Τρίτη 28 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θύματα του άγριου δουλεμπορίου

Ακριβοπληρωμένος  είναι ο δρόμος των προσφύγων για κάποιο «παράδεισο» διά μέσου της χώρας μας, που καταλήγει στο νεκροτομείο

 

Την ώρα που οι ισχυροί της Γης κομπορρημονούν για τους δείκτες ευημερίας της παγκοσμιοποίησης, την ίδια ώρα, εξαιτίας της δικής τους βαρβαρότητας, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στο δρόμο της προσφυγιάς για νέες πατρίδες. Στο δρόμο για την αναζήτηση ζωής πιο ανθρώπινης, χωρίς πείνα, βία, τρομοκρατία. Προχωρούν σε ένα δρόμο επικίνδυνο και, πολλές φορές, πληρώνουν το τίμημα με την ίδια τους τη ζωή.

Ο θάνατος παραμονεύει σε κάθε τους βήμα. Εκατοντάδες λαθρομετανάστες κατά δεκάδες περνούν τα ελληνοτουρκικά σύνορα, που θεωρούν ως πύλη εισόδου για τον άλλο κόσμο, αυτόν του πολιτισμού. Μόνο που η πραγματικότητα αποκαλύπτεται και εδώ απάνθρωπη. Με τη βοήθεια - έναντι αμοιβής, που κυμαίνεται ανάλογα με την επικινδυνότητα της αποστολής από 30.000 ως και 250.000 δρχ. - τόσο των Τούρκων, όσο και των Ελλήνων λαθρεμπόρων, μεταφέρονται στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο, μέσα σε νταλίκες, ΙΧ, φορτηγά ψυγεία και κάθε άλλου είδους οχήματα. Το ταξίδι για την «Ιθάκη» τις περισσότερες φορές διακόπτεται απρόσμενα από το θάνατο ή τη φυλακή.

Τούτες τις γιορτινές μέρες που το κράτος ντύθηκε τα καλά του και οι κυβερνώντες έβαλαν τη γιορτινή γραβάτα και περιδιαβαίνουν πόλεις και χωριά μοιράζοντας προεκλογικές «βασιλόπιτες», δεκάδες συνάνθρωποι μας, Ιρακινοί, Κούρδοι, Παλαιστίνιοι και Πακιστανοί, σέρνονται στα κρατητήρια γιατί συνελήφθησαν να περνούν παράνομα τα σύνορα της χώρας και θα υποδεχτούν έτσι ως παράνομοι το 2000 μέχρι την ώρα της απέλασής τους. Αυτοί, όμως, είναι οι «τυχεροί». Κάποιοι άλλοι δεν άντεξαν στις κακουχίες και άφησαν την τελευταία τους πνοή μέσα στα χιόνια και την παγωνιά. Βρέφη και μεγαλύτεροι πληρώνουν το μαρτυρικό δρόμο για να διασφαλίσουν το δικαίωμα στη ζωή.

Οι ειδήσεις των τελευταίων ημερών είναι χαρακτηριστικές:

  • Στις 20 Δεκέμβρη, 38 λαθρομετανάστες πιάστηκαν έξω από τη Θεσσαλονίκη και αναμένεται να απελαθούν.
  • Στις 23 Δεκέμβρη, τρία παιδάκια κουρδικής καταγωγής από το ΙΡΑΚ πέθαναν από το ψύχος μέσα στο φορτηγό ψυγείο που τους μετέφερε μαζί με τους γονείς τους και άλλους 50 λαθρομετανάστες.
  • Την ίδια μέρα, μια νεαρή γυναίκα αγνώστων στοιχείων βρέθηκε νεκρή μέσα στα χιόνια στην περιοχή του Προμαχώνα.
  • Παραμονή των Χριστουγέννων, ένας 39χρονος Πακιστανός εντοπίζεται νεκρός από το κρύο και τις κακουχίες στις πλαγιές του Μεγάλου Δέρειου Εβρου.
  • Μία ώρα νωρίτερα, έπειτα από καταδίωξη, 57 Ιρακινοί λαθρομετανάστες βρίσκονται κρυμμένοι μέσα σε φορτηγό κάτω από κιβώτια και ελαστικά.

Τη μεταφορά των 57 είχε αναλάβει έναντι 250.000 δρχ. κατ' άτομο ο 29χρονος Γιάννης Δημόπουλος, ο οποίος και θα τους μετέφερε σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Τον ποταμό Εβρο είχαν περάσει νωρίτερα με τη βοήθεια συμπατριώτη τους, ο οποίος και «προσέφερε» τις υπηρεσίες του, αφού προηγουμένως του κατέβαλαν το ποσό των 11.400 δολαρίων. Στην Αττική, αστυνομικοί της Αμεσης Δράσης συνέλαβαν στα Γλυκά Νερά τον Νικόλαο Χατζηλιά 34 ετών και τον Ελευθέριο Παναγιωτόπουλο 39 ετών, οι οποίοι μετέφεραν με φορτηγό λαθρομετανάστες. Σε έλεγχο που έγινε από τους αστυνομικούς στο φορτηγό αυτοκίνητο, βρέθηκαν στην καρότσα 28 λαθρομετανάστες, από τους οποίους 18 Πακιστανοί, 5 Αφγανοί και 5 Ιρακινοί υπήκοοι.

Δεκάδες λαθρομετανάστες, χρόνο με το χρόνο ολοένα και περισσότεροι, βρίσκονται νεκροί είτε από το κρύο, και την πείνα, είτε πνιγμένοι στα νερά του Εβρου. Αλλοι πάλι βρίσκονται διαμελισμένοι μέσα στα ναρκοπέδια, επειδή ακριβώς οι «οδηγοί» τους υπέδειξαν αυτούς τους δρόμους ως ασφαλέστερους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ