Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η αντιδραστική Συνθήκη της Λισαβόνας

Στις 2 του Οκτώβρη ο ιρλανδικός λαός καλείται σε νέο δημοψήφισμα για την έγκριση της «Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης της ΕΕ», πιο γνωστής ως Συνθήκη της Λισαβόνας. Συνθήκη την οποία ο ιρλανδικός λαός με 53,4% είχε απορρίψει στο πρώτο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιούνη 2008. Οι πιέσεις και απειλές του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και των οργάνων του στην ΕΕ άρχισαν από την πρώτη στιγμή, προκειμένου να ανατρέψουν την περήφανη απόφαση του ιρλανδικού λαού.

Η λεγόμενη μεταρρυθμιστική συνθήκη, που υπογράφηκε στη Λισαβόνα από τους αρχηγούς των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον Οκτώβρη 2007, είναι μια μεταμφίεση του αντιδραστικού «ευρωσυντάγματος» που πρώτα ο γαλλικός λαός και έπειτα ο ολλανδικός απέρριψαν διαδοχικά το 2005. Αυτή η «νέα συνθήκη της Λισαβόνας» ουσιαστικά προωθεί την παραπέρα ενδυνάμωση των μηχανισμών επιβολής της εξουσίας του κεφαλαίου στους λαούς των κρατών - μελών της Ευρωένωσης, σε όλους τους τομείς. Την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών και τη στρατιωτικοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την παραπέρα αντιδραστική ισχυροποίησή της ως ιμπεριαλιστικού κέντρου, ώστε πιο επιθετικά να παίξει στο γήπεδο του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού.

Η νέα Ευρωσυνθήκη αποτελεί ένα ακόμα αντιδραστικό βήμα στην ήδη δρομολογημένη πορεία του ευρωενωσιακού οικοδομήματος στην κατεύθυνση της ομοσπονδιοποίησης της ΕΕ, όπου έχουν βάλει από κοινού πλάτες οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ΣΥΝ, αφού τα πρώτα βήματα αυτής της πορείας έγιναν με τη συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992.

Με τη νέα συνθήκη εκχωρούνται ακόμη περισσότερα κυριαρχικά δικαιώματα, ανοίγεται «χώρος ελευθερίας» για το κεφάλαιο, ψαλιδίζεται το βέτο και η αρχή της ομοφωνίας στις αποφάσεις, εντείνονται οι πολιτικές καταστολής και περιορισμού βασικών δημοκρατικών ελευθεριών, επεκτείνονται οι πολιτικές φακελώματος, συγκέντρωσης και παράδοσης σε χώρες και αρχές εκτός ΕΕ (ΗΠΑ, CIA), εντείνεται η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ στο πλαίσιο του NATO και σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, προωθείται το δόγμα του «προληπτικού» πολέμου.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν στη Βουλή τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Το ΚΚΕ έγκαιρα είχε αποκαλύψει τον πραγματικό χαρακτήρα αυτής της διαδικασίας, από το Μάαστριχτ έως τη Λισαβόνα. Στην πορεία η πολιτική του Κόμματος διαρκώς δικαιώνεται από τις εξελίξεις, η ανάγκη της αντίστασης σε όλο το αυταρχικό και αντεργατικό πλέγμα νόμων και ρυθμίσεων, αλλά και ιμπεριαλιστικών πολιτικών που εκπορεύονται από την ΕΕ με την ενεργό συμμετοχή και των ελληνικών κυβερνήσεων γίνεται όλο και πιο επιτακτική.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ