Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
Βουλευτικές Εκλογές 2009
Παιδεία δημόσια, καθολική, δωρεάν και χωρίς κανένα ταξικό φραγμό

Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ: Κα Παπαρήγα, η πολιτική του κόμματός σας στην Παιδεία είναι σαφής. Είστε υπέρ της δημόσιας Παιδείας και ζητάτε την κατάργηση της ιδιωτικής στη χώρα μας. Γιατί στερείτε το δικαίωμα κάποιων γονιών, εύπορων ή μη, να επιλέξουν ιδιωτικά σχολεία για τα παιδιά τους; Πείτε μου σας παρακαλώ, μια χώρα στην Ευρώπη ακόμα και στον κόσμο, δεν ξέρω, που να ισχύει μόνο η δημόσια Παιδεία.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Σήμερα δεν υπάρχει καμία χώρα στην Ευρώπη που έχει μόνο δημόσια Παιδεία. Βεβαίως, όλες οι χώρες ακριβώς επειδή ακολουθούν το ίδιο μοντέλο - να το πω έτσι, αν και δεν είναι μοντέλο - ανάπτυξης, έχουν ανοίξει τις πόρτες, τα παράθυρα, έχουν γκρεμίσει τα τείχη, έτσι ώστε οι επιχειρηματίες που δεν έκαναν κάποτε επενδύσεις στο χώρο της Παιδείας, να κάνουν επενδύσεις και να βγάζουν κέρδη. Κέρδη, κέρδη, κέρδη. Και βγάζουν κέρδη, και οικονομικά, αλλά «επενδύουν» και στο μυαλό των μαθητών, διότι τους ενδιαφέρει να χειραγωγούν τα μυαλά, από όσο γίνεται μικρότερη ηλικία. Οταν λέμε εμείς για δημόσια Παιδεία, εννοούμε δημόσια, δωρεάν, καθολική. Κανένας επιχειρηματίας δεν μπορεί να κάνει επένδυση στην Παιδεία. Βεβαίως, στον καπιταλισμό είμαστε, έχουν τόσους τομείς, βιομηχανία, αγροτική παραγωγή, ναυτιλία, συγκοινωνίες, τα πάντα, γιατί δηλαδή πρέπει να έχουμε επιχειρηματίες στην Παιδεία; Γιατί να αναλαμβάνουν οι επιχειρηματίες και να καθορίζουν το περιεχόμενο των βιβλίων, να εκδίδουν εκπαιδευτικά βιβλία, να κάνουν πιστοποίηση και μάλιστα ζητούν οι επιχειρηματίες, αυτοί να αποφασίζουν ποιος από αυτούς που έχει πτυχίο πανεπιστημίου, είναι ικανός να βρει δουλειά στο αντικείμενό του. Πρόκειται για κατάσταση τραγική. Και βομβαρδίζει τις τσέπες της λαϊκής οικογένειας και τα μυαλά των παιδιών. Διότι, αυτό που ενδιαφέρει τους επιχειρηματίες, είναι το εξής: Να μάθουν τα παιδιά ληξιπρόθεσμες γνώσεις, να γίνουν ένα ευέλικτο φτηνό εργατικό δυναμικό, να μάθουν να πειθαρχούν, να σκύβουν το κεφάλι. Επεμβαίνουν και στο περιεχόμενο. Και αν θέλετε, αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο κέρδος των επιχειρηματιών ότι, πέρα από το κράτος, έχουμε και τον επιχειρηματικό κόσμο που προσπαθεί να αποβλακώσει τους μαθητές, τις μαθήτριες, τους φοιτητές, αλλά με έναν πολύ ...σύγχρονο, ευρωπαϊκό και παγκοσμιοποιημένο τρόπο.

Παιδεία για όλους δωρεάν, χωρίς κανένα ταξικό φραγμό.

Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ: Καταλαβαίνω τον αγώνα σας κατά της κερδοσκοπίας και είναι αγώνας και πολλών. Αλλά αυτό που προτείνετε δεν μπορεί να γίνει, είναι μία ουτοπία. Το είπατε και η ίδια, δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη. Υπήρχε μόνο στο σοβιετικό σύστημα, το οποίο έχει καταρρεύσει. Εξάλλου πώς μπορεί σε ένα σύγχρονο κράτος, κ. Παπαρήγα, ένα κόμμα να διαθέτει επιχειρήσεις και ένας ιδιώτης να μην μπορεί να κάνει επιχείρηση στην Παιδεία;

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Από το παράθυρο, πάλι άρχισε το παραμύθι των επιχειρήσεων. Θα απαντήσω σε αυτό. Το ΚΚΕ έχει επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν σχέση με έσοδα που το βοηθάνε να τυπώνει τον «Ριζοσπάστη», να τυπώνει το προπαγανδιστικό υλικό του, να βγάζει βιβλία - και αλίμονο αν περίμενε αυτά να του τα δώσει το κράτος ή οι επιχειρηματίες. Δεν είναι επιχειρήσεις που αποβλέπουν στα κέρδη, σε επενδύσεις στο χρηματιστήριο, σε πολυκλαδικές επενδύσεις, στον πλουτισμό στελεχών και στις ατομικές περιουσίες. Δεν έχουμε νεόπλουτους στο Κόμμα από τη στιγμή που τους ανατέθηκαν κάποια ηγετικά αξιώματα. Λοιπόν, ας αφήσουμε αυτό το παραμύθι για τις κομματικές επιχειρήσεις. Εμείς, ακριβώς επειδή δε θέλουμε να εξαρτιόμαστε από τον εκβιασμό επιχειρηματιών, προσπαθούμε - ιδιαίτερα στον τομέα της προπαγάνδας και των εκδόσεων - να έχουμε τη δική μας αυτοδυναμία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόταση για «μεικτά», δηλαδή ιδιωτικά, πανεπιστήμια(2013-03-02 00:00:00.0)
«Εξω οι επιχειρήσεις από τα σχολεία»(2012-03-31 00:00:00.0)
Επαγγελματίας προβοκάτορας και ψεύτης για το ΚΚΕ(2011-09-24 00:00:00.0)
Να τον χαίρονται τον λεβέντη(2009-09-23 00:00:00.0)
Εμπορευματοποιείται το Εθνικό Πρόγραμμα Ερευνών(2007-07-27 00:00:00.0)
Τα θέλουν όλα δικά τους(1997-03-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ