Κυριακή 11 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ - Μέτωπα πάλης για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών"
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΜΕΤΩΠΑ ΠΑΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ

Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα βάρη της κρίσης.

Να πληρώσουν τα μονοπώλια, το μεγάλο κεφάλαιο.

Να πάρουν οι ίδιοι στα χέρια τους την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Με ενιαίο μέτωπο πάλης να διεκδικήσουν τη βελτίωση των όρων ζωής και δουλειάς, να διεκδικήσουν λύση στα δίκαια αιτήματά τους.

Να υπερασπισθούν τα συμφέροντα της χώρας από τα μονοπώλια, τον ιμπεριαλισμό.

Η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές οδηγεί στην εναλλαγή κυβέρνησης και όχι στην αλλαγή πολιτικής υπέρ του εργαζόμενου λαού. Η νέα κυβέρνηση θα διαψεύσει πολύ πιο γρήγορα από κάθε προηγούμενη φορά κάθε ελπίδα και προσδοκία των ανθρώπων του μόχθου, της νεολαίας, των γυναικών. Οτι δηλαδή μπορεί να αποτελέσει πιο φιλολαϊκή εκδοχή της ίδιας πολιτικής, ότι μπορεί να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ και της ΕΕ. Θα αποδειχθεί πολύ γρήγορα ότι δεν υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής αγοράς, ότι δε διασφαλίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα, η ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή και γενικότερα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της στρατηγικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Ηδη εμφανίζονται ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που αναγνωρίζουν ότι ψήφισαν με μισή καρδιά.

Είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη να επιτευχθεί η ανάκαμψη του κινήματος, να αντιμετωπισθεί η ενίσχυση του κλίματος απογοήτευσης. Να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα προωθήσει την περαιτέρω θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος απέναντι στη λαϊκή δυσαρέσκεια, χρησιμοποιώντας και εναλλάσσοντας την καταστολή με την ενσωμάτωση. Οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου δήλωσαν ήδη τη στήριξή τους στη νέα κυβέρνηση.

Μονόδρομος είναι η εργατική αντεπίθεση, η ένταση της ταξικής πάλης απέναντι στις αντιλαϊκές συνέπειες της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης και του σχεδίου της ΕΕ για ανάκαμψη. Πίσω από την αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή γραμμή πάλης υπάρχει μόνο υποχώρηση και ενσωμάτωση.

Η ΝΔ , ανεξάρτητα πώς θα διαχειριστεί τη βαριά ήττα της, θα αποτελέσει παράγοντα πίεσης προς την κυβέρνηση για επιτάχυνση των αντεργατικών, αντιλαϊκών γενικότερα αναδιαρθρώσεων. Δε θέλει και δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του υπερασπιστή των λαϊκών διεκδικήσεων.

Τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ανεξάρτητα από τις μεταξύ τους διαφορές, θέτουν εμπόδια στο ριζοσπαστικό περιεχόμενο και στη μαχητική κλιμάκωση της λαϊκής πάλης, καθώς η προγραμματική κατεύθυνσή τους δεν έρχεται σε ριζική εναντίωση με την εξουσία των μονοπωλίων και τον ευρωμονόδρομο. Συσκοτίζουν τον ταξικό χαρακτήρα του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ υπέρ της πλουτοκρατίας, με τη θέση τους ότι θα ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση, προκειμένου να εφαρμόσει τις «υποσχέσεις της» ή με τη λογική ότι θα στηρίξουν τα «θετικά», θα ασκήσουν κριτική στα «αρνητικά». Συμβάλλουν στην αναμόρφωση του «διπολισμού» που έχει ανάγκη η αστική τάξη με τη μορφή της κεντροδεξιάς ή κεντροαριστεράς, για αποτελεσματική ενσωμάτωση στον ευρωμονόδρομο.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή δε δίστασε να πει την αλήθεια, δηλαδή ότι το συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα δυσκολεύει το λαό να αντιπαλέψει με επιτυχία τη θύελλα των μέτρων που έρχεται. Οτι θα χρησιμοποιηθεί ως απόδειξη της λαϊκής συναίνεσης.

Στις μετεκλογικές συνθήκες παραμένει επιτακτική η ανάγκη για ανάκαμψη του κινήματος, με ακρογωνιαίο λίθο το εργατικό κίνημα, την προώθηση της εργατικής συμμαχίας με τις ριζοσπαστικές δυνάμεις της φτωχής αγροτιάς και των μικρών εμπόρων, επαγγελματιών, βιοτεχνών. Χρειάζεται πολύ γρήγορα να μπουν σε κίνηση αναξιοποίητες εφεδρείες, να ενεργοποιηθούν εργατοϋπάλληλοι, νέοι και νέες που ψήφισαν το ΚΚΕ, όσοι και όσες παρά το ριζοσπαστικό προβληματισμό τους δεν έφθασαν στη ριζοσπαστική πολιτική ψήφο υπέρ του ΚΚΕ.

Προ των πυλών βρίσκεται ο κίνδυνος - αν ο λαός δε δείξει άμεση ετοιμότητα να περάσει στην αντεπίθεση - να υλοποιηθούν οι απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων και της ΕΕ στο όνομα της κρίσης και στο βωμό του σχεδίου ανάκαμψης της κερδοφορίας. Οι εργαζόμενοι να αρνηθούν να πληρώσουν τα βάρη της κρίσης, να αντισταθούν σε μέτρα όπως τα παρακάτω:

  • Παραπέρα μείωση των συντάξεων με πρόσχημα τον έλεγχο των δαπανών του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Μείωση των συντάξεων όλων των Ταμείων στα επίπεδα των συντάξεων του ΙΚΑ.
  • Κατάργηση όσων δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών «δε λειτουργούν αποτελεσματικά ή δεν εξυπηρετούν αμιγώς κοινωνικούς στόχους».
  • Κατάρτιση νέου μισθολογίου, με στόχο τη μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.
  • Πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο, «αυστηρή συγκράτηση των μισθών και κάθε είδους αμοιβών στο Δημόσιο».
  • Αύξηση της φορολογίας των καυσίμων και τσιγάρων, έτσι ώστε να προσεγγιστούν με ταχύτερο ρυθμό τα κατώτατα όρια που θέτει η ΕΕ.
  • Διευκόλυνση των επιχειρηματιών να εγκαθιστούν επιχειρήσεις μέσω του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου και του Κτηματολογίου.
  • Απόσυρση του κράτους από τους τομείς προϊόντων και υπηρεσιών στους οποίους δραστηριοποιούνται «ανταγωνιστικά» ιδιώτες και συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων.
  • Σταδιακή εξομοίωση της εργατικής νομοθεσίας των ΔΕΚΟ με αυτήν που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα.
  • Εντατικοποίηση των αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία, με τρόπο που να διευκολυνθεί η παραπέρα παρέμβαση των επιχειρήσεων τόσο στα προγράμματα σπουδών και στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης όσο και στην αξιολόγηση των πτυχίων από τις ίδιες τις επιχειρήσεις, με βάση τις εργοδοτικές απαιτήσεις. Λόγος γίνεται μεταξύ των άλλων για «ενίσχυση των υποδομών και διαδικασιών πιστοποίησης» και «εναρμόνιση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας».
  • Αύξηση της νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης και μείωση του κόστους υπερωριών, επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.
  • Ενίσχυση του θεσμού των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης.
  • Αρση του καμποτάζ με το ωμό και πρωτάκουστο επιχείρημα ότι «θα έχει κόστος για 700 το πολύ οικογένειες αλλά θα ευνοήσει το κοινωνικό σύνολο»!
  • Ιδιωτικοποίηση των λιμανιών.
  • Κατάργηση των αγροτικών επιδοτήσεων και υποταγή κάθε σχεδιασμού γύρω από την αγροτική πολιτική στις επιταγές της ΚΑΠ.

Το ΚΚΕ συνειδητοποιεί τη δική του ευθύνη, να εμπνεύσει στον εργαζόμενο λαό αίσθημα αυτοπεποίθησης, μαχητικής αισιοδοξίας και διάθεσης αντεπίθεσης, ώστε με τη στάση και τη δράση του να ακυρωθούν στην πράξη οι συνέπειες της ψήφου προς το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Να διαλυθούν όσο γίνεται πιο γρήγορα οι έτσι και αλλιώς αναιμικές ελπίδες των λαϊκών στρωμάτων ότι θα βελτιωθεί η ζωή τους, να μετατραπούν οι αυταπάτες σε απόφαση για αντίσταση ενάντια στην πολιτική τόσο της κυβέρνησης όσο και της ΝΔ, να μην εγκλωβιστεί η αγανάκτηση στα αναχώματα του πολιτικού συστήματος, τον ΛΑ.Ο.Σ., τον ΣΥΡΙΖΑ/ΣΥΝ, τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ.

Στο ΚΚΕ αντικειμενικά πέφτει το βάρος να αναλάβει ακόμα περισσότερες ευθύνες και πρωτοβουλίες, μαζί με τις ριζοσπαστικές λαϊκές δυνάμεις που είναι σε επαφή και κοινή δράση, για να διευρυνθεί η συσπείρωση και να διαμορφωθούν όροι ετοιμότητας για αντίσταση και αντεπίθεση. Ανάλογη είναι και η ευθύνη της ΚΝΕ απέναντι στη νεολαία και το κίνημά της. Να συμβάλει στη συνειδητοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών των εργαζομένων, στη δυνατότητά τους να αντεπιτεθούν, με την προϋπόθεση να απαλλαγούν από τη λογική των μειωμένων απαιτήσεων που τους εμπόδισαν να κάνουν ένα βήμα εμπρός στην πρόσφατη εκλογική μάχη.

Το πραγματικό ερώτημα που απαιτεί λαϊκή απάντηση είναι: «Στο πλευρό της πολιτικής υπέρ των μονοπωλίων, ή στο πλευρό της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, της φτωχής αγροτιάς» ; «Ανάπτυξη για τον εργαζόμενο λαό ή για τα μονοπώλια και την κερδοφορία τους»;

Το ΚΚΕ διακηρύσσει ότι δεν πρέπει να δοθεί καμιά πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση, κανένας εφησυχασμός και πνεύμα αναμονής από το εργατικό κίνημα, το γενικότερο λαϊκό κίνημα. Καμία εμπιστοσύνη στις συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΣΕΒΕΕ κ.λπ.

Τώρα είναι η ώρα, τώρα προβάλλει επιτακτική ανάγκη να πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στα χέρια τους την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, να παρεμποδίσουν, να δυσκολέψουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα. Καμία ώρα χαμένη.

Το ΚΚΕ, παίρνοντας υπόψη την όξυνση της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, συγκεντρώνει την προσοχή του στη διεκδίκηση λύσεων στα λαϊκά προβλήματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Ολα τα πυρά του λαού στον αγώνα και στις κάλπες των συνδικαλιστικών οργανώσεων πρέπει να δίνουν έμπρακτη απάντηση ότι δεν είναι διατεθειμένος να πληρώσει τα σπασμένα της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης. Ο αγώνας, με βάση την πολιτική πείρα των λαϊκών μαζών που αποκτιέται στο πεδίο του ιδεολογικοπολιτικού και μαζικού αγώνα, πρέπει να κατευθύνεται στην πάλη για την λαϊκή εξουσία, οικονομία.

Το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να αποκτήσει το εργατικό, το λαϊκό κίνημα γενικότερα, δυναμισμό, ώστε να ανυψωθεί σε παράγοντα αλλαγών και ανατροπών. Θα υπερασπισθεί χωρίς να λυπηθεί κόπους και θυσίες τα συμφέροντα του λαού, θα αντιπαρατεθεί σε κάθε απόπειρα να υποταχθεί το κίνημα στην πολιτική συναίνεσης και υποταγής.

ΜΕΤΩΠΑ ΠΑΛΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

-- Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να νομιμοποιήσουν στη συνείδησή τους την εκποίηση του δημόσιου πλούτου που έχει πραγματοποιηθεί από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από τις αρχές της 10ετίας του '90 στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς της Συνθήκης του Μάαστριχ και με πρόσχημα το λεγόμενο «λιγότερο κράτος»: Των ΔΕΚΟ, της Ενέργειας, των Τηλεπικοινωνιών, Ταχυδρομείων, Θαλασσίων Μεταφορών, του Νερού, των Σιδηροδρόμων, των Αστικών Συγκοινωνιών, της Εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου, των Ναυπηγείων, της Διώρυγας της Κορίνθου, των Λιμανιών, Αεροδρομίων, της Διώρυγας του Ρίου, της Εθνικής Τράπεζας. Την παράδοση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας». Την παράδοση δρόμων και διοδίων, παραλιών στο μεγάλο κεφάλαιο για εκμετάλλευση.

-- Αμεσα πάλη για τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις της Χαλυβουργίας ΛΑΡΚΟ, των ΕΛΤΑ, του ΟΤΕ, του ΟΣΕ, της ΔΕΠΑ, της ΕΥΔΑΠ.

-- Αγώνας για ενιαίους αποκλειστικά κρατικούς φορείς σε όλους τους τομείς στρατηγικής σημασίας που θα αποτελούν λαϊκή περιουσία και θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.

-- Αγώνας για κατοχύρωση των Επικοινωνίας - Ενέργειας - Μεταφοράς ως κοινωνικών αγαθών σε αντίθεση με την εμπορευματοποίησή τους.

ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

-- Αμεση μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-- Απαγόρευση των απολύσεων, ιδιαίτερα στην τελευταία πριν τη συνταξιοδότηση 5ετία και επέκταση του Ν. 2112 για όλους τους εργατοϋπαλλήλους που σημαίνει ίση αποζημίωση για όλους τους εργαζόμενους είτε στη βάση μισθού, είτε στη βάση ημερομισθίου.

-- Αμεσες και μαζικές προσλήψεις στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας, Πολιτικής Προστασίας μόνιμου και με πλήρη δικαιώματα προσωπικού.

-- Την απαγόρευση με νόμο όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Κατάργηση των Stage στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα και κάθε μορφής ανασφάλιστης εργασίας. Κατάργηση των διάφορων μορφών της αποκαλούμενης εργασιακής εμπειρίας τύπου Stage και μαθητείας. Η πρακτική άσκηση των σπουδαστών να είναι με πλήρεις αποδοχές και εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

-- Τη νομοθετική κατοχύρωση του 35ωρου, 7ωρου, 5ήμερου με πλήρη ένσημα και αύξηση των αποδοχών.

-- Την κατοχύρωση και διασφάλιση της κυριακάτικης αργίας και του ρεπό του Σαββατοκύριακου.

-- 6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο για τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

-- 6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο με πλήρεις αποδοχές και ίσα ασφαλιστικά δικαιώματα για όσους μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές είναι αναγκασμένοι να εργάζονται.

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΜΙΣΘΩΝ, ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΩΝ, ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΒΑΡΗ

-- Κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ. Κατώτερο μεροκάματο 56 ευρώ. Κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ. Ουσιαστικές αυξήσεις σε όλα τα επίπεδα στους μισθούς και τις συντάξεις. Για τους μισθωτούς πανεπιστημιακής εκπαίδευσης κατώτερος βασικός μισθός 1.700 ευρώ.

-- Σύνταξη στα 60 χρόνια για τους άνδρες και 55 χρόνια για τις γυναίκες και αντίστοιχα στα 55 και 50 χρόνια για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Συνταξιοδότηση με πλήρη δικαιώματα στα 30 χρόνια εργασίας, σύνταξη ίση με το 80% του βασικού μισθού. Διατήρηση της 5ετούς διαφοράς στη συνταξιοδότηση των γυναικών ως ελάχιστο μέτρο στήριξης στον αναπαραγωγικό ρόλο της γυναίκας, αλλά και ως μέτρο ανακούφισης από το γεγονός ότι στις συνθήκες της καπιταλιστικής κοινωνίας η γυναίκα σηκώνει πολλαπλά βάρη, προσπαθώντας να συνδυάσει την οικογενειακή και επαγγελματική ζωή, τη στήριξη των παιδιών, σε συνθήκες έλλειψης ελεύθερου χρόνου.

-- Οι εργαζόμενοι νέοι και νέες με συμβάσεις μαθητείας να αμείβονται με βάση τις συλλογικές συμβάσεις, να προσλαμβάνονται μετά τη μαθητεία.

-- Ποινικοποίηση και αυστηρή τιμωρία σε όσους παραβιάζουν και δεν εφαρμόζουν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

-- Επίδομα θέρμανσης για τους συνταξιούχους, ανέργους, στις πολύτεκνες οικογένειες, σε όλους όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα.

-- Να μη γίνεται κατάσχεση ή πλειστηριασμός περιουσιακών στοιχείων για χρέη στεγαστικών δανείων που αφορούν στην πρώτη και τη δεύτερη κατοικία.

-- Δωρεάν εισιτήριο σε όλα τα μεταφορικά μέσα για συνταξιούχους και χαμηλόμισθους εργαζόμενους κατά τις πρωινές ώρες. Μείωση της τιμής του εισιτηρίου σε όλα τα μέσα μεταφοράς και την ακτοπλοΐα.

-- Τριάντα μέρες άδεια για όλους τους εργαζόμενους το χρόνο και επίδομα αδείας ίσο με ένα μισθό.

-- Να ανέβει η φορολογία για το μεγάλο κεφάλαιο στο 45%, άμεσα.

Απαλλαγή από τους φόρους για τη λαϊκή οικογένεια με εισόδημα 40.000 ευρώ το χρόνο και 5.000 για κάθε παιδί.

-- Κατάργηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο αγροτικής κίνησης.

-- Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, εκπαίδευσης και υγείας, στα οικιακά τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, ύδρευσης και αποχέτευσης.

-- Η κίνηση όλων των τύπων των οχημάτων σε όλες τις οδούς ανεξαρτήτως του όποιου χαρακτηρισμού τους (ενδεικτικά δε στις εθνικές οδούς, στους αυτοκινητοδρόμους και στις οδούς ταχείας κυκλοφορίας) να είναι ελεύθερη, χωρίς τέλη και διόδια.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ

-- Επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όλη τη διάρκεια της ανεργίας, για όλες τις κατηγορίες των ανέργων χωρίς προϋποθέσεις.

-- Υγειονομική φροντίδα και περίθαλψη χωρίς καμιά προϋπόθεση.

-- Υπολογισμός του χρόνου ανεργίας ως εργάσιμου χρόνου στη σύνταξη, στα επιδόματα μητρότητας κ.λπ.

-- Πάγωμα δανείων.

-- Δωρεάν κρατικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί, για τα παιδιά των ανέργων.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΚΙΝΔΥΝΟ

-- Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους τόπους εργασίας.

-- Δημιουργία κρατικού σώματος Γιατρών Εργασίας, Τεχνικών Ασφαλείας, νοσηλευτών και επισκεπτών Υγείας και των αντίστοιχων υποδομών σε κέντρα Υγείας, νοσοκομεία και ειδικά κέντρα.

-- Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε αυτόν τον τομέα, δηλαδή των Ιδιωτικών ΕΞΥΠΠ.

-- Ασφάλιση του επαγγελματικού κινδύνου κατά επιχείρηση και κλάδο που θα καταβάλλει η εργοδοσία ανάλογα με στις συνθήκες εργασίας και την επάρκεια των μέτρων, στο πλαίσιο του αποκλειστικά δημόσιου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ

-- Φορολογική ελάφρυνση των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ με κατάργηση κάθε είδους «αντικειμενικών κριτηρίων». Κρατική χρηματοδότηση του Οργανισμού Απασχόλησης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) κατά τα 2/3. Να μη γίνουν άλλες αυξήσεις στις εισφορές. Να μειωθούν κατά 10% για τους αυτοαπασχολούμενους και γενικότερα τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους για όσο διαρκεί η κρίση και να παύσουν οι ποινικές διώξεις για τις καθυστερούμενες οφειλές. Κατώτερο ποσό σύνταξης τα 1.150 ευρώ.

-- Πάγωμα των χρεών προς τις τράπεζες, το δημόσιο και τον ΟΑΕΕ για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση.

-- Αφορολόγητο όριο 40.000 ευρώ της οικογένειας και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

-- Να μη εκδιώκονται οι βιοτεχνίες από τον οικιστικό ιστό χωρίς να έχει εξασφαλιστεί ρεαλιστική και συμφέρουσα λύση μετεγκατάστασής τους.

-- Δημιουργία βιοτεχνικών πάρκων με κρατική χρηματοδότηση και συνεταιριστική διαχείριση.

-- Απόκρουση μαζί με τους εργατοϋπάλληλους της παραπέρα επέκτασης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας. Ενιαίο 48ωρο εβδομαδιαίο ωράριο, με Κυριακή αργία, 3 απογεύματα κλειστά για όλα τα καταστήματα μεγάλα και μικρά, υποχρεωτικά.

-- Χρηματοδότηση άτοκη για τους μικρούς ΕΒΕ όσο διαρκεί η κρίση με εγγύηση του Δημοσίου.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΑ

-- Πάλη ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ και στα νέα χειρότερα μέτρα του «ελέγχου υγείας» που θα φέρουν νέα φτώχεια και ξεκλήρισμα αγροτών, μείωση παραγωγής, αύξηση των εισαγωγών και συγκέντρωση γης και παραγωγής στους λίγους. Εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους μικρούς αγρότες.

-- Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νομίμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων (ΟΣΔΕ).

-- Πάγωμα των αγροτικών χρεών στους μικρούς και φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και ψαράδες για τρία χρόνια με παραγραφή των πανωτοκίων. Αμεσο σταμάτημα των πλειστηριασμών και του ξεπουλήματος των συνεταιριστικών εταιρειών της ΑΤΕ στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

-- Αμεσος διπλασιασμός της προνοιακής αγροτικής σύνταξης και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες και κατάργηση των εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και της συμμετοχής στα φάρμακα.

-- Μείωση του κόστους παραγωγής, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και μηχανήματα, των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών, μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ, επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων όπως λιπασμάτων, μηχανημάτων, φυτοφαρμάκων, ζωοτροφών κλπ.

-- Κατάργηση των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Αύξηση της παραγωγικότητας της αγροτικής παραγωγής με εκτέλεση έργων υποδομής, ιδιαίτερα στην κτηνοτροφία. Προστασία της ντόπιας παραγωγής από ομοειδή εισαγόμενα, εξυπηρετώντας τη διατροφική αυτάρκεια.

-- Δωρεάν επιστημονική και τεχνική στήριξη από το κράτος σε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, κτηνοτρόφους και ψαράδες.

-- Πλήρης ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ, που θα επιχορηγείται από το κράτος και άμεση αντιμετώπιση των χρεών του.

-- Διαμόρφωση προνομιακών στεγαστικών προγραμμάτων για τους νέους αγρότες - κτηνοτρόφους. Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Αθλητισμού και πολιτιστικών κέντρων.

ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ - ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

-- Δημόσιοι δωρεάν βρεφονηπιακοί σταθμοί, δωρεάν κρατικές παιδικές κατασκηνώσεις για όλα τα παιδιά των εργαζομένων και των ανέργων. Κατάργηση, δηλαδή, των τροφείων.

-- Κρατικό δίκτυο υποδομών, κοινωνικών εγκαταστάσεων με δωρεάν υπηρεσίες για την οικογένεια, το παιδί, τα άτομα τρίτης ηλικίας όπως για φαγητό, πλυντήρια, στεγνωτήρια κ.λπ.

-- Απαγόρευση της νυχτερινής δουλειάς των γυναικών στη βιομηχανία και τη βιοτεχνία. Απαγόρευση της νυχτερινής δουλειάς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας. Για ορισμένα επαγγέλματα, όπως π.χ. της νοσηλεύτριας, της ειδικευόμενης γιατρού να ισχύει η απαγόρευση της νυχτερινής δουλειάς από τη διαπίστωση της εγκυμοσύνης και στη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας των παιδιών. Εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση απόλυσης της εγκύου.

-- Αδεια κυήσεως, τοκετού και γαλουχίας ίδιες και ίσες για όλες τις εργαζόμενες, στον ιδιωτικό, και το δημόσιο τομέα. Η άδεια να ισχύει για δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκετό με πλήρεις αποδοχές και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Επιπλέον να ισχύει γονική άδεια για κάθε παιδί για ένα χρόνο (για τη μητέρα ή τον πατέρα) με αποδοχές με πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ασφαλιστική κάλυψη. Μειωμένα ωράρια μέχρι τα παιδιά να πάνε στην πρώτη Δημοτικού. Να αυξηθούν οι γονικές άδειες σε περιπτώσεις ασθένειας του παιδιού ή για την εκπαιδευτική παρακολούθησή του.

-- Ανάλογα δικαιώματα για τις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες με κοινωνικά επιδόματα, που να αντισταθμίζουν την απώλεια εισοδήματος που συνεπάγονται οι αυξημένες υποχρεώσεις τους κατά την περίοδο κύησης, τοκετού και γαλουχίας.

-- Τα μέλη μονογονεϊκών οικογενειών να εργάζονται μόνο πρωινό ωράριο μέχρι τα παιδιά να φτάσουν στην ηλικία των 10 ετών. Μειωμένο ωράριο κατά 2 ώρες για τα μέλη μονογονεϊκών οικογενειών με ανάπηρα παιδιά και αυξημένη κατά μία βδομάδα καλοκαιρινή άδεια.

-- Πολιτική ανάπτυξης της λαϊκής στέγης, ιδιαίτερη μέριμνα για τα νέα ζευγάρια.

-- Κοινωνικές εγκαταστάσεις για την ανάπτυξη του κοινωνικού λαϊκού τουρισμού, των δωρεάν διακοπών για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, τους ανέργους.

ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

-- Η αμοιβή τους να γίνεται σύμφωνα με τις κλαδικές συμβάσεις χωρίς διακρίσεις.

-- Κατάργηση του ελληνικού και κοινοτικού νομοθετικού πλαισίου, που αξιοποιεί τους μετανάστες για να χτυπήσει εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα και στερεί από τους μετανάστες και πρόσφυγες στοιχειώδη δικαιώματα. Κατάργηση των νόμων και των εγκυκλίων που βάζουν εμπόδια στην πρόσβαση στην Υγεία, Πρόνοια και Παιδεία. Ειδικά μέτρα για την αντιμετώπιση της «νέας γρίπης».

-- Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης και ανανέωσης των αδειών διαμονής, εργασίας και οικογενειακής επανένωσης.

-- Υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων. Να καταργηθεί η πρόσφατη τροπολογία που προβλέπει απέλαση για λόγους «δημόσιας τάξης και ασφάλειας» κάθε μετανάστη που θα κατηγορηθεί ακόμη και για μικροαδικήματα.

-- Εγγραφή στα δημοτολόγια των παιδιών που γεννιούνται στην Ελλάδα, νομιμοποίηση χωρίς όρους όσων ενηλικιώνονται, ιθαγένεια εφόσον το επιθυμούν με την ενηλικίωση.

-- Ειδική φροντίδα για την ισότιμη πρόσβαση των παιδιών όλων των μεταναστών στις δομές της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και την εκμάθηση της μητρικής γλώσσας και του πολιτισμού τους.

-- Να σταματήσουν οι τρομοκρατικές επιχειρήσεις και απελάσεις των μεταναστών χωρίς χαρτιά. Να διαμορφωθούν ανθρώπινοι, αξιοπρεπείς και υγιεινοί κρατικοί χώροι φιλοξενίας των άστεγων μεταναστών και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Να παρέχονται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προληπτικές εξετάσεις, δωρεάν σίτιση, στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή.

-- Σεβασμός των δικαιωμάτων των προσφύγων που καταπατούνται από το Δίκαιο της ΕΕ και της Ελλάδας. Να δοθεί άσυλο η προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής και εμφυλίων. Να απελευθερωθεί η έξοδός τους προς τα κράτη - μέλη που επιθυμούν, σε αντίθεση με τον Κανονισμό του Δουβλίνου και τη Σύμβαση Σέγκεν. Να καταργηθεί το ΠΔ 81/2009, που ουσιαστικά καταργεί το άσυλο.

-- Ειδική μέριμνα από τους κρατικούς φορείς και όχι τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες με παιδιά και θύματα σωματεμπορίας.

-- Οχι στην παραπέρα εκχώρηση της φρούρησης των συνόρων σε ΝΑΤΟικούς ευρωενωσιακούς μηχανισμούς, όπως η FRONTEX, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης Συνόρων, με πρόσχημα τους μετανάστες.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ

-- Ενιαίο, Καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας και Επείγουσας Ιατρικής, με πανελλαδικά ανεπτυγμένο, σύγχρονα εξοπλισμένο, δημόσιο - δωρεάν ΕΚΑΒ. Η χρηματοδότηση να γίνεται αποκλειστικά από το κράτος και την εργοδοσία με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία - Πρόνοια.

-- Το σύστημα Υγείας - Πρόνοιας να εξειδικεύεται στη νεολαία και τις γυναίκες στα πλαίσια της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, της λαϊκής οικογένειας.

-- Ανάπτυξη προγραμμάτων Προληπτικής Ιατρικής και μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας, μέσα από το Δημόσιο, Δωρεάν σύστημα Υγείας. Το υποβαθμισμένο και παραδομένο σε μεγάλο μέρος στους ιδιώτες σύστημα πρόληψης και δημόσιας υγείας αναδεικνύεται σήμερα σε μείζον ζήτημα με αφορμή τη «νέα γρίπη» και τις συνέπειες της πανδημίας.

-- Πλήρης παροχή υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας, σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις (εργασιακή σχέση και χρόνος εργασίας, ύψος αποδοχών, αριθμός ενσήμων, ανεργία και εθνικότητα), χωρίς καμία πληρωμή, άμεση ή έμμεση, από το κρατικό - δημόσιο σύστημα. Να αρκεί η κάρτα υγείας, η οποία πρέπει να εκδίδεται για όλους και να έχει το χαρακτήρα «υγειονομικής ταυτότητας» και μόνο. Σε κάθε περίπτωση, δε σχετίζεται με οικονομικούς όρους, πιστωτικές μονάδες ή άλλους περιορισμούς.

-- Πλήρης στελέχωσή του δημόσιου, δωρεάν συστήματος Υγείας, που, σε συνδυασμό με την επάρκεια σε σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, να καλύπτει όλο τον πληθυσμό και να μην εξαναγκάζεται να προσφεύγει στον ιδιωτικό τομέα, όσο αυτός υπάρχει.

-- Να προσληφθεί στο δημόσιο σύστημα όλο το απαραίτητο προσωπικό, με σχέση εργασίας μόνιμη, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Σταθερός χρόνος απασχόλησης για όλους και έως μια εφημερία τη βδομάδα στους γιατρούς. Να μετατραπούν οι παντός είδους ελαστικές σχέσεις εργασίας, μερικής, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σε μόνιμη σχέση εργασίας. Η σημερινή ανεπαρκής σε αριθμό παραγωγή νοσηλευτικού προσωπικού μπορεί να αντιμετωπιστεί εν μέρει, με την ένταξη στο σύστημα των νοσηλευτών - νοσηλευτριών που εργάζονται σαν αποκλειστικοί, αποκλειστικές.

-- Να αυξηθεί δραστικά η παραγωγή νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και άλλων ειδικοτήτων, όπως γιατροί Γενικής Ιατρικής, Εργασίας, Κοινωνικής Ιατρικής.

-- Το πρωτοβάθμιο επίπεδο Υγείας με πυρήνα το Δημόσιο Δωρεάν Κέντρο Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, τα παραρτήματά του και τις κινητές μονάδες του, να αναπτύσσεται σε κάθε πόλη και δήμο, με κριτήρια πληθυσμιακά, επιδημιολογικά κ.ά., σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες.

-- Ολες οι μονάδες και υπηρεσίες Πρόνοιας, Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και των δήμων, να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα, με τις υποδομές, τον εξοπλισμό τους, το προσωπικό τους, που πρέπει να έχει μόνιμη και αποκλειστική σχέση εργασίας.

-- Οσο υπάρχουν υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας είτε στους δήμους, είτε στα ασφαλιστικά ταμεία, αυτές πρέπει να αναπτυχθούν και να στελεχωθούν, ώστε να καλύπτουν όλους όσοι έχουν ανάγκη και όχι όπως σήμερα έναν περιορισμένο αριθμό. Να χρηματοδοτούνται από το κράτος και την εργοδοσία και να παρέχονται τελείως δωρεάν, χωρίς μετακύλιση της δαπάνης με οποιονδήποτε τρόπο στους εργαζόμενους. Οι υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας των ασφαλιστικών ταμείων και των δήμων να καλύπτουν δωρεάν όλους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και Πρόνοια, ανεξαρτήτως ταμείου - ασφάλισης, ανασφάλιστους και μετανάστες.

-- Να απαγορευτούν οι συμβάσεις των ασφαλιστικών ταμείων με τον ιδιωτικό τομέα.

-- Κρατική φροντίδα και παροχή ανάλογων σύγχρονων, δωρεάν υπηρεσιών για τα ΑμΕΑ και τις οικογένειές τους, τους ηλικιωμένους και τους χρόνιους πάσχοντες.

-- Να καταργηθεί ο ΦΠΑ σε όλα τα είδη που σχετίζονται με ιατρικές, εργαστηριακές, φαρμακευτικές, προνοιακές παροχές. Να αναγνωριστούν και να καλυφθούν από το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, για όσο διάστημα διατηρούν τον κλάδο Υγείας, χωρίς καμία επιβάρυνση στους εργαζόμενους, όλες οι ιατρικές, εργαστηριακές, διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις που σήμερα δεν αναγνωρίζονται, όπως και κάθε νέα εφαρμογή που επιστημονικά είναι αποδεκτή.

-- Να καταργηθεί η συμμετοχή των εργαζομένων στη φαρμακευτική δαπάνη. Τα φάρμακα να παρέχονται με τη συνταγή του γιατρού με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια χωρίς καμία εξαίρεση με λίστες συνταγογραφούμενων ή μη φαρμάκων.

-- Η προστασία της Δημόσιας Υγείας να συνδεθεί με αντίστοιχες δημόσιες, δωρεάν υπηρεσίες και δράσεις για την προστασία της υγείας και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς, την προστασία του περιβάλλοντος, την υγιεινή των τροφίμων, της παραγωγής φαρμάκων, καθώς στο συγκεκριμένο κλάδο κυριαρχούν επίσης τα μονοπώλια. Ολες αυτές οι δραστηριότητες είναι ευθύνη του κράτους και χρειάζεται εξειδίκευση γεωγραφική, επιδημιολογική, επίσης κατά φύλο και ηλικία.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

  • Αποκλειστικά Δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, βασισμένο στο ενιαίο 12χρονο σχολείο γενικής εκπαίδευσης για όλους, χωρίς ταξικές και φυλετικές διακρίσεις, που θα καλλιεργεί αρμονικά όλες τις πλευρές της ανθρώπινης προσωπικότητας, θα προσφέρει γενική επιστημονική γνώση της φύσης και της κοινωνίας.

-- Κανένας νέος έως τα 18 του χρόνια έξω από το δημόσιο σχολείο. Μέτρα αντιμετώπισης της σχολικής διαρροής με πολύπλευρη ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας κι άλλες προϋποθέσεις, ώστε οι νέοι και οι νέες να μπορούν να σπουδάζουν χωρίς να χρειάζεται να εργάζονται. Μέχρι την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος, οι εργαζόμενοι μαθητές - φοιτητές - σπουδαστές να δουλεύουν 6 ώρες με αποδοχές πλήρους ωραρίου. Να έχουν άδεια με αποδοχές την περίοδο των εξετάσεων.

-- Για τους νυχτερινούς μαθητές, κατάργηση του 4ου χρόνου, στο πλαίσιο της ριζικής αναδιοργάνωσης της νυχτερινής εκπαίδευσης.

  • Ιδρυση δωρεάν δημόσιων υψηλού επιπέδου μεταλυκειακών επαγγελματικών σχολών. Να είναι πηγή γνώσης, εφοδίων για τη νεολαία και όχι πηγή κερδών και υποταγής στους επιχειρηματίες, με παράλληλη κατάργηση των κέντρων της εφήμερης ψευτοκατάρτισης.
  • Ενιαίο δημόσιο δωρεάν σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης, χωρίς ταξικούς φραγμούς και αντιεπιστημονικούς διαχωρισμούς των σπουδών σε κύκλους και των ιδρυμάτων σε κατηγορίες. Να διαμορφώνει επιστήμονες με υψηλή ειδίκευση και επαγγελματική επάρκεια και γενικό μορφωτικό επίπεδο. Σύνδεση του πτυχίου με το δικαίωμα στην επαγγελματική κατοχύρωση.

-- Δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές και σπουδαστές σε σύγχρονες ασφαλείς Εστίες. Μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή τους, να δίνεται επίδομα ενοικίου 400 ευρώ το μήνα.

-- Κατάργηση του Νόμου - Πλαισίου, που υιοθέτησε η ΝΔ, και όλων των σχετικών νόμων των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

-- Κατάργηση του νόμου για τα Κολέγια, σε αντίθεση με την Οδηγία της ΕΕ.

  • Ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας με προσανατολισμό τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα και όχι την κερδοφορία και τον ανταγωνισμό των μονοπωλίων.

ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

-- Χορήγηση δωρεάν από το κράτος όλων των προϋποθέσεων για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό της νεολαίας. Υλικοτεχνική υποδομή, επιστημονική στήριξη, επαρκής χρηματοδότηση και διαμόρφωση του αντίστοιχου νομικού πλαισίου, που να κατοχυρώνει το δικαίωμα στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό σε κάθε τους έκφραση.

-- Διαμόρφωση ενιαίου συστήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στην εκπαίδευση, βασισμένου σε επιστημονικές έρευνες για τις πραγματικές ανάγκες ανάπτυξης των νέων.

-- Οργανωμένη Προσχολική Αγωγή με βάση το αθλητικό παιχνίδι. Ανάλογη διαμόρφωση των παιδικών χαρών και των παιδότοπων, καθώς και διορισμός των απαιτούμενων καθηγητών Φυσικής Αγωγής.

-- Διορισμός καθηγητών Φυσικής Αγωγής, διαμόρφωση σχολικών χώρων, αιθουσών γυμναστικής, προαύλειων χώρων, διάθεση εποπτικού υλικού, καθώς και θεσμοθέτηση αθλητικών εκδηλώσεων σε τακτά διαστήματα.

-- Οργάνωση ειδικών προγραμμάτων για παιδιά με σωματικά προβλήματα και προβλήματα υγείας.

-- Ανάπτυξη της άθλησης κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας με καθηγητές Σωματικής Αγωγής και τα απαιτούμενα μέσα.

-- Το αθλητικό σωματείο, με γενικότερο κοινωνικό ρόλο, είναι η βάση του Αθλητισμού. Να καταργηθεί ο επαγγελματικός αθλητισμός, που βασίζεται στους επιχειρηματίες και χορηγούς και έχει μεταβληθεί σε επιχείρηση. Να καταργηθούν οι Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες. Η βάση του Αθλητισμού είναι το σχολείο και η γειτονιά, και σ' αυτήν τη βάση αναπτύσσεται ο αθλητισμός υψηλών επιδόσεων που στηρίζεται από το κράτος.

ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Το ΚΚΕ υποστηρίζει τη μαχητική λογική της νίκης σε βάρος της τοξικομανίας, το δικαίωμα όλων των χρηστών να ενταχθούν καθαροί στην κοινωνία.

Δηλώνει ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά, στο διαχωρισμό μαλακών - σκληρών, στην αποποινικοποίηση του χασίς, στην πληθώρα των προγραμμάτων υποκατάστασης που συντηρούν το πρόβλημα. Διεκδικεί:

-- Δημιουργία πανελλαδικού δημόσιου φορέα, με αποκλειστικά δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρόληψης, απεξάρτησης, κοινωνικής επανένταξης, στα πλαίσια του καθολικού δημόσιου συστήματος Υγείας - Πρόνοιας με επαρκές επαγγελματικό και επιστημονικό προσωπικό χωρίς τη συμμετοχή των ιδιωτών.

-- Θέσπιση προγράμματος για την εφαρμογή πρωτογενούς πρόληψης, που θα στοχεύει στα αίτια και όχι στα αποτελέσματα της τοξικομανίας, που αφορά την εκπαίδευση, την εργασία, την οικογένεια, τον πολιτισμό, τα ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα, τα ΜΜΕ, το στρατό, την ψυχαγωγία, τον ελεύθερο χρόνο.

-- Καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της πρόληψης, της απεξάρτησης και της κοινωνικής επανένταξης.

-- Εξοντωτικές ποινές στους εμπόρους. Ειδικευμένο σώμα δικαστών για την αντιμετώπιση των θυμάτων των ναρκωτικών.

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

-- Εξασφάλιση των μορφωτικών και υλικών προϋποθέσεων για την ανεμπόδιστη πρόσβαση του λαού στην Τέχνη και τον Πολιτισμό, για την ανάπτυξη της καλλιτεχνικής και λαϊκής ερασιτεχνικής δημιουργίας ως αντίδοτο στα αγοραία πρότυπα της μονοπωλιακής πολιτιστικής δημιουργίας, στα μονοπώλια θεάματος, ακροάματος.

-- Δημιουργία ενιαίου και αποκλειστικά δημόσιου μηχανισμού παραγωγής και διανομής του πολιτιστικού και του καλλιτεχνικού έργου, αποτελούμενου από κρατικούς φορείς που θα λειτουργούν με κοινωνικό προγραμματισμό και έλεγχο, αποφασιστικό ρόλο των δημιουργών καλλιτεχνών και κρατική χρηματοδότηση, ώστε η Τέχνη, από εμπόρευμα και μονοπώλιο της κυρίαρχης τάξης που είναι σήμερα, να γίνει κτήμα και όπλο του λαού.

-- Συγκρότηση πανελλαδικού δικτύου δημόσιων πολιτιστικών κέντρων σε κάθε συνοικία και χωριό, με βιβλιοθήκες, θεατρικές σκηνές, αίθουσες κινηματογραφικών προβολών, συναυλιών κ.ά., κυψέλες για την πολιτιστική και μορφωτική ανάπτυξη της νεολαίας και των εργαζομένων, κύτταρα της λαϊκής ερασιτεχνικής δημιουργίας.

-- Το δωδεκάχρονο βασικό σχολείο μαζί με τη γνώση να καλλιεργεί και το συναισθηματικό κόσμο των μαθητών, αναπτύσσοντας την Αισθητική Αγωγή. Ιδρυση δημόσιων και δωρεάν κέντρων καλλιτεχνικής εκπαίδευσης για τη φοίτηση νέων εργαζομένων που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε συγκεκριμένο καλλιτεχνικό τομέα.

-- Δωρεάν πρόσβαση του λαού στους αρχαιολογικούς χώρους και τα κάθε είδους μουσεία, που πρέπει να αποτελούν αποκλειστικά κρατική ιδιοκτησία. Δωρεάν είσοδος των μαθητών, φοιτητών και σπουδαστών σε θέατρα και κινηματογράφους.

-- Η σταθερότητα στην εργασία με μείωση του εργάσιμου χρόνου υπέρ της αύξησης του ελεύθερου χρόνου αποτελεί μια σημαντική προϋπόθεση για να αναπτύσσεται το πολιτιστικό επίπεδο του λαού.

-- Εργασιακή, οικονομική, μορφωτική αναβάθμιση των καλλιτεχνών. Ιδρυση Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών, δημόσιων και δωρεάν στο πλαίσιο της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης για την επιστημονική μόρφωση των δημιουργών σε όλες τις μορφές Τέχνης. Αντιμετώπιση των οικονομικών και συνταξιοδοτικών προβλημάτων των καλλιτεχνών, ώστε να μπορούν να αντεπεξέρχονται στις σύγχρονες ανάγκες διαβίωσης και επιστημονικής, καλλιτεχνικής ενημέρωσης. Καθολική λύση του Ασφαλιστικού για τους ανασφάλιστους καλλιτέχνες.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΣΩΝ, ΠΑΡΑΛΙΩΝ, ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

-- Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων στα βουνά και τα δάση. Αναδάσωση των καμένων εκτάσεων και προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, που συμβάλλουν στη συγκράτηση των νερών και τον εμπλουτισμό των υδροφορέων, αλλά και για την παραγωγή ξύλου και των προϊόντων του. Να μετατραπούν σε δημόσια περιουσία οι ακτές, γενικότερα οι παραλίες, οι εναπομείναντες ελεύθεροι χώροι.

-- Κατάργηση όλων των αντιδασικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και του εκτελεστικού νόμου του 2003, που προωθούν τον αποχαρακτηρισμό εκατομμυρίων στρεμμάτων δάσους, ακύρωση των αποφάσεων για μεγάλα έργα που δεσμεύουν ελεύθερη γη.

-- Συγκρότηση Ενιαίου Κρατικού Φορέα Δασικής Διαχείρισης και Προστασίας, στελεχωμένου με μόνιμο και εκπαιδευμένο προσωπικό με σύγχρονο εξοπλισμό και υποδομές.

-- Διαμόρφωση του Δασικού Κτηματολογίου από δημόσιες υπηρεσίες σε αντίθεση με την παράδοσή του στους ιδιώτες, με στόχο την προστασία των δασών και γενικότερα του περιβάλλοντος.

-- Διαμόρφωση και αξιοποίηση των υπαρχουσών οργανωμένων παραλιών, που να είναι ανοικτές για το λαό και δωρεάν.

Για τα μη επικίνδυνα στερεά απόβλητα

Αποκλειστικά δημόσιοι φορείς διαχείρισης. Ενταξη των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά. Κάλυψη του κόστους διαχείρισης, πλην των εμποροβιομηχανικών, από κεντρικούς πόρους. Ολοκληρωμένος εθνικός (κεντρικός) σχεδιασμός. Ορθολογική συλλογή και μεταφορά με τη βοήθεια σταθμών μεταφόρτωσης. Αποκλεισμός της καύσης, προώθηση της ανακύκλωσης, ασφαλής τελική διάθεση των υπολοίπων σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα

Ασφαλής ενδονοσοκομειακή διαχείριση, σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές με μόνιμο προσωπικό των υγειονομικών μονάδων. Αποκλεισμός «αδρανοποίησης». Πλήρης θερμική καταστροφή με κεντρική μονάδα αποτέφρωσης υψηλής τεχνολογίας ή αποδεδειγμένη αποστείρωση των μολυσματικών ιατρικών αποβλήτων.

Το κόστος διαχείρισης των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων των δημόσιων υγειονομικών μονάδων να καλυφθεί από κεντρικούς πόρους.

Επικίνδυνα απόβλητα, τοξικά και άλλα

Εκπόνηση και άμεση υλοποίηση εθνικού (κεντρικού) σχεδιασμού με χωροθέτηση και επιλογή μεθόδων για τις μονάδες επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των επικίνδυνων αποβλήτων. Στα πλαίσια αυτά, κατασκευή των σχετικών υποδομών, οι οποίες κατασκευάζονται και καλύπτονται οικονομικά από το κράτος για τις δημόσιες μονάδες, από τους ιδιώτες για τις δικές τους μονάδες. Ουσιαστικός έλεγχος, αυστηρές κυρώσεις σε περιπτώσεις παραβιάσεων με προτεραιότητα τις μεγάλες ρυπαίνουσες βιομηχανίες.

Για το εμπόριο ρύπων

Κατάργηση του εμπορίου ρύπων και των λεγόμενων ευέλικτων μηχανισμών της «καθαρής ανάπτυξης» και της «από κοινού εφαρμογής» ως μέτρου δήθεν αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Το βάρος να δοθεί στον περιορισμό των πραγματικών εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου. Το κόστος περιορισμού των εκπομπών να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο.

Για την ατμοσφαιρική ρύπανση στα αστικά κέντρα

Ορθολογική ανάπτυξη των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και ιδιαίτερα των μέσων σταθερής τροχιάς, στο πλαίσιο ενός Ενιαίου Δημόσιου Φορέα για το Σχεδιασμό και τη Διαχείριση της Διακίνησης του Επιβατικού Κοινού. Κατοχύρωση όλων των ελεύθερων χώρων, άμεση αξιοποίηση των δημόσιων χώρων για την ανάπτυξη αστικού πράσινου, περιαστικού πράσινου, προστασία και αναβάθμιση των δασών, προστασία και, όπου γίνεται, διάνοιξη μπαζωμένων φυσικών ρεμάτων. Σχεδιασμένη απομάκρυνση των ρυπαινουσών εγκαταστάσεων από τα αστικά κέντρα. Αποφόρτιση από ρυπογόνες χρήσεις εξαιρετικά επιβαρυμένων περιοχών σε συνδυασμό με κοινωνικοταξικά κριτήρια. Αντιμετώπιση της ηχορύπανσης και περιορισμός της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

-- Αμεσα μέτρα για να σταματήσει η μόλυνση των υδροφορέων κυρίως από βιομηχανικά απόβλητα (εξασθενές χρώμιο, βαρέα μέταλλα, νιτρικά και άλλα) και να εφαρμοσθούν ολοκληρωμένα προγράμματα αποκατάστασής τους για υγιεινό και φθηνό νερό.

-- Δημιουργία θεσμικού πλαισίου, που θα αντιμετωπίζει το νερό ως φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, τη φύση και την ανάπτυξη της κοινωνίας, που σημαίνει ότι το νερό αποτελεί κοινωνική ιδιοκτησία και είναι υπό κρατικό έλεγχο και διαχείριση.

-- Επεξεργασία και εφαρμογή ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής, που θα αφορά την έρευνα, την προστασία, τις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων συνολικά στη χώρα και κατά υδατικό διαμέρισμα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Σχεδιασμός με μακρόχρονο χρονικό ορίζοντα προβλέψεων, που περιλαμβάνει μέτρα για δασοκαλύψεις, απαγορεύσεις επεκτάσεων πόλεων, ορθολογικών χρήσεων γης, διάνοιξη ρεμάτων, μικρά φράγματα κατακράτησης φερτών υλών, τοπικά έργα εκτροπής υδάτων, κ.λπ.

-- Συνολική διαχείριση των υδρολογικών λεκανών, των χειμάρρων από τις πηγές, δασοτεχνικά έργα διευθέτησης της κοίτης τους.

-- Δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα κατασκευής των αντίστοιχων έργων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιεράρχησή τους.

-- Δέσμευση των απαιτούμενων αντίστοιχων κονδυλίων με σαφή καταγραφή τους στους προϋπολογισμούς του κράτους.

-- Δημιουργία κρατικού φορέα, που θα έχει την ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων και μέτρων, ώστε να εξασφαλίζονται:

  • Αυστηρή τήρηση της επιβαλλόμενης χρονικής ιεράρχησης των έργων, ενιαία και όχι αποσπασματική κατασκευή τους.
  • Περιφρούρηση από την επίσημη και ανεπίσημη αυθαιρεσία στα έργα που εκτελούνται.
  • Ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός των αντιπλημμυρικών έργων να εναρμονίζεται με την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων.
  • Επικαιροποιημένο και αξιόπιστο σχέδιο δράσης και μηχανισμός με το απαραίτητο προσωπικό και τα μέσα για την αντιμετώπιση αντίστοιχων φαινομένων.
  • Βραχυπρόθεσμα μέτρα, έργα, παρεμβάσεις, που θα περιορίζουν τουλάχιστον τις επιπτώσεις από αντίστοιχα φαινόμενα.
  • Προστασία κάθε ελεύθερου χώρου, μεγάλου ή μικρού, και αντίσταση στην τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων.
  • Προστασία των θαλασσών από τη βιομηχανική ρύπανση, των παραλίων από τα φερτά υλικά. Κατασκευή και ολοκλήρωση των δικτύων ομβρίων στις πόλεις, αλλά και συντήρησή τους, μόνιμος καθαρισμός από φερτά υλικά.
  • Ειδικά μέτρα, για τις καταλήψεις της κοίτης χειμάρρων, τις παράνομες συνδέσεις, τον καθαρισμό των χειμάρρων.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ

-- Ολοκληρωμένος σχεδιασμός, που προωθεί ισόρροπα, αφενός, μακροπρόθεσμα μέτρα για την πρόληψη των σεισμικών επιπτώσεων και, αφετέρου, μέτρα άμεσης απόδοσης για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης μετά από έναν καταστροφικό σεισμό.

-- Κρατικός σχεδιασμός και συντονισμός στην ανάπτυξη της έρευνας, στην εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού, στην παραγωγή εξοπλισμού, στην κάλυψη των δαπανών.

-- Σύνταξη μελετών χωροθέτησης των έργων και εγκαταστάσεων, που να λαμβάνουν υπόψη το σεισμικό κίνδυνο της περιοχής.

-- Προστασία κάθε ελεύθερου χώρου, ιδίως στις πυκνοδομημένες αστικές περιοχές, απόκτηση νέων χώρων.

-- Συγκοινωνιακός σχεδιασμός.

-- Απομάκρυνση από τις κατοικημένες περιοχές των χρήσεων που μπορούν να δημιουργήσουν πρόσθετες αλυσιδωτές καταστροφές.

-- Εφαρμογή ειδικών όρων και προδιαγραφών, αλλά και διαδικασίες παραγωγής της κατοικίας και των έργων.

-- Επικαιροποιημένο ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου με εκσυγχρονισμό και ενίσχυση του μηχανισμού επέμβασης και περίθαλψης με επαρκές ποσοτικά και ποιοτικά προσωπικό, κατάλληλα εκπαιδευμένο, καθώς και αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή (ειδικά μηχανήματα, εξοπλισμός, κ.λπ.).

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ

  • Η αμυντική ικανότητα της Ελλάδας να στηριχτεί στο λαό και στη νεολαία, στα στρατευμένα παιδιά, στους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που δεν ανέχονται την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της πλουτοκρατίας.

Η αμυντική θωράκιση της χώρας όχι μόνο δε διασφαλίζεται στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά υπονομεύεται και υποσκάπτεται. Ο ελληνικός λαός και το κίνημά του θα βρεθεί αντιμέτωπος με το ΝΑΤΟ και κάθε άλλο μηχανισμό που στρέφεται κατά των συμφερόντων του. Πρέπει και έχει υποχρέωση να απαντήσει θετικά και αποτελεσματικά στη μεγάλη αυτή πρόκληση με την έξοδο της χώρας από το στρατιωτικοπολιτικό αυτό οργανισμό.

-- Αντιπαλεύουμε την αλλαγή συνόρων, τους στρατούς κατοχής των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

-- Καμιά συμμετοχή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στους στρατούς κατοχής. Λέμε ΟΧΙ στο μισθοφορικό στρατό. Αντιπαλεύουμε την υπαγωγή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στις διαταγές και τους επιθετικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

-- Αντιπαλεύουμε τη μετατροπή των Ενόπλων Δυνάμεων σε μισθοφορικό στρατό, εναντίον των στρατιωτικών δαπανών και των εξοπλισμών που υπηρετούν ΝΑΤΟικές ανάγκες, γενικότερα τις επιδιώξεις του ιμπεριαλισμού.

  • Αντίσταση και πάλη κατά της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, κατά του ευρωστρατού, των δυνάμεων ταχείας επέμβασης. Επιστροφή όλων των ελληνικών σωμάτων, που χρησιμοποιούνται στους ιμπεριαλιστικούς στρατούς στα Βαλκάνια, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Σομαλία και αλλού.
  • Κατάργηση των ξένων βάσεων στη χώρα μας, γενικά όλων των διευκολύνσεων στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και τις ΗΠΑ. Σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο χερσαίο, εναέριο και θαλάσσιο χώρο. Να ανακληθεί η «Συμφωνία της Μαδρίτης» μεταξύ Σημίτη και Ντεμιρέλ του 1998, που αναγνωρίζει ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο, υποθάλπει την αστάθεια στην περιοχή.
  • Κύπρος ενιαία, ανεξάρτητη. Χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, ομόσπονδη, δικοινοτική, διζωνική, κοινή πατρίδα των Τουρκοκύπριων και Ελληνοκύπριων, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Κατάργηση των νόμων, μηχανισμών και πρακτικών ποινικοποίησης των εργατικών και λαϊκών αγώνων και διευκόλυνσης της εργοδοτικής τρομοκρατίας :

-- Κατοχύρωση της ελεύθερης πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους δουλειάς.

-- Νομοθετική απαγόρευση των απολύσεων για συνδικαλιστικούς και πολιτικούς λόγους.

-- Κατάργηση των αντιαπεργιακών νόμων και ειδικότερα της διάταξης που προβλέπει ταχύρρυθμες διαδικασίες υπέρ των εργοδοτών που υποβάλλουν έφεση κατά αθωωτικής για τους απεργούς πρωτόδικης απόφασης.

-- Κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης απεργών.

-- Ρητή απαγόρευση παρακολούθησης και αστυνόμευσης των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς (ηλεκτρονικά μέσα επιτήρησης, παρακολούθηση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, βιομετρικό φακέλωμα κ.λπ.).

-- Κατάργηση της απαράδεκτης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Ν. 2811/2000) με την οποία δικάστηκαν χιλιάδες αγωνιζόμενοι μαθητές και μαθήτριες από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

-- Κατάργηση των εκκρεμών δικών και διώξεων σε βάρος εργατικών συνδικάτων και συνδικαλιστών εργατών, αγροτών, μαθητών κ.λπ.

-- Αυστηροποίηση των ποινών για τα εργατικά ατυχήματα και τη μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

-- Υπεράσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Κατάργηση του ευρωενωσιακού αντιδημοκρατικού πλαισίου και των τρομοσυμφωνιών με τις ΗΠΑ. Αποκάλυψη και αντεπίθεση στον αυξανόμενο αντικομμουνισμό της ΕΕ.

  • Να καταργηθούν ο τρομονόμος, ο ευρωτρομονόμος, τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης - παράδοσης και απόδειξης. Να μην ενσωματωθεί η νέα απόφαση - πλαίσιο της ΕΕ, που ποινικοποιεί τη ριζοσπαστική σκέψη, η απόφαση του Προυμ, το ηλεκτρονικό φακέλωμα των επικοινωνιών, των επιβατών πτήσεων κ.λπ.
  • Να καταργηθούν οι νόμοι που προσαρμόζουν τις υπηρεσίες και τους μηχανισμούς στον ενιαίο «Χώρο Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης» της ΕΕ ή κυρώνουν αντιδημοκρατικές διεθνείς συμφωνίες, όπως: Σέγκεν, Ευρωπόλ, Ευρωτζάστ, Frontex, συμφωνίες με τις ΗΠΑ για τη δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις και την έκδοση, συμφωνίες και μνημόνια «αντιτρομοκρατικής» συνεργασίας με πρόσχημα την κατάργηση της βίζας.

ΟΧΙ στην προσαρμογή στο νέο ευρωατλαντικό δόγμα της «πολιτικής προστασίας» και «διαχείρισης κρίσεων», όπου σκόπιμα εντάσσονται σωρηδόν οι «κοινωνικές αναταραχές» μαζί με τις φυσικές καταστροφές, τα βιομηχανικά ατυχήματα και τα «τρομοκρατικά» χτυπήματα. ΟΧΙ στη στρατιωτικοποίηση της εσωτερικής ασφάλειας και την κατάργηση της διάκρισης εξωτερικού - «εσωτερικού» εχθρού.

Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου και των μηχανισμών παρακολούθησης, περιορισμού και καταστολής των διαδηλώσεων και των λαϊκών αγώνων, όπως: χαφιεδοκάμερες, «διείσδυση» μυστικών αστυνομικών, σχέδιο ΠΔ και εγκύκλιος περιορισμού των διαδηλώσεων, χρήση χημικών, σφαιρών καουτσούκ και αστυνομικών σκύλων, διάλυση διαδηλώσεων με νερό, ειδικά επίλεκτα κατασταλτικά σώματα, τράπεζα DNA κ.λπ.

Προσανατολισμός της εκπαίδευσης και διαπαιδαγώγησης των Σωμάτων Ασφαλείας στην κατεύθυνση αντιμετώπισης του κοινού ποινικού εγκλήματος - ιδιαίτερα του οργανωμένου - και όχι του λαϊκού κινήματος και των μεταναστών.

Κατάργηση των μηχανισμών και θεσμών συμμετοχής του λαού στη λεγόμενη «κοινοτική» αστυνόμευση (Δημοτική Αστυνομία, Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας, αστυνόμος της γειτονιάς, εθελοντής αστυνόμος).

Για τη Δικαιοσύνη

-- Κατάργηση του διορισμού της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την εκάστοτε κυβέρνηση.

-- Κατάργηση της υπεροχής του ευρωενωσιακού Δικαίου έναντι του εθνικού και αποδέσμευση του δικαστικού συστήματος από τους ευρωενωσιακούς δικαστικούς θεσμούς (Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, Ευρωτζάστ, ηλεκτρονική Δικαιοσύνη κ.λπ.).

-- Δραστική μείωση της δυσβάσταχτης οικονομικής επιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων, που καθιστά απαγορευτική την προσφυγή στη Δικαιοσύνη και εντείνει ακόμη περισσότερο το δοσμένο ταξικό χαρακτήρα της.

-- Πλήρης κατάργηση του δικαστικού ενσήμου, τελών κ.λπ. σε όλες τις εργατικές διαφορές.

-- Πλήρης κάλυψη οργανικών θέσεων δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων και αναβάθμιση κτιριακής και υλικοτεχνικής υποδομής των δικαστηρίων, για να παύσουν οι απαράδεκτες καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεων και την έκδοση των αποφάσεων.

ΔΥΟ ΕΠΙΛΟΓΕΣ - ΔΥΟ ΔΡΟΜΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ, ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ. ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ, ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ Η ΛΑΪΚΗ ΑΜΥΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Η διέξοδος από τα αβάσταχτα προβλήματα δε θα προκύψει σε μια μέρα, ούτε είναι δυνατόν να δώσει ριζική λύση η κάλπη, αν δεν έχει προηγηθεί η ακάθεκτη αντεπίθεση του εργατικού κινήματος, του λαϊκού κινήματος, αν δεν έχει ισχυροποιηθεί η πάλη για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης υπέρ του λαού και σε σύγκρουση με τα μονοπώλια. Αν δεν έχουν ωριμάσει αισθητές θετικές διεργασίες στη διαμόρφωση εργατικής πολιτικής συνείδησης, αν δεν έχει συνειδητοποιηθεί βαθύτερα ο ταξικός χαρακτήρας των προβλημάτων και της κυρίαρχης πολιτικής.

Ο ένας είναι ο δρόμος που γνωρίζουμε χρόνια τώρα, που έχει γίνει ακόμα πιο δύσβατος την τελευταία 20ετία, ειδικά μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Είναι ο δρόμος που συμφέρει το κεφάλαιο, τα μονοπώλια, ο δρόμος της βαθύτερης ενσωμάτωσης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ο άλλος δρόμος είναι της συγκρότησης του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου Πάλης, η κοινωνικοπολιτική συμμαχία της εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους και τη μικρομεσαία αγροτιά που κατευθύνεται στη Λαϊκή Εξουσία, Οικονομία. Είναι ο δρόμος που αναγνωρίζει αποκλειστικά και μόνο ως παραγωγό του πλούτου τον εργαζόμενο άνθρωπο και ως κίνητρο της παραγωγής την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών.

Μόνο το ενιαίο μέτωπο εργατών, αυτοαπασχολούμενων, μικρομεσαίων αγροτών, αδιαπέραστο από το συμβιβασμό και τη συντεχνιακή διαίρεση, μπορεί να έχει ορισμένα θετικά αποτελέσματα και να φέρει ανακατατάξεις θετικές στον πολιτικό συσχετισμό, ικανές να ανοίξουν το μόνο δρόμο που συμφέρει το λαό, το δρόμο της ανατροπής. Που μπορεί να εξασφαλίσει το δικαίωμα στην πλήρη, σταθερή εργασία για όλους και όλες, δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, να ανταποκρίνεται στις ταχύτατα αυξανόμενες λαϊκές ανάγκες, να χρησιμοποιεί την επιστήμη και τα τεχνολογικά επιτεύγματα για τη συνδυασμένη αύξηση της λαϊκής ευημερίας, του ελεύθερου χρόνου, της ικανοποίησης των σύγχρονων υλικών και πνευματικών αναγκών. Απαλλάσσει το λαό από την ταξική εκμετάλλευση, την καταπίεση, τη διαφθορά, την κοινωνική εγκληματικότητα. Που θα εγκαθιδρύσει μια ανώτερη μορφή δημοκρατίας με βασικό χαρακτηριστικό την ενεργητική εργατική και λαϊκή συμμετοχή και τον έλεγχο. Σε τελευταία ανάλυση, καλλιεργεί και εξασφαλίζει κλίμα ασφάλειας, που εδράζεται στην εξασφάλιση όλων των ατομικών αναγκών στα πλαίσια των συλλογικών κατακτήσεων.

Μόνο το ενιαίο μέτωπο εργατών, αυτοαπασχολούμενων, μικροϊδιοκτητών αγροτών μπορεί να καλλιεργήσει πνεύμα αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας, αδιαλλαξίας σε κάθε μορφής εκμετάλλευση, ανύψωσης του ηθικού και πολιτιστικού επιπέδου.

ΤΟ ΚΚΕ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ , ΤΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΔΕΟΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ.

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΠΑΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ, ΓΙΑ ΤΗ ΡΙΖΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΟΜΕΑ, ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΛΑΟΥ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΗ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ, ΤΗΣ ΕΕ, ΤΟΥ ΝΑΤΟ, ΠΟΥ ΠΡΙΝ ΑΠ' ΟΛΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ - ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ - ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΤΗΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΣΚΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ ΔΙΕΘΝΩΣ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ.

9/10/2009

Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ