Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Χρειάζονται κι άλλα βήματα μπροστά

Διάβασα με προσοχή τις Θέσεις της ΚΕ για το 16ο Συνέδριο. Σχημάτισα τη γνώμη ότι υπάρχει σ' αυτές μια σοβαρή βελτίωση σε βασικά θέματα, σε σχέση μ' αυτά που λέγαμε στο 15ο.

Διευρύναμε τις Θέσεις για το Μέτωπο, ακόμα θέσαμε πρόβλημα λαϊκής εξουσίας και λαϊκής οικονομίας σαν μια εναλλακτική λύση. Ενα χειροπιαστό όραμα που έλειπε.

Συγκεκριμένα για το ΑΑΔΜ

Υπάρχουν πολλές βελτιώσεις σε σχέση με τη στενότητα των Θέσεων του 15ου και που πρόσθετα ο καθένας έλεγε κι έκανε το δικό του, πότε σκληρά και αδιάλλαχτα και πότε χωρίς αρχές, βοηθούμενος από την ασάφεια ορισμένων θέσεων. (Χαρακτήρας των συμμαχιών, στόχοι χωρίς συγκεκριμένο ζητούμενο, τι εξουσία και οικονομία σαν εναλλακτική λύση κλπ.).

Σωστά σήμερα μιλάμε για ένα ΑΑΔΜ «ως μια κοινωνικο-πολιτική συμμαχία που θα αξιοποιεί σε όλη τη δράση του το στοιχείο των συμβιβασμών, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή συγκέντρωση δυνάμεων, αρκεί αυτοί να μην μπαίνουν εμπόδιο στη δυναμική των εξελίξεων» (Θέση 19).

Και πολύ περισσότερο εκεί που λέμε ότι «ο αντιιμπεριαλιστικός, αντιμονοπωλιακός αγώνας, η δράση του μετώπου ως κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας, ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη σύνθεση και μορφή που θα παίρνει, θα κινηθεί σε ανοδική πορεία, θα περνάει και μέσα από ζιγκ-ζαγκ ανάλογα με το συσχετισμό δυνάμεων, την ποιότητα και μαζικότητα της συσπείρωσης, τη σταθερότητα, τη συνέπεια και ικανότητα δράσης που θα επιδεικνύει.

Θα εμφανίζονται ακόμα και αντίρροπες τάσεις στις γραμμές του μετώπου, ταλαντεύσεις σε στροφές και καμπές του αγώνα, όταν θα χρειάζεται η μέγιστη αποφασιστικότητα και σταθερότητα, όταν θα προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη για νέα ιεράρχηση στόχων και αιτημάτων, επιλογών που θα υποσκάπτουν τα βάθρα του καπιταλιστικού συστήματος, θα γίνονται αναδιατάξεις και ανασυνθέσεις στις γραμμές του μετώπου με βάση την εξελισσόμενη κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα» (Θέση 19).

Οταν αυτό το Μέτωπο έπρεπε να το επιδιώκουμε από το 15ο Συνέδριο, εμείς δεν το βλέπαμε; Αφού μιλούσαμε για ένα Μέτωπο των ταξικών κοινωνικών δυνάμεων και ομάδων, χωρίς λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία, με το οποίο θα κάναμε και τη σοσιαλιστική επανάσταση απευθείας, γεγονός που μας οδηγούσε ακόμα και στην άρνηση των συμμαχιών (ψάχναμε σύντροφοι να δούμε ποιος είναι «καθαρός» για να μπει στο μέτωπο να πολεμήσει...). Λαμβάνοντας υπόψη την ύπαρξη τέτοιων σκέψεων σε όργανα, στελέχη και μέλη βλέπω να πλανάται ακόμα και σήμερα μια καχυποψία για κάθε συμμαχία και κάθε συνεργαζόμενο από άλλο κομματικό χώρο, με το γνωστό αιτιολογικό ότι αυτοί είναι δεξιοί, είναι κεντρώοι, είναι ΠΑΣΟΚοι, είναι αριστεροί του γλυκού νερού. Εκείνος μπορεί να μας πουλήσει στην πορεία, ο άλλος θα συμβιβαστεί, με αποτέλεσμα να μην κάνουμε μέχρι τώρα Μέτωπο με άλλες δυνάμεις αλλά με τις δικές μας!

Κι επειδή βλέπω ότι θα υπάρξει μεγάλη δυσκολία προσαρμογής στις νέες θέσεις και απαιτήσεις του Συνεδρίου για το Μέτωπο, όπως φαίνεται από τις Θέσεις, και με ενιαία αντίληψη και εφαρμογή, πιστεύω ότι θα χρειαστεί πολύ ιδεολογική - πολιτική δουλιά από το Συνέδριο και μετά, από τα όργανα και το Κόμμα για να προχωρήσουμε.

Επειδή και στο 15ο Συνέδριο είπα και έγραψα («Ρ» 18/3/96) ότι το Μέτωπο πρέπει να 'ναι κοινωνικοπολιτικό και να αποτελείται από όλες τις δυνάμεις εκείνες που θέλουν να αγωνιστούν για μια αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή πορεία της χώρας, που θεωρήθηκαν τότε όλα αυτά οπορτουνιστικά, και που η ζωή απέδειξε ότι δεν ήταν, προτείνω ξανά να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός ευρέος πολιτικοκοινωνικού μετώπου με όλες τις δυνάμεις, χωρίς αποκλεισμούς, που θα θέλουν να παλέψουν σε αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση και για μια λαϊκή εξουσία και οικονομία. Ακόμα και για επιμέρους αντιιμπεριαλιστικούς στόχους. Η δημιουργία του ΑΑΔΜ είναι απολύτως αναγκαία προϋπόθεση για την προσέγγιση και την πραγματοποίηση του περάσματος στο σοσιαλισμό. Κι αυτό το πέρασμα δε θα 'ναι ντε και καλά Ειρηνικό.

Αυτό το Μέτωπο, μαζί και με τη συνεργασία και το συντονισμό με άλλες αντιιμπεριαλιστικές, αντιμονοπωλιακές και κομμουνιστικές δυνάμεις της χώρας και των γύρω χωρών, είναι υπεραναγκαίο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δυνάμεων επέμβασης της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και της ΔΕΕ για την καταστολή του λαϊκού κινήματος.

- Εκεί που λέμε αποσύνδεση από την ΕΕ, να πούμε ανατροπή αυτού του υπερκρατικού μορφώματος.

- Εχω τη γνώμη ότι δίνουμε περισσότερο βάρος στις εθνικές ιδιαιτερότητες και μάλιστα σε συνθήκες διεθνοποίησης της πάλης και της ιμπεριαλιστικής επίθεσης κατά των ΚΚ και των λαών.

- Μεγάλη επιτυχία του Κόμματος οι διεθνείς συσκέψεις. Να προχωρήσουμε ακόμα και για διεθνές συντονιστικό όργανο των ΚΚ.

Για το Κόμμα

Εχουμε μια στασιμότητα από το 15ο μέχρι σήμερα. Δεν υπήρχε από τα όργανα αδιάκοπη πάλη και μέτρα κατά των οπορτουνιστικών φαινομένων κακής λειτουργίας των ΚΟ και του Κόμματος (Θέση 35), ιδεολογικά και πολιτικά δεν τα καταπολεμήσαμε. Απειθαρχίες, κουτσομπολιά, μη απαρτίες, ΟΧΙ στρατολογίες, διαρροές, εμπάθειες και μικρότητες κατά στελεχών άξιων, δραστήριων και με κύρος στο λαό.

- Τα μέλη της ΚΕ δεν αρθρογραφούν στο «Ρ», στην ΚΟΜΕΠ και τον «ΟΔΗΓΗΤΗ» δε βλέπουμε τους προβληματισμούς τους και τι γενίκευση κάνουν της πείρας τους από τους τομείς που παρακολουθούν και καθοδηγούν.

- Για την ΚΝΕ «είναι θετική, αγωνιστική και πολύμορφη η δράση της και συμβάλλει σημαντικά στη διαπαιδαγώγηση ευρύτερων τμημάτων της νεολαίας» (Θέση 42). Ναι, αλλά υπάρχουν πολλές ελλείψεις και χρειάζεται περισσότερη δημιουργική βοήθεια από το Κόμμα. Να βοηθάμε την ΚΝΕ όχι όμως κάνοντάς της το δάσκαλο και να μιμούνται τις κομματικές μορφές λειτουργίας, αυτό τη βλάπτει. Οι ΚΝίτες θέλουν να σκέφτονται και να λειτουργούν Λεύτερα, μέσα από το καταστατικό τους και τις δικές τους αποφάσεις και τα ιδανικά τους. Και στους αγώνες τους να μας βλέπουν μπροστά.

- Για το σ.κ. σωστά κάναμε και βοηθήσαμε να δημιουργηθεί το ΠΑΜΕ σαν ταξικός αγωνιστικός φορέας στο συνδικαλιστικό κίνημα της εργατικής τάξης. Λάθος θεωρώ την αποχώρησή μας από το προεδρείο της ΓΣΕΕ.

Συντροφικά

ΧΡ. ΛΟΓΑΡΑΣ
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στρατηγική που πατάει γερά στην πραγματικότητα(2013-03-23 00:00:00.0)
Για την προσέγγιση στη Σοσιαλιστική Επανάσταση(2013-03-01 00:00:00.0)
Για μερικούς «άσπονδους» φίλους του ΚΚΕ που βρίσκονται στην απέναντι όχθη(2012-06-03 00:00:00.0)
Μερικές σκέψεις πάνω στις Θέσεις της ΚΕ(2000-12-03 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ δεν έχει ανάγκη από «σωτήρες»(2000-11-28 00:00:00.0)
Η κοινή δράση και το Μέτωπο(2000-11-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ