Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ «ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ» ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ
Ανάγκη να παρθούν μέτρα θωράκισης και προστασίας

Σε αγωνιστική ετοιμότητα και διεκδικήσεις για άμεσα μέτρα καλεί τους γονείς η ΑΣΓΜΕ

Κλειστά παραμένουν από χτες και για μία εβδομάδα τα τμήματα της Β' και Γ' τάξης του Λυκείου Μελισσίων και το τμήμα Α3 του 4ου Λυκείου Χαϊδαρίου, μετά την εμφάνιση κρουσμάτων της «νέας γρίπης».

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, στο Α3 τμήμα του 4ου Λυκείου Χαϊδαρίου, επιβεβαιώθηκαν 4 κρούσματα «νέας γρίπης», τα οποία ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου, που φοιτά στο ίδιο τμήμα του Λυκείου. Συμπτώματα γρίπης παρουσίασαν συνολικά 9 μαθητές. Επίσης, μεταξύ των μαθητών της Β' τάξης του Λυκείου Μελισσίων επιβεβαιώθηκαν 3 κρούσματα «νέας γρίπης», τα οποία ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, που φοιτούν στην ίδια τάξη. Συμπτώματα γρίπης παρουσίασαν συνολικά 13 μαθητές. Δυο από τους μαθητές του Λυκείου Μελισσίων που έχουν νοσήσει βρίσκονται στο νοσοκομείο, ένας από αυτούς με πνευμονία και οι γιατροί εκτιμούν ότι η κατάστασή τους είναι καλή, δεν διατρέχουν κίνδυνο.

Οσο για την κατάσταση στο σχολείο του Χαϊδαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ένα κτίριο το οποίο το 1987 προοριζόταν για να στεγάσει μόνο το 4ο Γυμνάσιο και σήμερα στεγάζει και το 4ο Λύκειο, συνολικά 450 μαθητές. Στον προαύλιο χώρο υπάρχουν επτά λυόμενες αίθουσες (σε μια από αυτές παρουσιάστηκε το ένα από τα κρούσματα). Σε 200 παιδιά αντιστοιχούν 10 τουαλέτες. Στο σχολικό συγκρότημα υπάρχει μια μόνιμη και μια συμβασιούχος καθαρίστρια.

Παράλληλα, παρά τα καθησυχαστικά λόγια των υπουργείων ότι «οι γονείς δεν έχουν να φοβούνται τίποτα», αναδεικνύεται τώρα πιο έντονο το πρόβλημα με τις γονεϊκές άδειες για τους εργαζόμενους γονείς, τα παιδιά των οποίων νοσούν και χρειάζεται οι ίδιοι να μείνουν στο σπίτι για να τα περιθάλψουν. Καμιά ιδιαίτερη μέριμνα δεν υπάρχει για τους εργαζόμενους γονείς που σύμφωνα με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, διαθέτουν μόλις τέσσερις μέρες (και οι δυο γονείς από κοινού) ετησίως για τέτοιες περιπτώσεις.

Με αφορμή τα κρούσματα που εμφανίστηκαν στα σχολεία, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) σε ανακοίνωσή της εκτιμά ότι δε φτάνει η αποστολή μιας εγκυκλίου στα σχολεία. «Η Ενημέρωση δεν αρκεί, αν δε συνοδεύεται με μέτρα όπως τη σύνδεση του σχολείου με το Δημόσιο Σύστημα Υγείας - την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, την πρόσληψη μόνιμων γιατρών και νοσηλευτριών και φυσικά με τη θεσμοθέτηση Δημόσιας σχολιατρικής υπηρεσίας, με προσωπικό πλήρους και μόνιμης απασχόλησης για όλα τα σχολεία. Καθώς και την πρόσληψη των απαραιτήτων καθαριστριών, μόνιμων και πλήρους απασχόλησης, δύο για κάθε σχολείο», τονίζει η ΑΣΓΜΕ.

Οπως σημειώνει, «το Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της γρίπης είναι ανεπαρκές, υποκριτικό και υπονομεύει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της Υγείας και της Παιδείας». Η ΑΣΓΜΕ καλεί τους γονείς σε συνεχή αγωνιστική ετοιμότητα για «να μη γίνει η νέα γρίπη αφορμή για την παραπέρα αποκέντρωση - εμπορευματοποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος, με τη μεταφορά των ευθυνών στους ιδιώτες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις σχολικές επιτροπές».

Ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα

«Μέσα από τη συλλογική δράση, από κοινού με τα ταξικά συνδικάτα και τους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς, να ανοίξουνε τον άλλο δρόμο, το δρόμο της φιλολαϊκής ανάπτυξης, όπου η Παιδεία θα καλείται να ικανοποιήσει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες» τονίζει η ΑΣΓΜΕ, διεκδικώντας άμεσα:

  • Κινητές μονάδες του υπουργείου Υγείας που θα παρεμβαίνουν στα σχολεία ώστε να γίνει:

-- Ιατρική εξέταση όλων, για τον εντοπισμό κρουσμάτων, την καταγραφή των ευάλωτων ομάδων και ιατρική παρακολούθησή τους. Αλλά και την έκδοση των πιστοποιητικών υγείας που απαιτούνται για να υπάρξει χάρτα υγείας για κάθε παιδί.

-- Επιστημονική ενημέρωση και σχετική εκπαίδευση όλων των εμπλεκομένων.

  • Εμβολιασμό με όσα εμβόλια ήδη υπάρχουν και ενδείκνυνται για τις ευάλωτες ομάδες (εποχικής γρίπης, πνευμονιόκοκκου).
  • Ιδιαίτερη μέριμνα για τους μετανάστες και τις οικογένειές τους.
  • Αμεση κάλυψη των κτιριακών υποδομών προκειμένου να μην υπάρχουν πάνω από 20 μαθητές. Εκτακτοι υγειονομικοί έλεγχοι παντού.
  • Να προσληφθούν από το κράτος καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι και ειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη σχέση εργασίας.
  • Να χορηγηθούν από το κράτος, δωρεάν, όλα τα απαιτούμενα φάρμακα, και αναλώσιμα υλικά που προβλέπονται στην εγκύκλιο.
  • Να εξασφαλιστεί άδεια με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση για έναν από τους δύο γονείς αν ασθενήσουν τα παιδιά ή αν κλείσουν τα σχολεία.
  • Αμεσα διπλασιασμός της ετήσιας χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ