Κυριακή 11 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα πιο επίκαιρο

Μπροστά στους συμβολισμούς γενικών προθέσεων της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ κι ανεξαρτήτως της πρακτικής τους κατάληξης, το κίνημα ειρήνης υποχρεώνεται ευθύς εξαρχής να επισημάνει τις πάγιες βασικές του θέσεις:

-- Το κίνημα ειρήνης είναι ένα κοινωνικό κίνημα κριτικής και παρέμβασης. Είναι ανεξάρτητο και αυτόνομο έναντι κάθε κυβερνητικής εξουσίας. Δεν αποβλέπει να υποκαταστήσει κόμματα στην προσπάθειά τους να αναδειχτούν ως κυβερνήσεις. Κινείται και εξελίσσεται σ' ένα πλαίσιο γενικών αρχών που αρνείται τους ιμπεριαλιστικούς μιλιταριστικούς μηχανισμούς και συνασπισμούς κάθε μορφής και τους εξοπλιστικούς ανταγωνισμούς. Υποστηρίζει κάθε πρωτοβουλία εξομάλυνσης των διαφορών μεταξύ των κρατών με σταθερή μεταφορά των διενέξεων από το στρατιωτικό στο πολιτικό επίπεδο. Ως κινητήρια δύναμη προς την ειρηνική διέξοδο θεωρεί το ειρηνιστικό κίνημα κάθε χώρας με κύριο μοχλό το εργατολαϊκό κίνημα.

-- Το κίνημα ειρήνης θεωρεί την εθνική και κοινωνική ελευθερία κάθε λαού ως αυτονόητο δικαίωμα ζωής. Υποστηρίζει τον αγώνα των λαών για την εθνική και κοινωνική απελευθέρωση από ντόπιες και ξένες ιμπεριαλιστικές καπιταλιστικές δυνάμεις με κάθε μέσο που αυτοί επιλέγουν χωρίς δόλιες ξένες παρεμβάσεις. Διαχωρίζει την ειλικρινή ενίσχυση του εθνικού και κοινωνικού απελευθερωτικού αγώνα του λαού στο πλαίσιο της διεθνούς λαϊκής αλληλεγγύης από τη δόλια υποκριτική παρέμβαση εκμεταλλευτικών συμφερόντων ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων.

-- Το κίνημα ειρήνης θεωρεί την ειρήνη και την ελευθερία των λαών ως δυο άρρηκτα συνδεδεμένες πλευρές. Επιμένει στην παλιά του αρχή ότι «ειρήνη χωρίς ελευθερία είναι ειρήνη νεκροταφείου». Υποστηρίζει την εδαφική ασφάλεια και ακεραιότητα των χωρών όπως αυτή προκύπτει από το Διεθνές Δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Καταδικάζει κάθε μορφή εθνικισμού, σοβινισμού κι επεκτατισμού. Θεωρεί την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά κάθε λαού, τον πολιτισμό των ηθών και εθίμων του ως αυτονόητο δικαίωμα. Κάθε εξέλιξή τους κι αλλαγή τους να είναι αποτέλεσμα των εσωτερικών του διεργασιών. Καταδικάζει την αυθαίρετη οικειοποίηση και παραχάραξη ιστορικών συμβόλων, μνημείων, ονομάτων και ιστορικών πολιτισμών κάθε λαού. Θεωρεί ως αυτονόητο δικαίωμά του να τα υπερασπίζεται από εθνικιστικές επιδιώξεις που εξυπηρετούν ισχυρά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.

-- Το κίνημα ειρήνης θεωρεί το διάλογο ως μέσο επίλυσης των διαφορών κι όχι ως λύση. Καταδικάζει τους διαλόγους που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση ιμπεριαλιστικών μιλιταριστικών επιδιώξεων και πολεμικών επεμβάσεων και παρεμβάσεων. Επισημαίνει ότι για την ειρηνική επίλυση χρειάζονται τουλάχιστον δύο πλευρές. Μια μόνο δεν αρκεί.

Αυτές οι επισημάνσεις του γενικού πλαισίου αρχών του ειρηνιστικού κινήματος επαναλαμβάνονται ως οι πάγιες θέσεις του έναντι οιασδήποτε κυβέρνησης. Αυτά προς το παρόν.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ