Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ
Με στελέχη δοκιμασμένα στη διαχείριση της αντιλαϊκής πολιτικής

Αναβαθμισμένα καθήκοντα, προσαρμοσμένα στις σύγχρονες ανάγκες της καπιταλιστικής κερδοφορίας, αναλαμβάνει το Υπουργικό Συμβούλιο που ορκίζεται σήμερα

Η αντιλαϊκή σκυτάλη παραδόθηκε από τον έναν εταίρο του δικομματισμού στον άλλο. Η κυβέρνηση που ανακοινώθηκε χτες αντανακλά την αποφασιστικότητα του ΠΑΣΟΚ να ανταποκριθεί στο έπακρο στις δεσμεύσεις του απέναντι στο κεφάλαιο

Eurokinissi

Η αντιλαϊκή σκυτάλη παραδόθηκε από τον έναν εταίρο του δικομματισμού στον άλλο. Η κυβέρνηση που ανακοινώθηκε χτες αντανακλά την αποφασιστικότητα του ΠΑΣΟΚ να ανταποκριθεί στο έπακρο στις δεσμεύσεις του απέναντι στο κεφάλαιο
Η νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το μόνο σίγουρο που θα κάνει είναι να εντείνει την αντιλαϊκή πολιτική της προκατόχου της. Πολλή κουβέντα έγινε χτες το βράδυ στα αστικά τηλεοπτικά ΜΜΕ για τα πρόσωπα, νέα ή παλιά, για τις ικανότητές τους ή όχι, αλλά αποσιώπησαν επιμελώς τα καθήκοντα που έχει αναλάβει το ΠΑΣΟΚ από την πλουτοκρατία και τους έξωθεν της Ελλάδας συμμάχους της.

Δεν είναι μόνο τα δοκιμασμένα στην προώθηση σκληρών αντιλαϊκών μέτρων και αντεργατικών νόμων στελέχη, υπουργοί προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που έδωσαν διαπιστευτήρια σε ιμπεριαλιστικά κέντρα, αλλά και «νέα πρόσωπα» της απόλυτης εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, τα οποία θα θέσουν άμεσα σε εφαρμογή το σύνολο του αντιδραστικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, που συνθέτουν τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία ανακοινώθηκε χτες. Πέρα και πάνω απ' όλ' αυτά είναι η προσαρμογή της «νέας» κυβέρνησης στις απαιτήσεις του κεφαλαίου και της ευρωενωσιακής ενσωμάτωσης στις σημερινές συνθήκες, ακόμη και από την αλλαγή ονομάτων στα υπουργεία. Ολα έχουν το συμβολισμό τους. Αυτό που θα εμφανιστεί ότι αλλάζει είναι η αντιδραστικότερη προσαρμογή. Και ανεξάρτητα από την ικανότητα των προσώπων, έχει και αυτό τη σημασία του, η συνέχεια θα είναι ακόμη πιο ζοφερή για το λαό. Οχι ότι αναμενόταν κάτι το διαφορετικό, αλλά σηματοδοτήθηκε ευθύς εξαρχής. Ετσι, μαζί με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και το 36μελές κυβερνητικό σχήμα που επέλεξε ο Γ. Παπανδρέου, μέσα από ένα «κράμα» παλιών και νέων στελεχών του, αποκαλύπτει την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή αυτού του προγράμματος, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να δημιουργήσει την εικόνα ότι το ΠΑΣΟΚ «αλλάζει πρόσωπο». Στο σύνολό της η κυβέρνηση αναλαμβάνει να προωθήσει μια πολιτική που είναι δομημένη για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, εναρμονισμένη πλήρως με τις ευρωενωσιακές επιταγές.


Η ανακοίνωση της κυβέρνησης έγινε από τον Γ. Παπακωνσταντίνου χτες το βράδυ και ενώ είχε προηγηθεί το πρωί η ορκωμοσία του Γ. Παπανδρέου και η συνάντησή του με τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή στην καθιερωμένη τελετή παραλαβής - παράδοσης στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Γ. Παπανδρέου μετέβη στη Βουλή και ακολούθησε η κατάρτιση του κυβερνητικού σχήματος και η επικοινωνία με τους υπουργούς.

Η απόφαση του Γ. Παπανδρέου να τοποθετήσει τον Θ. Πάγκαλο στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, συντονιστή για θέματα Εξωτερικών, Αμυνας και Οικονομικών, είναι δηλωτική μόνο των προθέσεων και αυτής της κυβέρνησης. Ο υπουργός Εξωτερικών των Ιμίων, της κυβέρνησης του «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ» και της υπόθεσης Οτσαλάν, αναλαμβάνει το συντονισμό των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας, ενώ οι σκληρές θέσεις που έχει διατυπώσει απέναντι στις διεκδικήσεις των εργαζομένων αποτελούν «διαπιστευτήριο» για τον έλεγχο της οικονομίας!

Σε συνδυασμό με την απόφαση του Γ. Παπανδρέου να κρατήσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών και να επιλέξει για υφυπουργούς τον Δ. Δρούτσα (συνεργάτη του όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών) και τον Σπ. Κουβέλη, δείχνει ικανό επιτελείο για την ενεργό συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Τα εθνικά θέματα και ειδικότερα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα στηριχθούν στις συμφωνίες του Ελσίνκι (που αναγνώρισε συνοριακές διαφορές με την Τουρκία πέραν της υφαλοκρηπίδας) και Μαδρίτης (που αναγνώρισε χωρικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο).

Το Υπουργικό Συμβούλιο

-- Στα οικονομικά υπουργεία μπαίνουν επικεφαλής στενοί συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου (Γ. Παπακωνσταντίνου στο Οικονομικών και Λ. Κατσέλη στο νέο υπουργείο που δημιουργήθηκε, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας), με στόχο να προωθηθούν άμεσα τα νέα πακέτα στήριξης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους για την «τόνωση της οικονομίας» αλλά και το «τριετές σταθεροποιητικό πρόγραμμα» για τη «δημοσιονομική σταθερότητα» που θα επιφέρει νέες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και συνέχιση της λιτότητας. Οι δύο υπουργοί έχουν διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι «συμβατό» με τις υποδείξεις της Κομισιόν.

Στα συγκεκριμένα υπουργεία τοποθετούνται ως υφυπουργοί οι Φ. Σαχινίδης και Στ. Αρναουτάκης, ενώ υφυπουργός με έδρα τη Θεσσαλονίκη στο νέο υπουργείο τοποθετείται ο Μ. Μπόλαρης. Ολοι τους θα διαχειριστούν για λογαριασμό της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας τα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ και τις δημόσιες επενδύσεις που, όπως έχει δεσμευτεί ο Γ. Παπανδρέου, θα φτάσουν στο 4% του ΑΕΠ, μοιράζοντας την πίτα των έργων και των προμηθειών στους μεγαλοκατασκευαστές και τους εργολάβους. Επίσης, θα διαπραγματευτούν με τους εφοπλιστές τις «άγονες γραμμές» των πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Οσο για το νέο υφυπουργείο της Θεσσαλονίκης, εντάσσεται στο μοντέλο της «αποκέντρωσης» και της «νέας διακυβέρνησης» που θα έρθει να υπηρετήσει ο «νέος Καποδίστριας», τον οποίο ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ.

-- Στο υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης τοποθετήθηκε υπουργός ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ραγκούσης, με υφυπουργούς τον Ντ. Ρόβλια και τον Θ. Τζακρή, ο οποίος θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. Ο νέος υπουργός είναι από τους πιο στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού και θα αναλάβει το πρόγραμμα των «νέων συνενώσεων των δήμων» και της δημιουργίας μεγάλων «περιφερειών» με αιρετούς περιφερειάρχες, που έχει ανακοινώσει ότι θα προωθήσει το ΠΑΣΟΚ. Το νέο σχέδιο του ΠΑΣΟΚ έχει στόχο να μεταφέρει στην Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες των τομέων της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας αλλά και φορολογικές, με στόχο να απαλλαγεί το κράτος από τη χρηματοδότησή τους.

-- Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο Γ. Παπανδρέου έβαλε τον Μ. Χρυσοχοΐδη (διατέλεσε υπουργός Δημόσιας Τάξης την περίοδο 1999 - 2003). Εχει «γνώσεις» από το χτύπημα λαϊκών κινητοποιήσεων (έδωσε εντολή για να πνιγεί με δακρυγόνα το κέντρο της Αθήνας και να χτυπηθούν αλύπητα οι διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Κλίντον στην Αθήνα το 1999). Εχει υπογράψει «αντιτρομοκρατική» συμφωνία με τις ΗΠΑ το Σεπτέμβρη του 2000, ενώ ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ν. Μπερνς, το 2001, είχε δηλώσει: «Υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στενή συνεργασία για τη μάστιγα της τρομοκρατίας τα τελευταία χρόνια και έχει γίνει αποτελεσματική χάρη στις προσπάθειες του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη»! Εχει πάρει και μετάλλιο από τις ΗΠΑ γι' αυτή την «αγία» στους ιμπεριαλιστές προσφορά. Υφυπουργός ανέλαβε ο Σπ. Βούγιας που μετά την εμπλοκή του στο σκάνδαλο με το «Πόρτο Καρράς» στη Χαλκιδική, επανεκλέχτηκε και ανέλαβε μάλιστα και κυβερνητική θέση.

-- Στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που θα επωμιστεί το έργο της παραπέρα ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας και Πρόνοιας, ο Γ. Παπανδρέου επέλεξε για υπουργό την Μ. Ξενογιαννακοπούλου και για υφυπουργό την Φ. Γεννηματά.

-- Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επελέγη για υπουργός ο Αν. Λοβέρδος, πρώτος σε σταυρούς στη Β' Αθήνας και με υπουργική εμπειρία, ώστε να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές αλλαγές και ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις («κοινωνική και επιδοτούμενη εργασία», «stage στον ιδιωτικό τομέα», δηλαδή ενίσχυση της ελαστικοποίησης). Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ ήδη έχει εξαγγείλει άνοιγμα του Ασφαλιστικού και ο νέος υπουργός θα αναλάβει να δημιουργήσει κλίμα «κοινωνικής συναίνεσης», με τη βοήθεια του συνδικαλιστή Γ. Κουτρουμάνη, που ανέλαβε υφυπουργός. Και της ΓΣΕΕ, ο πρόεδρος της οποίας, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, έδωσε διαπιστευτήρια στο κεφάλαιο για άλλη μια φορά εκθειάζοντας το πρόγραμμα του κυβερνητικού κόμματος.

-- Στο υπουργείο Παιδείας, Διά βίου Εκπαίδευσης και Θρησκευμάτων, υπουργός ανέλαβε η Α. Διαμαντοπούλου, η κυρία «ευελφάλεια», ήδη υπεύθυνη του τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ σηματοδοτώντας τη συνέχιση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής στις κατευθύνσεις της ΕΕ, αφού το ΠΑΣΟΚ συμμετείχε στο διάλογο που ξεκίνησε η ΝΔ για το εξεταστικό και τη Λυκειακή εκπαίδευση. Οταν ολοκληρωθεί από τη νέα κυβέρνηση, θα σημάνει τη διαφοροποίηση στο εκπαιδευτικό σύστημα και τη γενικευμένη επικράτηση των ιδιωτών σ' αυτό. Η Α. Διαμαντοπούλου έχει εισηγηθεί επίσης να γίνει η αγγλική γλώσσα δεύτερη επίσημη της χώρας. Υφυπουργοί ανέλαβαν η Εύη Χριστοφιλοπούλου, γνωστή για τα σχέδια νόμου που κατέθεσε για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ για «προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας των μαθητών των σχολών του ΟΑΕΑ» (ανασφάλιστη εργασία) καθώς και ο Γ. Πανάρετος.

-- Στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, όπου θα προωθηθούν νέες ιδιωτικοποιήσεις (ΟΣΕ) και θα υπάρξουν πλήθος Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα, ανέλαβε υπουργός ο «έμπειρος» Δ. Ρέππας, γνωστός για τον αντιασφαλιστικό νόμο που πέρασε με τη συναίνεση των «πράσινων» συνδικαλιστών. Υφυπουργοί ανέλαβαν οι Γ. Μαγκριώτης και Ν. Σηφουνάκης.

-- Στο νεοσύστατο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που θα στηρίξει το μοντέλο της «πράσινης ανάπτυξης» και θα χορηγήσει τα «οικονομικά πακέτα» και τις επιδοτήσεις προς τους μεγάλους επιχειρηματίες, υπουργός ανέλαβε η Τ. Μπιρμπίλη, στενή συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου. Υφυπουργοί χρίστηκαν οι Γ. Μανιάτης και Θ. Μωραΐτης.

-- Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που θα προωθήσει τις αντιαγροτικές πολιτικές της νέας ΚΑΠ υπουργός ανέλαβε η Κ. Μπατζελή, η οποία από τη θέση της ευρωβουλευτού ψήφισε όλες τις πολιτικές που οδηγούν στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Υφυπουργός θα είναι ο Μ. Καρχιμάκης.

-- Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας τοποθετήθηκε ο Ε. Βενιζέλος, εσωκομματικός αντίπαλος του Γ. Παπανδρέου το 2007 και υφυπουργός, «άνθρωπος» του Γ. Παπανδρέου, ο Π. Μπεγλίτης.

-- Στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τοποθετήθηκε υπουργός ο Χ. Καστανίδης και υφυπουργός ο Απ. Κατσιφάρας.

-- Στο συγχωνευμένο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ανέλαβε υπουργός ο υπεύθυνος της προεκλογικής προπαγάνδας του ΠΑΣΟΚ, Π. Γερουλάνος, με υφυπουργό την Α. Γκερέκου.

Υπουργός Επικρατείας παρά τω πρωθυπουργώ αναλαμβάνει ο Χ. Παμπούκης, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει ο Γ. Πεταλωτής. Για πρόεδρο της Βουλής ο πρωθυπουργός θα προτείνει τον Φίλιππο Πετσάλνικο, ενώ κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα προταθούν οι Χρ. Παπουτσής και Π. Ευθυμίου. Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα γίνει σήμερα στις 11.00 το πρωί.

Πρότεινε υπουργείο στους Οικολόγους

Εξάλλου, στα πλαίσια των επικοινωνιακών «τεχνασμάτων» ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε θέση υφυπουργού Περιβάλλοντος σε στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων, οι οποίοι όμως δεν αποδέχθηκαν την πρόταση. Επίσης, πρόταση να αναλάβει καθήκοντα υφυπουργού «Προστασίας του Πολίτη» αρνήθηκε και η Μ. Δαμανάκη.

Συνεχίζοντας τα επικοινωνιακά παιχνίδια, τα οποία αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας και προκαλούν τη νοημοσύνη του λαού, στενοί συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου διέρρεαν χτες ότι το γραφείο του πρωθυπουργού είναι οργανωμένο κατά τα πρότυπα του Λευκού Οίκου και θα έχει ρόλο εποπτικό και ταυτόχρονα συντονιστικό. Τα στελέχη του θα είναι πανεπιστημιακοί, τεχνοκράτες και στενοί συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου. Σ' αυτό θα συμμετέχουν ο Ν. Αθανασάκης, οι πανεπιστημιακοί Χ. Παμπούκης, Σ. Λύτρας και Γλυκερία Σιούτη, καθώς και ο υπεύθυνος για θέματα Τύπου του πρωθυπουργού, Ν. Ζιώγας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ