% στο 7,5%.
  • Το πανελλαδικό ποσοστό του 7,5%, είναι και το ποσοστό που συγκεντρώσαμε σε δύο περιφέρειες, την Καρδίτσα και τα Γιάννενα. Από εκεί και πέρα, σε 37 από τις 54 περιφέρειες το ποσοστό των ψήφων είναι χαμηλότερο από το μέσο όρο, ενώ σε 17 άλλες είναι μεγαλύτερο από το μέσο όρο.

Σε 8 περιφέρειες της χώρας το ποσοστό που συγκέντρωσαν τα ψηφοδέλτια του Κόμματος ήταν πάνω από το όριο του 10%. Πρόκειται για τη Β' ΑΘΗΝΑΣ, Β' ΠΕΙΡΑΙΑ, ΛΕΣΒΟΥ, ΣΑΜΟΥ, ΛΕΥΚΑΔΑΣ, ΖΑΚΥΝΘΟΥ, ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ, ΛΕΣΒΟΥ, ΣΑΜΟΥ. Στις εκλογές του 2004 στην ομάδα αυτή ήταν επίσης η Λάρισα και η Α' Αθήνας.

Ενδεχόμενα, κύρια λόγω της ιδιομορφίας που είχαν οι πρόωρες εκλογές του 2007 (βαθιά κρίση στο ΠΑΣΟΚ - βέβαιη νίκη της ΝΔ) δεν ήταν εντελώς αδόκιμο να ρίξουμε μια ματιά και στα εκλογικά αποτελέσματα του 2004, όταν κάτω από τη λαϊκή αγανάχτηση είχαμε την προηγούμενη αλλαγή φρουράς στο κυβερνητικό επιτελείο. Τότε, το ΚΚΕ είχε πάρει 436.561 ψήφους και ποσοστό που έφτανε το 5,9%. Με αυτή τη λογική έχει φτιαχτεί και ο σχετικός πίνακας, προκειμένου να διευκολυνθούν οι όποιοι υπολογισμοί. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία διαπιστώνεται ότι για πρώτη φορά μετά το 1990, ο αριθμός των ψηφοφόρων του Κόμματος σταθεροποιείται σε επίπεδα πάνω από τις 500.000 ψήφους.

Μια ενδιαφέρουσα πλευρά των εκλογικών αποτελεσμάτων, είναι η διάκρισή τους, με βάση το χαρακτήρα της περιοχής. Αν πρόκειται δηλαδή για αστική, ημιαστική ή αγροτική περιοχή. Με βάση αυτό το διαχωρισμό που γίνεται στους δήμους των περιφερειών:

  • Στους 165 δήμους αστικών περιοχών η δύναμη του κόμματος είναι 8,8% με 328.284 ψήφους.
  • Στους 363 δήμους ημιαστικών περιοχών, το ποσοστό μας είναι 6% με 109.758 ψήφους, και
  • Στους 505 δήμους αγροτικών περιοχών έχουμε 73.055 ψήφους με ποσοστό 6,1%.


Ο δεύτερος πίνακας έχει καταρτιστεί με βάση τις Περιοχές δράσης του Κόμματος, ενώ η κατάταξη τους γίνεται σύμφωνα με τη συμμετοχή - συμβολή της κάθε Περιοχής στη συνολική διαμόρφωση της εκλογικής μας δύναμης. Πρόκειται για στοιχεία που έχουν ενδιαφέρον τόσο από μόνα τους, όσο και για τις εσωτερικές διακυμάνσεις που παρουσιάζουν στις τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.


Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι «σεσημασμένοι» της επιστολικής ψήφου(2023-12-20 00:00:00.0)
Τα εκλογικά συστήματα(2004-01-20 00:00:00.0)
Ισχυρή διακυβέρνηση με κλοπή ψήφων(2002-10-30 00:00:00.0)
Τα αποτελέσματα δε φωτίζονται μόνο από τους αριθμούς(2002-10-26 00:00:00.0)
Στο "δαίδαλο" του εκλογικού συστήματος(1996-09-09 00:00:00.0)
Σταθερή επιδίωξη η καλπονοθεία(1996-08-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ