Κυριακή 11 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μέτωπα πάλης για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών

Το ΚΚΕ είχε διακηρύξει προεκλογικά ότι από την επομένη των εκλογών, και με δεδομένη την εκτίμησή του ότι έρχεται θύελλα νέων αντιλαϊκών μέτρων, θα βρίσκεται μαζί με το λαό στην πρώτη γραμμή της πάλης για να αποτρέψουμε τα χειρότερα, για να υπάρξουν κατακτήσεις. Αλλωστε για το ΚΚΕ, η δράση στο εργατικό, γενικότερα στο λαϊκό κίνημα, η συμμαχία εργατών, φτωχών αγροτών, αυτοαπασχολουμένων είναι θεμέλιο για το άνοιγμα του δρόμου ανάπτυξης της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας.

Στην Ανακοίνωση της ΚΕ με θέμα την πρώτη συζήτηση για τα εκλογικά αποτελέσματα αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:

Το ΚΚΕ πιστεύει στο λαό, στο εργατικό κίνημα, στη δυναμική της συμμαχίας του με τις ριζοσπαστικές δυνάμεις του κινήματος των αυτοαπασχολουμένων και της φτωχής αγροτιάς, των γυναικών και της νεολαίας που ανήκουν στα εργατικά, λαϊκά στρώματα. Η ευθύνη του γίνεται ακόμα πιο μεγάλη για τη συσπείρωση δυνάμεων, την οργάνωση των λαϊκών μαζών, την απόκρουση των αντιλαϊκών μέτρων, την αντεπίθεση. Η μετεκλογική δυναμική της παρέμβασης του ΚΚΕ μπορεί και πρέπει να γίνει ευρύτερη και αποτελεσματικότερη. Ακόμα πιο έμπειρο και ατσαλωμένο θα στρέψει την κύρια προσοχή του στην οργάνωση της εργατικής, λαϊκής αντίστασης και αντεπίθεσης.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα διευρύνουν την επικοινωνία τους με τα εργατικά λαϊκά στρώματα, τους νέους και τις νέες που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ώστε να διαμορφωθεί ένα ενιαίο μέτωπο από τα κάτω, εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, γυναικών και νεολαίας, των οικονομικών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων. Κοινό και δυναμικό μέτωπο πάλης σε κάθε χώρο δουλειάς, στον κλάδο, ανάμεσα στους κλάδους, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην ύπαιθρο, στα χωριά, στη γειτονιά, στο σχολείο, στα ΤΕΙ, στα Πανεπιστήμια. Ενιαίο μέτωπο πάλης που θα συμβάλλει στο συντονισμό και την κοινή δράση σε πανελλαδικό επίπεδο.

Τώρα να οργανώσουμε την πάλη

Το καθήκον της οργάνωσης του αγώνα τώρα, χωρίς χάσιμο χρόνου, υπηρετεί η Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τα μέτωπα πάλης για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, που δημοσιεύεται σήμερα στον «Ρ» σε ειδικό ένθετο. Για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα βάρη της κρίσης. Να πληρώσουν τα μονοπώλια, το μεγάλο κεφάλαιο. Για να πάρουν οι ίδιοι στα χέρια τους την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Με ενιαίο μέτωπο πάλης να διεκδικήσουν τη βελτίωση των όρων ζωής και δουλειάς, να διεκδικήσουν λύση στα δίκαια αιτήματά τους. Να υπερασπισθούν τα συμφέροντα της χώρας από τα μονοπώλια, τον ιμπεριαλισμό.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου, η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές οδηγεί στην εναλλαγή κυβέρνησης και όχι στην αλλαγή πολιτικής υπέρ του εργαζόμενου λαού. Η νέα κυβέρνηση θα διαψεύσει πολύ πιο γρήγορα από κάθε προηγούμενη φορά κάθε ελπίδα και προσδοκία των ανθρώπων του μόχθου, της νεολαίας, των γυναικών. Οτι δηλαδή μπορεί να αποτελέσει πιο φιλολαϊκή εκδοχή της ίδιας πολιτικής, ότι μπορεί να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ και της ΕΕ. Θα αποδειχθεί πολύ γρήγορα ότι δεν υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής αγοράς, ότι δε διασφαλίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα, η ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή και γενικότερα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της στρατηγικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Ηδη εμφανίζονται ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που αναγνωρίζουν ότι ψήφισαν με μισή καρδιά.

Είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη να επιτευχθεί η ανάκαμψη του κινήματος, να αντιμετωπισθεί η ενίσχυση του κλίματος απογοήτευσης. Να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα προωθήσει την περαιτέρω θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος απέναντι στη λαϊκή δυσαρέσκεια, χρησιμοποιώντας και εναλλάσσοντας την καταστολή με την ενσωμάτωση. Οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου δήλωσαν ήδη τη στήριξή τους στη νέα κυβέρνηση.

Μονόδρομος είναι η εργατική αντεπίθεση, η ένταση της ταξικής πάλης απέναντι στις αντιλαϊκές συνέπειες της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης και του σχεδίου της ΕΕ για ανάκαμψη. Πίσω από την αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή γραμμή πάλης υπάρχει μόνο υποχώρηση και ενσωμάτωση.

Η ΝΔ, ανεξάρτητα πώς θα διαχειριστεί τη βαριά ήττα της, θα αποτελέσει παράγοντα πίεσης προς την κυβέρνηση για επιτάχυνση των αντεργατικών, αντιλαϊκών γενικότερα αναδιαρθρώσεων. Δε θέλει και δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του υπερασπιστή των λαϊκών διεκδικήσεων.

Τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ανεξάρτητα από τις μεταξύ τους διαφορές, θέτουν εμπόδια στο ριζοσπαστικό περιεχόμενο και στη μαχητική κλιμάκωση της λαϊκής πάλης, καθώς η προγραμματική κατεύθυνσή τους δεν έρχεται σε ριζική εναντίωση με την εξουσία των μονοπωλίων και τον ευρωμονόδρομο. Συσκοτίζουν τον ταξικό χαρακτήρα του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ υπέρ της πλουτοκρατίας με τη θέση τους ότι θα ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση προκειμένου να εφαρμόσει τις «υποσχέσεις της» ή με τη λογική ότι θα στηρίξουν τα «θετικά», θα ασκήσουν κριτική στα «αρνητικά». Συμβάλλουν στην αναμόρφωση του «διπολισμού» που έχει ανάγκη η αστική τάξη με τη μορφή της κεντροδεξιάς ή κεντροαριστεράς, για αποτελεσματική ενσωμάτωση στον ευρωμονόδρομο.

Το πραγματικό δίλημμα και η λαϊκή απάντηση

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή δε δίστασε να πει την αλήθεια, δηλαδή ότι το συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα δυσκολεύει το λαό να αντιπαλέψει με επιτυχία τη θύελλα των μέτρων που έρχεται. Οτι θα χρησιμοποιηθεί ως απόδειξη της λαϊκής συναίνεσης.

Στις μετεκλογικές συνθήκες παραμένει επιτακτική η ανάγκη για ανάκαμψη του κινήματος, με ακρογωνιαίο λίθο το εργατικό κίνημα, την προώθηση της εργατικής συμμαχίας με τις ριζοσπαστικές δυνάμεις της φτωχής αγροτιάς και των μικρών εμπόρων, επαγγελματιών, βιοτεχνών. Χρειάζεται πολύ γρήγορα να μπουν σε κίνηση αναξιοποίητες εφεδρείες, να ενεργοποιηθούν εργατοϋπάλληλοι, νέοι και νέες που ψήφισαν το ΚΚΕ, όσοι και όσες, πάρα το ριζοσπαστικό προβληματισμό τους, δεν έφθασαν στη ριζοσπαστική πολιτική ψήφο υπέρ του ΚΚΕ.

Προ των πυλών βρίσκεται ο κίνδυνος - αν ο λαός δε δείξει άμεση ετοιμότητα να περάσει στην αντεπίθεση - να υλοποιηθούν οι απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων και της ΕΕ στο όνομα της κρίσης και στο βωμό του σχεδίου ανάκαμψης της κερδοφορίας.

Το ΚΚΕ συνειδητοποιεί τη δική του ευθύνη να εμπνεύσει στον εργαζόμενο λαό αίσθημα αυτοπεποίθησης, μαχητικής αισιοδοξίας και διάθεσης αντεπίθεσης ώστε με τη στάση και τη δράση τους να ακυρωθούν στην πράξη οι συνέπειες της ψήφου προς το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Να διαλυθούν όσο γίνεται πιο γρήγορα οι έτσι και αλλιώς αναιμικές ελπίδες των λαϊκών στρωμάτων ότι θα βελτιωθεί η ζωή τους, να μετατραπούν οι αυταπάτες σε απόφαση για αντίσταση ενάντια στην πολιτική τόσο της κυβέρνησης όσο και της ΝΔ, να μην εγκλωβιστεί η αγανάκτηση στα αναχώματα του πολιτικού συστήματος, τον ΛΑ.Ο.Σ., τον ΣΥΡΙΖΑ/ΣΥΝ, τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ.

Το πραγματικό ερώτημα που απαιτεί λαϊκή απάντηση είναι: «Στο πλευρό της πολιτικής υπέρ των μονοπωλίων ή στο πλευρό της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολουμένων, της φτωχής αγροτιάς;». «Ανάπτυξη για τον εργαζόμενο λαό ή για τα μονοπώλια και την κερδοφορία τους;».

Το ΚΚΕ διακηρύσσει ότι δεν πρέπει να δοθεί καμιά πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση, κανένας εφησυχασμός και πνεύμα αναμονής από το εργατικό κίνημα, το γενικότερο λαϊκό κίνημα. Καμία εμπιστοσύνη στις συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΣΕΒΕΕ κλπ.

Το ΚΚΕ, παίρνοντας υπόψη την όξυνση της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, συγκεντρώνει την προσοχή του στη διεκδίκηση λύσεων στα λαϊκά προβλήματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Ολα τα πυρά του λαού στον αγώνα και στις κάλπες των συνδικαλιστικών οργανώσεων πρέπει να δίνουν έμπρακτη απάντηση ότι δεν είναι διατεθειμένος να πληρώσει τα σπασμένα της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης. Ο αγώνας με βάση την πολιτική πείρα των λαϊκών μαζών, που αποκτιέται στο πεδίο του ιδεολογικοπολιτικού και μαζικού αγώνα, πρέπει να κατευθύνεται στην πάλη για τη λαϊκή εξουσία, οικονομία.

Το ΚΚΕ θα δώσει όλες τις δυνάμεις του για να αποκτήσει το εργατικό, το λαϊκό κίνημα γενικότερα δυναμισμό, ώστε να ανυψωθεί σε παράγοντα αλλαγών και ανατροπών. Θα υπερασπισθεί, χωρίς να λυπηθεί κόπους και θυσίες, τα συμφέροντα του λαού, θα αντιπαρατεθεί σε κάθε απόπειρα να υποταχθεί το κίνημα στην πολιτική συναίνεσης και υποταγής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ