Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πιο βαθιά στη δίνη της εκλογικής ήττας

Εσωκομματικά παζάρια και ξεκαθαρίσματα στο δρόμο για το έκτακτο συνέδριο

Βαθαίνει η εσωκομματική κρίση στη ΝΔ, υπό το βάρος της βαριάς εκλογικής ήττας. Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να προληφθεί μια παρατεταμένη εσωκομματική διαμάχη με απρόβλεπτες διαστάσεις και συνέπειες, όπως είχε γίνει μετά την εκλογική ήττα του 1993, το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος είναι εκρηκτικό και «όλοι στρέφονται εναντίον όλων». Το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη διεξαγωγή του συνεδρίου, το οποίο κατά πιθανότητα θα συγκληθεί στις 8 Νοέμβρη, θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την τροπή που θα πάρουν οι εσωκομματικές εξελίξεις.

Ο σχεδιασμός της Ρηγίλλης είναι στο συνέδριο να αναδειχθεί ο νέος αρχηγός του κόμματος και να μη γίνει συζήτηση γύρω από άλλα θέματα, όπως τα αίτια της ήττας ή ο «επαναπροσδιορισμός» της φυσιογνωμίας του κόμματος, όπως ζητούν ήδη ορισμένα στελέχη. Ολοι τους πάντως διατυπώνουν κρίσεις και προτάσεις στο επίπεδο της διαχείρισης της ήττας για το καλό του αστικού πολιτικού συστήματος και σ' αυτή την κατεύθυνση υποτάσσουν και τα εσωκομματικά ξεκαθαρίσματα, χωρίς να θίγεται ή να αμφισβητείται στο ελάχιστο η αντιλαϊκή στρατηγική της ΝΔ.

Η κούρσα της διαδοχής

Τα ενδιαφερόμενα για την αρχηγία στελέχη της ΝΔ εντείνουν τις παρασκηνιακές επαφές και διαβουλεύσεις εν αναμονή της επίσημης έναρξης της κούρσας για τη διαδοχή, που θα δοθεί με την επιστολή την οποία θα στείλει ο Κ. Καραμανλής στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής για σύγκληση του συνεδρίου, πιθανότατα σήμερα. Ο διαγκωνισμός και τα παζάρια μεταξύ των φερόμενων ως υποψηφίων είναι στην ημερήσια διάταξη, οδηγώντας αρκετά στελέχη στην εκτίμηση ότι είναι πιθανόν να μη φτάσουν όλοι στο συνέδριο, επειδή στο διάστημα που μεσολαβεί θα έχουν γίνει μεταξύ τους παρασκηνιακές «συμφωνίες».

Ως «φαβορί» προβάλλεται ήδη η Ντ. Μπακογιάννη, που έχει «παραδοσιακά» την υποστήριξη των συγκροτημάτων των ΜΜΕ. Βασικός «αντίπαλός» της θεωρείται ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος επιχειρεί να εμφανιστεί ως εκφραστής της πλειοψηφικής καραμανλικής πτέρυγας. Συνεργάτες του έχουν εντατικοποιήσει τις επαφές με κομματικά στελέχη και συνέδρους προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η υποψηφιότητα του Μεσσήνιου πολιτικού θα συγκεντρώσει ένα «ικανό» ποσοστό στο συνέδριο, αν δεν καταφέρει να επικρατήσει.

Η υποψηφιότητα του Δ. Αβραμόπουλου, αν ανακοινωθεί επίσημα, θεωρείται από αρκετά στελέχη της ΝΔ, ως «ενδιάμεση», καθώς προδικάζεται ότι θα προσχωρήσει σε ένα από τα παραπάνω στρατόπεδα, πιθανότατα σε αυτό της Ντ. Μπακογιάννη. Σε αυτό αναμένεται να ενταχθεί ο Α. Σπηλιωτόπουλος, ενώ αδιευκρίνιστος είναι ο ρόλος που θα παίξει ο Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος μέχρι τώρα δεν έχει κάνει την παραμικρή δημόσια δήλωση. Πυροτέχνημα χαρακτηρίζεται η υποψηφιότητα που έσπευσε να θέσει και μάλιστα μέσω των καναλιών ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης. Ο ίδιος εξάλλου φρόντισε να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξει κάποια άλλη, μεγάλη, όπως είπε, υποψηφιότητα, που θα τον πείσει ότι εκφράζει την πλατφόρμα της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης.

Εσωκομματικά ξεκαθαρίσματα

Η εσωκομματική κρίση αποτυπώνεται και τροφοδοτείται από τις δημόσιες δηλώσεις βουλευτών και στελεχών, που ζητούν την κεφαλή επί πίνακι όσων κορυφαίων στελεχών κρίνονται συνυπεύθυνοι για την απόφαση για πρόωρες εκλογές, είτε ξεσπούν, εκ των υστέρων, κατά του ίδιου του Κ. Καραμανλή για τον τρόπο που διαχειριζόταν την εξουσία. Για εγκληματικά λάθη του Γ. Σουφλιά, έκανε λόγο (μιλώντας στον «Αθήνα 9,84») ο βουλευτής της ΝΔ Θ. Καράογλου, ο οποίος υποστήριξε ότι φταίει και η ηγετική ομάδα. «Κάποτε - πρόσθεσε - πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους». «Ο ένας έφυγε ήδη. Δεν ξέρω αν ανέλαβε τις ευθύνες του ο κ. Παυλόπουλος», κατέληξε με νόημα. Ο Σ. Κεδίκογλου διαπίστωσε εκ των υστέρων ότι η αρχή με την οποία λειτουργούσαν οι υπουργοί ήταν «κοιτάω την πάρτη μου», ενώ ο Σ. Τσιτουρίδης χαρακτήρισε ως αυτονόητες τις παραιτήσεις των Κ. Καραμανλή και Γ. Σουφλιά.

Χτες έγινε γνωστό ότι ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος ήταν υποψήφιος στους Νομούς Θεσσαλονίκης και Λάρισας, θα κρατήσει την έδρα της Θεσσαλονίκης, με συνέπεια στη Βουλή να μπει ο Χρ. Ζώης που ήταν υποψήφιος στη Λάρισα και να μείνει εκτός ο Απ. Τζιτζικώστας που ήταν υποψήφιος στην Α' Θεσσαλονίκης. Ωστόσο έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν φήμες ότι είναι πιθανό ο πρώην πρωθυπουργός να παραιτηθεί και από το βουλευτικό αξίωμα μετά το συνέδριο, ακολουθώντας το παράδειγμα των Γ. Σούφλια και Γ. Αλογοσκούφη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ