Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Οικολογικές «ευαισθησίες» με ελεύθερη αγορά

Στο ντορό της διαχείρισης και οι προτάσεις για το περιβάλλον

Από την καλλιέργεια αυταπατών και τη διατύπωση προτάσεων που χωράνε στη διαχειριστική λογική του κυρίαρχου συστήματος, δε θα μπορούσαν να εξαιρεθούν οι προτάσεις που διατύπωσε ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για το περιβάλλον σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, είπε: «θέλουμε τα φυσικά αγαθά, ο συλλογικός μας πλούτος να μείνει εκτός αγοραίου πλαισίου», αποδεχόμενος επί της ουσίας την ελεύθερη αγορά και σπέρνοντας αυταπάτες ότι σ' αυτή την αγορά και σ' αυτήν την οικονομία μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκός «δημόσιος» τομέας.

Είπε επίσης: «αντιστεκόμαστε στα σχέδια ανάπτυξης που εκπονούνται σε βάρος της κοινωνίας από δήθεν τεχνοκράτες. Συνήθως αυτοί οι τεχνοκράτες δε, είναι και τεχνοκράτες που πολλές φορές κατέχουν και διευθυντικές θέσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις». Επί της ουσίας, για ακόμα μια φορά, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει φραστικές κορώνες εναντίον των επιχειρήσεων, στοχεύοντας στους «κακούς καπιταλιστές» και όχι στην οικονομική βάση της εκμετάλλευσης, την οποία εξυπηρετεί η κυρίαρχη πολιτική. Ακόμα, όπως και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι Οικολόγοι Πράσινοι, μίλησε για «αναγκαίες προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν την ποιότητα των πράσινων θέσεων εργασίας και που θα ενσωματώνουν μηχανισμούς διάχυσης των ωφελειών τους στην κοινωνία», κρύβοντας ότι η λεγόμενη πράσινη οικονομία στόχο έχει να υπηρετήσει τα εργοδοτικά κέρδη και σ' αυτό το πλαίσιο, οι εργασιακές σχέσεις είναι και θα είναι διαλυμένες.

Τροχιοδεικτικές των μετεκλογικών εξελίξεων είναι και οι συζητήσεις για τη συνεργασία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ. Ο Θ. Μαργαρίτης, σε άρθρο του στην κυριακάτικη «Αυγή», επαναφέρει το θέμα των ευρύτερων ανακατατάξεων στο χώρο της «ανανεωτικής αριστεράς». Βάζει ξανά στο τραπέζι τη συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους, επισημαίνει ότι «η συζήτηση Αριστεράς και Οικολογίας αποτελεί μια στρατηγική επιλογή όχι μόνο για τη φυσιογνωμία του ΣΥΝ αλλά και για εναλλακτική προοπτική στην ανάπτυξη της χώρας».

Ακόμα, με άρθρο του στην «Αυγή» ο Σωτήρης Κωστόπουλος, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και γενικός γραμματέας Τύπου επί κυβερνήσεων Α. Παπανδρέου, επισημαίνει ότι «ο ελληνικός λαός εξαιτίας της νεοφιλελεύθερης επίθεσης, είχε τα τελευταία χρόνια ανάγκη συνεργασίας της προοδευτικής αντιπολίτευσης» και ισχυρίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, «όχι μόνο δεν πρέπει να λείψει από την επόμενη Βουλή, αλλά να βγει πιο δυναμωμένη για να μπορέσει να ικανοποιήσει εκείνο το κομμάτι του κόσμου που αγωνιά για ενότητα, κοινή δράση και διάλογο μ' όλες τις σοσιαλιστικές δυνάμεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ