Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Βουλευτικές Εκλογές 2009
Τι λέει πραγματικά ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

Οι θέσεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στηρίζονται πάνω στη γενικότερη αντίληψή τους ότι στα πλαίσια του καπιταλισμού μπορεί να δημιουργηθούν πολιτικοί συσχετισμοί που να τον διαχειριστούν προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Οι θέσεις του διαπνέονται από την αντίληψη των «ελάχιστων εγγυημένων υπηρεσιών» που επί της ουσίας ταυτίζονται με τη γενική πολιτική κατεύθυνση για την Υγεία που έχει η ΕΕ, αλλά και τα κόμματα του κεφαλαίου.

1. Υποστηρίζουν τη συνύπαρξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία. Προβάλλουν την αυταπάτη ότι η ανάπτυξη του δημόσιου τομέα θα προκαλέσει τον περιορισμό του ιδιωτικού.

2. Προβάλλουν τη θέσπιση «κανόνων» λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα και της κερδοφορίας του, καθώς και ανώτατο όριο επιτρεπόμενων πράξεων και εξετάσεων στις συμβάσεις του με τα ασφαλιστικά ταμεία. Υποστηρίζουν το στόχο να υπαχθούν οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές και μαιευτήρια, σαν καπιταλιστικές επιχειρήσεις, σε «δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο». Πουθενά δε μιλάνε για κατάργηση των επιχειρήσεων στην Υγεία.

3. Ενώ μιλάνε για δωρεάν υπηρεσίες, υποστηρίζουν τη χρηματοδότηση και από τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή από τους εργαζόμενους.

4. Υποστηρίζουν τον «ενιαίο φορέα Υγείας», εντάσσοντας σ' αυτόν τις υπηρεσίες Υγείας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ασφαλιστικών ταμείων, ΜΚΟ και του Δημοσίου. Ουσιαστικά, απορρίπτουν την ανάπτυξη του συστήματος με αποκλειστική κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση.

5. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει την ανάγκη στήριξης των εγχώριων φαρμακοβιομηχανιών, ενώ ο ΣΥΝ υποστηρίζει τη συμμετοχή με 10% στη φαρμακευτική δαπάνη από τους εργαζόμενους. Η χορήγηση δωρεάν φαρμάκων προτείνει να είναι μόνο για τους χρόνια πάσχοντες και αυτούς που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ