Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΓΟΥΔΗΜΟΥ
Στο «κόκκινο» η οργή και η αγανάκτηση

Σε απόγνωση οδηγεί τους εργαζόμενους η εφοπλιστική ασυδοσία και η πολιτική ΕΕ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ενώ η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΠΝΟ επιμένει στα αλισβερίσια σε βάρος των εργατών

Η στάση της «GA FERRIES» είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της εφοπλιστικής ασυδοσίας που μεγαλώνει (φωτ. από παλιότερη απεργία)
Η στάση της «GA FERRIES» είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της εφοπλιστικής ασυδοσίας που μεγαλώνει (φωτ. από παλιότερη απεργία)
Στο άλμπουρο του ακτοπλοϊκού πλοίου «ΝΤΑΛΙΑΝΑ», βρισκόταν σκαρφαλωμένος χτες επί 6 ώρες ο υποναύκληρος του πλοίου Αλέξανδρος Καρανικολός. Είναι ένας από τους ναυτεργάτες που ο εφοπλιστής Αγούδημος έχει εγκαταλείψει μαζί με τα υπό κατάσχεση πλοία του, απλήρωτους, χωρίς νερό και τροφή στο πρώτο λιμάνι της χώρας. Ο ναυτεργάτης, όπως οι περισσότεροι συνάδελφοί του, έχει να πάρει μισθό από τον Ιούνη. Ωστόσο την ίδια περίοδο, δηλαδή από τον Ιούνη μέχρι τον Σεπτέμβρη, υπολογίζεται ότι ο Αγούδημος τσέπωσε από τα ταξίδια τριών πλοίων του - ανάμεσα στα οποία είναι το «ΝΤΑΛΙΑΝΑ» - πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ. Το μυαλό του υποναύκληρου γύρισε «ανάποδα», όταν η οικογένειά του που βρίσκεται στην Πάτρα έλαβε το «ραβασάκι» από την τράπεζα ότι το σπίτι τους θα βγει στο «σφυρί» λόγω χρεών.

Ο εφοπλιστής Αγούδημος πατώντας στην ασύδοτη δράση που έχει εξασφαλίσει στο εφοπλιστικό κεφάλαιο η πολιτική των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και η τακτική της υποταγής της πλειοψηφίας ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ - ΑΠ της ΠΝΟ, έχει φτάσει να αμφισβητεί ακόμα και το αυτονόητο δικαίωμα των ναυτεργατών να παίρνουν τους μισθούς τους, σπρώχνοντάς τους στα όρια της εξαθλίωσης και της απόγνωσης.

Είναι χαρακτηριστικό όπως καταγγέλλουν με δελτίο Τύπου τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ που πρωτοστατούν στην οργάνωση του αγώνα των ναυτεργατών (στη GA FERRIES και αλλού), ότι ενώ ο ναυτεργάτης ήταν κρεμασμένος στο άλμπουρο, ζητώντας τα λεφτά του, η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ είχε επιδοθεί σε ένα ακόμα αλισβερίσι με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2009 των ποντοπόρων πλοίων. Η πλειοψηφία, αναφέρουν, αφού απεμπόλησε όλα τα αιτήματα των ναυτεργατών, έφτασε πια να εκλιπαρεί για αύξηση μόλις 3,5 ευρώ την ημέρα στον βασικό μισθό του πλοιάρχου, που ούτε αυτό έγινε αποδεκτό από τους εφοπλιστές.

Καμιά συναίνεση στην πολιτική της «ανταγωνιστικότητας»

«Η πολιτική της ανταγωνιστικότητας, των ισότιμων "κοινωνικών εταίρων" - συνεχίζουν τα σωματεία - που έχει επιβληθεί από τους εκπροσώπους του κεφαλαίου στην πολιτική ζωή και στην πλειοψηφία της ΠΝΟ, αυξάνει τις στρατιές ανέργων ναυτεργατών, εργατών και εργαζομένων» και έχει εγκαταλείψει το νησιωτικό σύμπλεγμα. Καλούν τους ναυτεργάτες σε οργάνωση, προετοιμασία και αγώνα. «Να απαιτήσουν μαζικές διαδικασίες, προκαλώντας συσκέψεις, συνελεύσεις στα σωματεία τους και να επιβάλλουν αποφάσεις που θα στοιχίζονται ενάντια στους εφοπλιστές, στην αντιλαϊκή πολιτική». Απαιτούν άμεσα να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ για να αποφασίσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ