Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Πρόκληση του ΥΠΠΟ στους αρχαιολόγους

Αποψη από το εσωτερικό του νέου Μουσείου της Ακρόπολης
Αποψη από το εσωτερικό του νέου Μουσείου της Ακρόπολης
Κάνει πως... δεν καταλαβαίνει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ την προσφυγή του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) στο ΣτΕ κατά του Οργανισμού του νέου Μουσείου Ακρόπολης, με τον οποίο το Μουσείο καθίσταται Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), αποκόβεται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και ανοίγει το δρόμο στην αγοραία διαχείρισή του.

Ετσι, το ΥΠΠΟ, σε ανακοίνωσή του, ειρωνεύεται το ΣΕΑ ότι «τώρα ανακάλυψε» πως τα μέλη του ΔΣ του Μουσείου Ακρόπολης «δεν πληρούν τις δικές τους προϋποθέσεις και δήθεν δε διαθέτουν το "αναγνωρισμένο κύρος" που απαιτείται (...)».

Ωστόσο, η προσφυγή των αρχαιολόγων είχε μία ακόμη σημαντικότερη παράμετρο, αφού σημείωνε ότι «είναι αντισυνταγματική και παράνομη η ανάθεση της διοίκησης του Μουσείου Ακρόπολης σε ΝΠΔΔ, καθώς μόνο αρμόδιο - σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος - είναι το υπουργείο Πολιτισμού». Εμπαινε δηλαδή στην ουσία του ζητήματος, την οποία το ΥΠΠΟ αποσιωπά.

Ο ΣΕΑ ανταπαντά με νέα ανακοίνωση, θυμίζοντας ότι «έδωσε μάχες τον ενάμιση τελευταίο χρόνο, ώστε το Μουσείο Ακροπόλεως, που το πλήρωσε με το υστέρημά του ο λαός και το έστησαν οι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟ, δίνοντας και την ψυχή τους, να παραμείνει δημόσιο αγαθό και όχι λάφυρο στα χέρια διορισμένων από τον εκάστοτε υπουργό. Μάλιστα, το ΔΣ του ΣΕΑ, για τους απεργιακούς αγώνες του συλλόγου μας ενάντια στον Οργανισμό του Μουσείου, σύρθηκε από την πολιτική ηγεσία κατ' εξακολούθηση στα δικαστήρια».

Προσθέτει ότι η προσφυγή στο ΣτΕ κατά του νόμου του νέου Μουσείου Ακρόπολης απορρέει από ομόφωνη απόφαση «αλλεπάλληλων γενικών συνελεύσεων των αρχαιολόγων, οι οποίες είχαν δημοσιοποιηθεί και ήταν γνωστές στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ».

Υπογραμμίζει την «απορία» και «λύπη» του που «η πολιτική ηγεσία αντιδρά μόνον όταν ενοχλείται η διοίκηση του Μουσείου Ακροπόλεως, τη στιγμή που η Αρχαιολογική Υπηρεσία υφίσταται πρωτοφανή εγκατάλειψη, η δε προστασία των μνημείων αλλά και η εξυπηρέτηση του πολίτη έχουν τεθεί σε δεύτερη μοίρα. Οι αρχαιολόγοι περιμένουν ακόμη απαντήσεις και στοιχειώδεις ενέργειες για τη θεσμική και οικονομική αναβάθμιση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του ΥΠΠΟ, η διαχείριση του ΕΣΠΑ στον τομέα των αρχαιολογικών έργων από τις κατά νόμον αρμόδιες υπηρεσίες, οι "δραστηριότητες" του ΟΠΕΠ (Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού), η γιγάντωση του ΤΔΠΕΑΕ (Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων Αρχαιολογικών Εργων), η διάταξη για τις κομματικές επιλογές των συμβασιούχων, αλλά και τα χρονίζοντα θεσμικά και οικονομικά αιτήματα του κλάδου αφήνουν προκλητικά αδιάφορη την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ».

Και ο ΣΕΑ καταλήγει, ότι «θα συνεχίσει τον αγώνα, ώστε το νέο Μουσείο Ακροπόλεως, από φέουδο ημετέρων, να ενωθεί με τον ιερό βράχο της Ακροπόλεως και να καταστεί σύγχρονη ειδική υπηρεσία του ΥΠΠΟ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ