Κυριακή 11 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ»
Αντίπαλός τους η πολιτική που υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα

Οι ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών ξεμπροστιάζουν τις δυνάμεις του ευρωμονόδρομου και του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού που συντάχθηκαν με την εργοδοσία

Η ΟΕΚΙΔΕ δουλεύει αμείωτα για το συντονισμό των ταξικά προσανατολισμένων αγώνων των κλωστοϋφαντουργών(φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Η ΟΕΚΙΔΕ δουλεύει αμείωτα για το συντονισμό των ταξικά προσανατολισμένων αγώνων των κλωστοϋφαντουργών(φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Αποτέλεσμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης που υπηρετούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι είναι οι ραγδαίες εξελίξεις στην «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» (ΕΝΚΛΩ) και η νέα επίθεση που έχει εξαπολύσει στους εργαζόμενους. Οι εκατοντάδες απολύσεις εργαζομένων, τα λουκέτα στα εργοστάσια, αλλά και το «φόρτωμα» του βιομήχανου Λαναρά και των τραπεζιτών με ζεστό τσάμπα χρήμα έχουν τη σφραγίδα όλων των παραπάνω, που εδώ και χρόνια όχι μόνο στηρίζουν πολύμορφα την κερδοφορία του Ομίλου, αλλά και συντονισμένα δούλεψαν για να κρατήσουν τους εργάτες «δεμένους» στο άρμα της υποταγής, να τους πείσουν ότι τα δικά τους συμφέροντα κι αυτά του μεγαλοεπιχειρηματία ταυτίζονται.

Η πείρα των εργατών όμως καταγράφει ακριβώς το αντίθετο. Οτι δηλαδή μόνο αν οργανωθούν και παλέψουν κόντρα στην πολιτική που υπηρετεί τον κάθε Λαναρά και την ανταγωνιστικότητά του θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Μόνο αν καταδικάσουν και γυρίσουν την πλάτη στις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, οι αγώνες τους θα αποκτήσουν δυναμική και προοπτική. Αυτό αναδείχτηκε και στη σύσκεψη που έγινε την περασμένη Παρασκευή στη Νάουσα, με πρωτοβουλία της ταξικής διοίκησης του Εργατικού Κέντρου του νομού, όπου αποφασίστηκε πανναουσαϊκό συλλαλητήριο, μεθαύριο Τρίτη 13 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ.

Του δίνουν χρήματα του λαού για να απολύει

Προχτές, οι εργάτες καθόρισαν τα αγωνιστικά τους βήματα, με πρώτο το μεθαυριανό πανναουσαϊκό συλλαλητήριο
Προχτές, οι εργάτες καθόρισαν τα αγωνιστικά τους βήματα, με πρώτο το μεθαυριανό πανναουσαϊκό συλλαλητήριο
Τουλάχιστον 360 απολύσεις και λουκέτα σε δύο εργοστάσια (βαφείο στα Οινόφυτα και κλωστήριο στον Εβρο) δρομολογεί ο όμιλος «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» (ΕΝΚΛΩ) τις τελευταίες μέρες, βάζοντας σε εφαρμογή το επιχειρησιακό πρόγραμμα για την «εξυγίανση και τη βιωσιμότητα της εταιρείας» που ενέκριναν οι τράπεζες, η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και η εργοδοτική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ). Για την εφαρμογή του επιχειρησιακού προγράμματος ο όμιλος ήδη εξασφάλισε 35 εκατ. ευρώ με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή με λεφτά του λαού.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα στα 5 τελευταία χρόνια που ο Ομιλος χρηματοδοτείται για να προχωρήσει πρόγραμμα «εξυγίανσης» (δηλαδή προστασίας της κερδοφορίας και της θέσης του έναντι των ανταγωνιστών του) που προβλέπει εκατοντάδες απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων.

  • Το 2004 ενισχύθηκε με 23 εκατ. ευρώ και ακολούθησε το κλείσιμο της «Τρικολάν», των «Κλωστηρίων Β'», της «Ολυμπιακής» στη Νάουσα. Από τα λουκέτα στα τρία εργοστάσια έμειναν άνεργοι περίπου 250 εργαζόμενοι. Ταυτόχρονα απέλυσε περίπου 150 εργαζόμενους από τα εργοστάσιά του στην Κομοτηνή (ΦΑΝΚΟ) και στον Εβρο (πρώην «ΟΤΤΟ Εβρος»).

Πολλές φορές ακόμη η ΕΝΛΩ (πρώην ΚΛΩΝΑΤΕΞ) ωφελήθηκε από την πολιτική στήριξης των βιομηχάνων που ακολουθούσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στο όνομα δήθεν της διατήρησης των θέσεων εργασίας και της συνέχισης της λειτουργίας των εργοστασίων της.

  • Αξιοποίησε πολλά προνόμια και φυσικά την επιδοτούμενη εργασία. Το 1996 χρηματοδοτήθηκε με 4,7 δισεκατομμύρια δραχμές για να ανοίξει εργοστάσια εκτός Ελλάδας. Επακόλουθο πάντα της ενίσχυσης με κρατικό χρήμα, του δανεισμού με κρατική παρέμβαση, των προνομίων, είναι οι μαζικές απολύσεις, τα λουκέτα εργοστασίων. Ο Λαναράς και οι πιστώτριες τράπεζες (Εθνική, Εμπορική, Alpha Bank, Eurobank), που τα τελευταία χρόνια έχουν μπει στον όμιλο, τσεπώνουν χρήμα για να διασφαλίζουν τα κέρδη τους και οι εργάτες χάνουν τη δουλειά τους.
Εργάτες με το πιστόλι στον κρόταφο

Οι εργαζόμενοι της ΕΝΚΛΩ μήνες τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με εκβιασμούς και απειλές, που ανάλογα με τη φάση των σχεδίων της εργοδοσίας άλλοτε εξαπολύονται από τους διευθυντές των εργοστασίων και άλλοτε από τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές. Το δίλημμα που πάντα τίθεται είναι: Λεφτά για τον όμιλο και μαζικές απολύσεις ή ολοκληρωτικό λουκέτο;

Ο στόχος καθαρός. Να τσακίσουν την αξιοπρέπεια των εργαζομένων, να τους πείσουν πως ο μόνος δρόμος που υπάρχει είναι αυτός του συμβιβασμού, της υποταγής. Το τελευταίο διάστημα οι εκβιασμοί της εργοδοσίας πέρασαν σε άλλο επίπεδο. Ζητά από τους εργάτες όχι μόνο να αποδεχθούν τις απολύσεις, αλλά να αναλάβουν να πείσουν και όσους διαφωνούν.

Αυτός ο εκβιασμός κρύβεται πίσω από την απειλή πως «αν δε γίνουν αποδεκτές οι απολύσεις σε όλο τον όμιλο δε θα προχωρήσει το επιχειρησιακό σχέδιο για τη "βιωσιμότητα της εταιρείας" και θα μπει λουκέτο σε όλα τα εργοστάσια».

Το τελευταίο τελεσίγραφο της εργοδοσίας, που δόθηκε σχεδόν ταυτόχρονα σε όλους τους εργαζόμενους στα εργοστάσια του Ομίλου, είναι ξεκάθαρο: Μέχρι αύριο Δευτέρα 12 Οκτώβρη θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές 98 απολύσεις στα εργοστάσια Νάουσας και Πέλλας, 50 στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης (πρώην ΔΟΥΔΟΣ), 90 στο εργοστάσιο της ΦΑΝΚΟ στην Κομοτηνή και επίσης άμεσα να ολοκληρωθεί το κλείσιμο των εργοστασίων στα Οινόφυτα και στον Εβρο που σήμερα απασχολούν περίπου 140 εργαζόμενους.

Εντελώς αποθρασυμένη η εργοδοσία ανακοινώνει πως και όσοι απολυθούν, αλλά και όσοι συνεχίσουν να παραμένουν στα εργοστάσια, τα δεδουλευμένα που τους οφείλει για τους τελευταίους 7 μήνες θα τα πάρουν τμηματικά, άγνωστο πότε.

«Λύσεις» που μεγαλώνουν τα αδιέξοδα

Για όσους απολυθούν, η «λύση» που προβάλλει η εργοδοτική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ως τη μόνη ρεαλιστική, και φυσικά προσπαθεί να την επιβάλει στους εργάτες, είναι η αποδοχή των προγραμμάτων απασχόλησης ορισμένης διάρκειας σε ΟΤΑ. Αυτή η λύση έχει δοκιμαστεί και έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί αδιέξοδο για τους εργαζόμενους. Τη βίωσαν οι απολυμένοι της ΤΡΙΚΟΛΑΝ στη Νάουσα που απασχολήθηκαν για 18 μήνες σε υπηρεσίες του δήμου και της νομαρχίας με μερική απασχόληση και μισό μισθό τον οποίο στην πλειοψηφία τους δεν εισέπραξαν ποτέ. Τη βίωσαν και οι απολυμένοι της «ΟΤΤΟ Εβρος», που ενώ τους υποσχέθηκαν απασχόληση για 36 μήνες σε υπηρεσίες των ΟΤΑ με μισθό 700 ευρώ, δούλεψαν μόλις για 18 μήνες με μερική απασχόληση και περίπου 400 ευρώ μισθό. Σήμερα όλοι αυτοί και χιλιάδες ακόμη εργαζόμενοι άλλων κλάδων είναι και πάλι άνεργοι, χωρίς εισόδημα και χωρίς ελπίδα να βρουν δουλειά, για να μπορούν να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Αυτός ο δρόμος δεν αποτελεί επιλογή για τους εργαζόμενους. Οι απολύσεις και ο σκουπιδοτενεκές των προγραμμάτων δεν είναι λύση για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, τα παιδιά τους που αύριο θα συνωστίζονται μαζί τους στις στρατιές των ανέργων, των οικονομικά εξαθλιωμένων. Δεν αξίζει, δεν είναι λύση για τους εκατοντάδες εργάτες που δεκαετίες ολόκληρες μόχθησαν για να θησαυρίζει ο Λαναράς και να αναπτύσσει τις μπίζνες του αναζητώντας περισσότερα κέρδη, γυρεύοντας όλο και φτηνότερα εργατικά χέρια.

Τη γραμμή πάλης καθορίζουν οι ανάγκες των εργατών

Χωρίς άλλη καθυστέρηση, οι εργάτες πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στον εργοδοτικό συνδικαλισμό που ανέλαβε να σώσει τα κέρδη του Λαναρά και των τραπεζών, θυσιάζοντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας, το δικαίωμα των εργατών για σταθερή δουλειά, εισόδημα και σύνταξη.

Να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ, την ΟΕΚΙΔΕ, που έγκαιρα προειδοποίησαν ποια θα είναι τα αποτελέσματα της παρέμβασης του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Να οργανώσουν τον αγώνα τους, απαιτώντας να πληρώσουν ο Λαναράς και οι τράπεζες, να μη χαθεί καμία θέση εργασίας, να μη γίνει καμία απόλυση, να μην αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις. Ταυτόχρονα, πρέπει να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη του αγώνα για ανάπτυξη που δε θα υπηρετεί το κεφάλαιο, αλλά θα στηρίζεται στην αξιοποίηση όλων των πλουτοπαραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, θα σχεδιάζεται και θα αναπτύσσεται με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ