Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Βουλευτικές Εκλογές 2009
'Η με το λαό, ή με το κεφάλαιο

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Κα Παπαρήγα, δεν ξέρω πόσο υπολογίζεται ότι είναι οι εκατομμυριούχοι σήμερα στη χώρα. Αλλά αν πάρουμε ένα διεθνές μέτρο, ότι είναι 0,2% του πληθυσμού, πες ότι έχουμε στην Ελλάδα 20.000 εκατομμυριούχους, δηλαδή εννοώ ανθρώπους που έχουν 1.000.000 ευρώ κάπου στην μπάντα. Αν τους πάρουμε, αν το κράτος πάρει το 1.000.000 ευρώ από τους 20.000 εκατομμυριούχους της χώρας, θα μαζέψει 20 χιλιάδες εκατομμύρια, δηλαδή 20 δισ. ευρώ, όσο είναι η μαύρη τρύπα του φετινού προϋπολογισμού, του χρόνου θα θέλουμε άλλα 20 δισ. και θα πρέπει να ψάξουμε να βρούμε και λεφτά για να χρηματοδοτήσουμε αυτά που εσείς προτείνετε, δηλαδή κατώτερο μεροκάματο 1.400 ευρώ το μήνα, κατάργηση του ΦΠΑ στα σούπερ - μάρκετ, κατάργηση του φόρου στα βενζινάδικα. Πού θα τα βρούμε;

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Κε Τσίμα, απλουστεύετε πάρα πολύ τα πράγματα. Αν υπήρχαν μόνο κάποιοι χιλιάδες εκατομμυριούχοι, καλά θα ήταν τα πράγματα, θα μπορούσαμε να τους τα πάρουμε. Εδώ υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα ταξικής εκμετάλλευσης. Η αγορά σημαίνει: Επιχειρηματικά μεγαθήρια, γύρω από αυτούς υπάρχουν ανώτερα, μεσαία στρώματα, υπάρχουν τα τρωκτικά, υπάρχουν όλοι εκείνοι οι ενδιάμεσοι, που χρηματίζονται, για να στηρίζουν αυτό το σύστημα. Ποια είναι η δική μας θέση; Υπήρχε σπατάλη; Η δημόσια σπατάλη ήταν λίγη - πολλή για εμάς - λίγη, όμως, σε σχέση με τα χρήματα που έχουν αποθησαυρίσει τα ταμεία των επιχειρηματιών, οι καταθέσεις τους στις τράπεζες, η έξοδος κεφαλαίου στο εξωτερικό. Εδώ να του πούμε καθαρά. Σε μια ταξική κοινωνία, ή θα χάσουν οι επιχειρηματίες, ή θα κερδίσουν οι εργαζόμενοι. Δεν υπάρχει ενδιάμεση λύση. Το νοικοκύρεμα, το οποίο ακούμε, μου θυμίζει τις διάφορες νουθεσίες που γίνονται στα λαϊκά νοικοκυριά, να μην καταναλώνουν περισσότερα από όσο πρέπει. Οταν μια οικογένεια έχει εισόδημα 1.500 ευρώ το μήνα με τέσσερα παιδιά ή 1.100 ευρώ το μήνα με τέσσερα παιδιά, από πάνω νουθεσία, «μην δανείζεσαι από την τράπεζα». Αυτή η λογική πρέπει να εκλείψει στη συνείδηση του λαού. Υπάρχει σύστημα εκμετάλλευσης, κερδοφορίας. Και εμείς προτείνουμε ένα συγκεκριμένο μέτρο: 45% φορολογία στο μεγάλο κεφάλαιο. Με αυτό το μέτρο δεν συμφωνούν, ούτε η ΝΔ, ούτε το ΠΑΣΟΚ. Δεν λογαριάζουμε τις Βρυξέλλες, όταν ο ελληνικός λαός ζει κάθε μέρα και χειρότερα. Οι Βρυξέλλες ενδιαφέρονται για την κερδοφορία του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, για να ανακάμπτουν τα ευρωπαϊκά μεγαθήρια και να ανταγωνιστούν τα αμερικάνικα, τα ρώσικα, τα γιαπωνέζικα, τα κινέζικα. Τι θα κάνει, δηλαδή, ο λαός; Θα στριμωχτεί μέσα σε αυτόν τον ανταγωνισμό που τον κάνει πιο φτωχό κάθε μέρα; 'Η αυτοί, ή εμείς!

Η ηθική του δίκιου και της διεκδίκησης

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Η ερώτησή μου, ξέρετε, είχε το εξής πνεύμα. Θα περίμενα από ένα κόμμα της αριστεράς να υποστηρίζει και μια ηθική της εργασίας. Δηλαδή, αυτά τα 8,5 δισ. που φόρτωσε η κυβέρνηση της ΝΔ στη γραφειοκρατία των υπουργείων, κάποιοι τα εισπράττουν. Η σπατάλη που λέμε του Δημοσίου, εκτός από τα τρωκτικά, εκτός από τους μεγάλους προμηθευτές, από τη «Ζήμενς», πηγαίνει και στο μικρό μεροκαματιάρη επιχειρηματία που δίνει τυρόπιτες με σύμβαση στο γειτονικό στρατόπεδο και τις υπερτιμολογεί, ή στον υπάλληλο που δουλεύει μόνο όταν πληρώνεται υπερωρία. Δεν σας έχω ακούσει να αποδοκιμάζετε αυτή την ηθική της εργασίας και να ζητάτε νοικοκύρεμα.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Αυτό που εμείς λέμε στους εργαζόμενους, είναι ότι ακριβώς πρέπει να διαλέξουν το δρόμο της οργάνωσης, της ταξικής πάλης και της αντεπίθεσης. Είναι γεγονός ότι το σύστημα αφήνει διάφορες τρύπες και διόδους, ευνοεί τον παρασιτισμό, ακριβώς γιατί θέλει τους εργαζόμενους να ακολουθήσουν έναν ατομικίστικο τρόπο ζωής και δράσης - ο θάνατός σου η ζωή μου για τον διπλανό του. Εμείς ακριβώς φωτίζουμε εκείνο το δρόμο. Και εκεί, υπάρχει ηθική. Οχι στην ηθικολογία, την από πάνω. Αλλά, ηθική υπάρχει όταν ο λαός δει ότι δεν έχει απλώς δίκιο, έχει και δύναμη να το διεκδικήσει. Επομένως, όλα αυτά τα οποία λέγονται για τους μικρομεσαίους, για τους μικρούς επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους, είναι για να δικαιολογηθεί, να σφιχτεί το ζωνάρι. Αυτή είναι η ουσία. Και όλα τα μέτρα που ακούμε για τη φοροδιαφυγή, αφορούν μικρούς επιχειρηματίες και λαϊκά στρώματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα υπόλοιπα κόμματα(2018-03-09 00:00:00.0)
Παραλογισμός είναι η υποταγή(2012-12-07 00:00:00.0)
Ακόμη και φάρμακα και σύριγγες αγοράζουν οι ασθενείς!(2012-06-14 00:00:00.0)
Προγράμματα κατάρτισης και συνδικαλιστικές υπολήψεις(2003-06-27 00:00:00.0)
Εξοργιστικό...(2000-09-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ