Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
«Συστάσεις» στο ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει γρήγορα

Το ποσοστό με το οποίο εκλέχτηκε η νέα κυβέρνηση επικαλέστηκε ο Γ. Προβόπουλος, ζητώντας να εφαρμοστούν άμεσα οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις

Την άμεση εφαρμογή σκληρού προγράμματος μακροχρόνιας λιτότητας με έμφαση στη «μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων», στην «αναμόρφωση» του δημόσιου τομέα και την προώθηση νέων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων «στις αγορές προϊόντων και εργασίας» ζήτησε από την Ινσταμπούλ, όπου και συμμετέχει στις εργασίες της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος. Μάλιστα, ο τελευταίος ζήτησε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να εκμεταλλευτεί «την ευρεία υποστήριξη που έλαβε», η οποία, όπως ανέφερε, «θα διευκολύνει σημαντικά την υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας επανέλαβε ότι η κρίση ήταν λιγότερο έντονη στην Ελλάδα, σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εξέλιξη την οποία απέδωσε και στο χαμηλό βαθμό εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας... Για την επίτευξη υψηλών ρυθμών κεφαλαιοκρατικής συσσώρευσης στα επόμενα χρόνια, υποστήριξε ότι κατ' αρχάς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν «ορισμένες βασικές προκλήσεις» που αφορούν το χρονίως πολύ μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα, προβλήματα τα οποία απέδωσε σε «διαρθρωτικές δυσκαμψίες, οι οποίες έχουν διαβρώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

Με άλλα λόγια, θεωρεί την έως σήμερα ασκούμενη οικονομική πολιτική από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού μη επαρκή, σε ό,τι αφορά τα θέματα ενίσχυσης του κεφαλαιοκρατικού ανταγωνισμού. Η θεραπεία του προβλήματος έγκειται κατά τον ίδιο στην ταυτόχρονη εφαρμογή:

  • Ενός πολυετούς προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης, το οποίο, πέραν των άλλων, θα ενθαρρύνει και την ανάληψη ιδιωτικών επενδύσεων.
  • Τολμηρές και εκτεταμένες θεσμικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και εργασίας, οι οποίες θα μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγικότητα και να αυξήσουν το ποσοστό απασχόλησης...

Πρόκειται για εξειδίκευση των στρατηγικών επιλογών του ευρωπαϊκού κεφαλαίου (Στρατηγική Λισαβόνας) και προσαρμογή τους στα ελληνικά δεδομένα. Με άλλα λόγια, το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης περνάει μέσα από την κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος των λαϊκών κατακτήσεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ