Σάββατο 3 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
Βουλευτικές Εκλογές 2009
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την αυριανή ψηφοφορία

Ποιοι και πού ψηφίζουμε, πόσους σταυρούς βάζουμε και τι ισχύει με τις άδειες των εκλογών

Ιδιαίτερη προσοχή για να πληροφορηθούν, έγκαιρα και σωστά, πού ψηφίζουν πρέπει να δώσουν οι νέοι ψηφοφόροι, δηλαδή αυτοί που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά και οι οποίοι ανέρχονται σε 245.866 άτομα (το 2,5% του εκλογικού σώματος).

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Ελληνες πολίτες που:

  • Εχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και το έτος 1991).
  • Είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου ή κοινότητας της χώρας και δεν έχουν στερηθεί το εκλογικό τους δικαίωμα με δικαστική απόφαση. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.

Η ψηφοφορία της Κυριακής διαρκεί από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα. Οι εκλογείς για να ψηφίσουν πρέπει να έχουν μαζί τους αποδεικτικό των στοιχείων ταυτότητάς τους (Αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, άδεια οδήγησης, ατομικό βιβλιάριο υγείας).

Οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους τους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας, στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι. Δηλαδή ένας εκλογέας, ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου Λάρισας, αλλά κατοικεί στην Αθήνα, θα ψηφίσει στην Αθήνα, αλλά τους υποψήφιους των κομμάτων του Νομού Λάρισας.

Θα ψηφίσουν σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, που συστήνονται μόνο στις πρωτεύουσες των νομών, με βάση ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στους οποίους τα ονόματά τους φέρουν την ένδειξη «Ε».

Οι εκλογείς που δεν έχουν στερηθεί τα εκλογικά τους δικαιώματα, αλλά για οποιονδήποτε λόγο δεν έχουν συμπεριληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους (δε φαίνονται γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους) ψηφίζουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του Δήμου ή της Κοινότητας, στα Δημοτολόγια ή στα Μητρώα Αρρένων των οποίων είναι γραμμένοι.

Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, αυτοί οι ψηφοφόροι για να ψηφίσουν πρέπει να πάνε στο Δήμο ή την Κοινότητά τους και να ζητήσουν πιστοποιητικό εγγραφής στα δημοτολόγια ή πιστοποιητικό που βεβαιώνει την εγγραφή τους στα Μητρώα Αρρένων (εφόσον είναι γραμμένοι μόνο σε αυτά). Το πιστοποιητικό αυτό θα το προσκομίσουν στο δικαστικό αντιπρόσωπο του εκλογικού τμήματος που θα επιλέξουν κι έτσι θα τους επιτραπεί να ψηφίσουν. Σημειώνεται ότι οι εν λόγω ψηφοφόροι θα υπογράφουν έντυπη υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα δηλώνουν ότι δεν ψήφισαν ούτε προτίθενται να ψηφίσουν την ημέρα των εκλογών σε άλλο εκλογικό τμήμα και ότι δεν έχουν στερηθεί του εκλογικού τους δικαιώματος.

Πόσους σταυρούς βάζουμε

Στις βουλευτικές εκλογές ισχύει ο σταυρός προτίμησης, που σημαίνει ότι ο ψηφοφόρος μπορεί να βάζει σταυρό στον υποψήφιο βουλευτή προτίμησής του. Τα ψηφοδέλτια που δε φέρουν σταυρό προτίμησης είναι έγκυρα και η ψήφος πηγαίνει υπέρ του κόμματος. Οι ψηφοφόροι μπορούν να σταυροδοτήσουν στο ψηφοδέλτιο προτίμησής τους έναν ή και περισσότερους υποψήφιους, ανάλογα με τον αριθμό των βουλευτών που εκλέγει η εκλογική τους περιφέρεια.

  • Μέχρι ΕΝΑ (1) σταυρό μπορούν να βάλουν οι ψηφοφόροι των εκλογικών περιφερειών: Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Φλωρίνης, Καστοριάς, Γρεβενών, Αρτας, Θεσπρωτίας, Πρεβέζης, Κέρκυρας, Λευκάδας, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, Ευρυτανίας, Φωκίδος, Αργολίδος, Αρκαδίας, Λακωνίας, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κυκλάδων, Ρεθύμνης, Λασιθίου.
  • Μέχρι ΔΥΟ (2) σταυρούς μπορούν να βάλουν οι ψηφοφόροι των εκλογικών περιφερειών: Εβρου, Καβάλας, Β΄ Θεσσαλονίκης, Σερρών, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Ηλείας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Α΄ Πειραιά, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Δωδεκανήσου, Χανίων.
  • Μέχρι ΤΡΕΙΣ (3) σταυρούς μπορούν να βάλουν οι ψηφοφόροι των εκλογικών περιφερειών: Λάρισας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Β΄ Πειραιά, Αττικής, Ηρακλείου.
  • Μέχρι ΤΕΣΣΕΡΙΣ (4) σταυρούς μπορούν να βάλουν οι ψηφοφόροι των εκλογικών περιφερειών: Α΄ Θεσσαλονίκης, Α΄ Αθηνών, Β΄ Αθηνών.
Ειδικές κατηγορίες εκλογέων

Οι δικαστικοί, οι δημόσιοι γενικά πολιτικοί υπάλληλοι και οι κληρικοί ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, είτε στην εκλογική περιφέρεια στο δήμο ή κοινότητα της οποίας είναι εγγεγραμμένοι, είτε στον τόπο διαμονής τους με την ιδιότητα του ετεροδημότη εκλογέα, ψηφίζοντας τους συνδυασμούς και τους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας που είναι εγγεγραμμένοι.

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα στο οποίο ασκούν τα καθήκοντά τους τους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία υπάγεται το εκλογικό τμήμα.

Οι εκλογείς που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία, στο Πυροσβεστικό Σώμα, στις Ενοπλες Δυνάμεις και στο Λιμενικό Σώμα εγγράφονται σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και ψηφίζουν στον τόπο που υπηρετούν την ημέρα της ψηφοφορίας τους συνδυασμούς ή μεμονωμένους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία εδρεύει η υπηρεσία τους.

Οι Ελληνες ναυτικοί που υπηρετούν σε πλοία με Ελληνική σημαία και έχουν εγγραφεί σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, θα ψηφίσουν τους συνδυασμούς και τους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας που υπάγεται το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Η αναγνώρισή τους ενώπιον της Εφορευτικής Επιτροπής γίνεται με την επίδειξη του ναυτικού τους φυλλαδίου.

Τι ισχύει με τις εκλογικές άδειες

Με απόφαση του υπουργείου Απασχόλησης ορίζεται ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δικαιούνται άδεια απουσίας (η χορήγησή της είναι υποχρεωτική), με αποδοχές, για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Η άδεια αυτή δε συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετ' αποδοχών.

Για τους μισθωτούς που δουλεύουν έξι μέρες τη βδομάδα χορηγείται άδεια:

  • Μιας (1) εργάσιμης μέρας σε όσους μετακινηθούν για να ψηφίσουν σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων.
  • Δύο (2) εργάσιμων ημερών σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων.
  • Τριών (3) εργάσιμων ημερών σε απόσταση 401 και άνω χιλιομέτρων (εφόσον μετακινηθούν μόνο οδικώς).

Για τους μισθωτούς που δουλεύουν πέντε μέρες τη βδομάδα χορηγείται άδεια:

  • Μιας (1) εργάσιμης μέρας σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων.
  • Δύο (2) εργάσιμων ημερών σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και πάνω (εφόσον μετακινηθούν μόνο οδικώς).

Για όσους μετακινηθούν σε νησιά, ο αριθμός των ημερών αδείας θα εξετάζεται κατά περίπτωση, χωρίς όμως η άδεια να ξεπερνά τις τρεις (3) εργάσιμες μέρες. Για όσους μισθωτούς η μέρα των εκλογών είναι εργάσιμη μέρα, και αυτή η μέρα θεωρείται ως ημέρα ειδικής αδείας απουσίας με αποδοχές.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του αρμόδιου υπουργείου, οι ίδιες μέρες άδειας ισχύουν και για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, καθώς και για το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το προσωπικό των υπόλοιπων νομικών προσώπων του δημόσιου τομέα οποιασδήποτε κατηγορίας, κλάδου και σχέσης εργασίας. Οι δημόσιοι υπάλληλοι, που θα εργάζονται τη μέρα των εκλογών, δικαιούνται ειδικής άδειας ώστε να πάνε να ψηφίσουν και να επιστρέψουν και πάλι στην εργασία τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ