Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΑΕ»
Χρωστά δεδουλευμένα κι από πάνω τρομοκρατεί

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων - στους οποίους χρωστά δεδουλευμένα μέχρι και έξι μηνών - δυσφημούν την εταιρεία, ισχυρίζεται η διοίκηση

Να «συνετίσει» τους εργαζόμενους που ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας δεδουλευμένα μέχρι και 6 μηνών που τους χρωστά, προσπαθεί η διοίκηση της εταιρείας γεωτεχνικών εργασιών «ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΑΕ», αξιοποιώντας την «κοινωνική συναίνεση» (δηλαδή την ταξική υποταγή) που και η νέα κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι αποτελεί βασική της προτεραιότητα. Με επιστολή της η εργοδοσία ζητά απ' τους εργάτες να μη διαμαρτύρονται γιατί οι εποχές είναι δύσκολες, ζητώντας τους ούτε λίγο - ούτε πολύ να είναι έτοιμοι για όποια θυσία χρειαστεί η εταιρεία.

Αφού αναφέρει τους εργαζόμενους ως ... «συνεργάτες», η εργοδοσία σημειώνει: «Οταν οι πράξεις διαμαρτυρίας ξεφεύγουν από το χώρο εργασίας και δημοσιοποιούνται, η αξιοπιστία της εταιρείας στα μάτια των τρίτων καταρρακώνεται και αποφέρουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο. (...) Η δυσφήμηση που προκλήθηκε στην εταιρεία ήταν τέτοια που κανείς πελάτης πλέον δε θα εμπιστευθεί την εταιρεία μας. Ισως τα γεγονότα των τελευταίων ημερών να ήταν αποτέλεσμα οργανωμένων ενεργειών κάποιων που αδιαφορούν για την τύχη της εταιρείας και το μέλλον των εργαζομένων σε αυτή». Η εργοδοσία ομολογεί πόσο ενοχλήθηκε που οι εργάτες αντί να σκύψουν το κεφάλι προχώρησαν σε οργάνωση της πάλης τους μαζί με το ταξικό Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, που βρέθηκε στο πλευρό τους από την πρώτη στιγμή, πρωτοστατώντας για την οργάνωση της πάλης. Είναι ολοφάνερο ότι η συσπείρωση και δράση των εργαζομένων μέσα από το συνδικάτο την ανησυχεί, γι' αυτό και προσπαθεί να εμποδίσει την ενίσχυση των δεσμών συνδικάτου - εργαζομένων. Και καταλήγει ζητώντας εργασιακή ειρήνη: «Η προσπάθεια όλων μας θα πρέπει να είναι να αναδείξουμε την εταιρεία μας και να προσπαθούμε στην οικονομική συγκυρία που περνούμε να είμαστε ενωμένοι».

Η παρέμβαση της εργοδοσίας έγινε μετά από ανοιχτό κάλεσμα που απηύθυναν εργαζόμενοι της εταιρείας σε όλους τους συναδέλφους, ώστε να δυναμώσουν ενωμένοι τον αγώνα για να πάρουν τα λεφτά τους. Στο κάλεσμα επισημαίνεται ότι εκτός από τα δεδουλευμένα που χρωστά η εργοδοσία, δεν τηρούνται οι συλλογικές συμβάσεις, δε δίνονται αποδείξεις (με αποτέλεσμα να μην ξέρουν οι εργάτες ποιος είναι ο καθαρός μισθός και ποιες οι κρατήσεις), οι υπερωρίες είναι «μαύρες», υπάρχουν δυσκολίες με τα «εκτός έδρας» κλπ. Απαντώντας στις προσπάθειες της εργοδοσίας να διασπάσει τον αγώνα, το κάλεσμα αναδεικνύει την ανάγκη να δυναμώσει το κοινό μέτωπο των εργαζομένων που θα δώσει απάντηση στην εργοδοτική αυθαιρεσία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ