Κυριακή 20 Σεπτέμβρη 2009 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ
Ψεύτικες υποσχέσεις και αντιλαϊκά μέτρα

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να εξαπατηθούν. Οποιος από τους δυο κι αν είναι αύριο στην κυβέρνηση, ίδια αντιλαϊκή πολιτική θα ακολουθήσει και σε ό,τι αφορά την Υγεία - Πρόνοια Μπορεί όμως να υπάρξει άλλος δρόμος ανάπτυξης όπου και ο τομέας της υγείας - πρόνοιας θα μπορεί να λειτουργεί με μόνο κριτήριο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών για υγεία
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να εξαπατηθούν. Οποιος από τους δυο κι αν είναι αύριο στην κυβέρνηση, ίδια αντιλαϊκή πολιτική θα ακολουθήσει και σε ό,τι αφορά την Υγεία - Πρόνοια Μπορεί όμως να υπάρξει άλλος δρόμος ανάπτυξης όπου και ο τομέας της υγείας - πρόνοιας θα μπορεί να λειτουργεί με μόνο κριτήριο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών για υγεία
Ο τομέας της Υγείας - Πρόνοιας δεν έμεινε έξω από την προεκλογική ψευτοαντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Tα αντιλαϊκά μέτρα στον τομέα αυτό, που έχουν συναποφασίσει με την ΕΕ, τα προβάλλουν ως θετικά και τσακώνονται για το ποιος θα τα υλοποιήσει πιο γρήγορα και πιο οργανωμένα. Ταυτόχρονα, προσπαθούν να εξαπατήσουν με υποσχέσεις που έχουν δώσει πολλές φορές στο παρελθόν.

Οι εργαζόμενοι όμως, και τα φτωχά λαϊκά στρώματα έχουν πληρώσει ήδη πολύ βαριά την πολιτική της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, τη Στρατηγική της Λισαβόνας στην οποία ορκίζονται ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Πιο συγκεκριμένα, στα δημόσια νοσοκομεία οι ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό έχουν φτάσει στο όριο της επικινδυνότητας για ασθενείς και υγειονομικούς. Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής μείωσης των κρατικών δαπανών για την Υγεία που μέσα σε 15 χρόνια (1992-2007) έφτασε από το 41,4% στο 27%. Με τα εκατομμύρια ευρώ που αφαίρεσαν από τους εργαζόμενους σε χρήματα και υπηρεσίες Υγείας επιδότησαν τα μονοπώλια, τους νατοϊκούς εξοπλισμούς. Αυτό το ονόμασαν «ορθή διαχείριση των οικονομικών της Υγείας».

Το λαϊκό εισόδημα και οι μισθοί που θέλει να παγώσει η ΝΔ και να ενισχύσει με 19 σεντς την ημέρα το ΠΑΣΟΚ, καταληστεύεται ήδη πολλαπλά και λόγω της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υγείας που ακολούθησαν. Μόνο για την κάλυψη αναγκών Υγείας κάθε οικογένεια έχει αναγκαστεί να πληρώνει από την τσέπη της περίπου 1.200 ευρώ από τα 2.000 ευρώ της ετήσιας κατά κεφαλήν δαπάνης Υγείας («Ρ» 15/11/07). Αυτό από μόνο του αποδεικνύει επιπλέον πόσο εξευτελιστικά και υποκριτικά είναι τα επιδόματα φτώχειας που υπόσχονται και οι δύο, τα οποία δεν φτάνουν το 1 ευρώ την ημέρα. Αν θέλουν άμεσα να ελαφρύνουν τους εργαζόμενους ας καταργήσουν τα χαράτσια για εισιτήρια στα εξωτερικά ιατρεία, στα επείγοντα και στα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία, των δημόσιων νοσοκομείων, το ΦΠΑ και τη συμμετοχή στα φάρμακα, στις διαγνωστικές εξετάσεις. Ας καταργήσουν την εισφορά των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας (στο ΙΚΑ είναι 7,65% του μεροκάματου). Ας αυξήσουν τις κρατικές δαπάνες για την Υγεία - Πρόνοια.

Στήριξαν και διευκόλυναν όλα αυτά τα χρόνια την κερδοφορία των επιχειρήσεων στην Υγεία, των οποίων ο τζίρος αυξήθηκε από 508 εκατομμύρια ευρώ το 1997 σε 1,8 δισ. το 2007. Ακόμη και σε περίοδο οικονομικής κρίσης τα μονοπώλια αυτά επεκτείνονται σε άλλες βαλκανικές και αραβικές χώρες. Ενισχύουν το κεφάλαιο με τις ΣΔΙΤ για την κατασκευή νοσοκομείων, ενοικίαση κρεβατιών ΜΕΘ, με την αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στον κλάδο.

Οι εργαζόμενοι όμως δεν έχουν πληρώσει αυτή την πολιτική μόνο με οικονομικές θυσίες για υπηρεσίες Υγείας. Πληρώνουν με την ίδια τους την υγεία και τη ζωή. Με το θάνατο 1.236 εργαζομένων από εργατικά «ατυχήματα» στην 8ετια 2000 - 2008, με χιλιάδες «αθέατες» επαγγελματικές ασθένειες, με το μολυσμένο νερό του Ασωπού, με την εντατικοποίηση της εργασίας και την κατάργηση της 8ωρης σταθερής απασχόλησης που φθείρουν την υγεία.

Αυτές είναι οι επιπτώσεις στην Υγεία από τον δρόμο ανάπτυξης που έχει ως κριτήριο τα κέρδη. Γι' αυτό το δρόμο καλούν τους εργαζομένους να κάνουν και πάλι θυσίες.

Νέα αντιλαϊκά σχέδια

Για την επόμενη μέρα των εκλογών έχουν ετοιμάσει και άλλα αντιλαϊκά μέτρα. Είναι μέτρα για να «ξελαφρώσουν» και άλλο τους εργοδότες και το κράτος από το βάρος να χρηματοδοτούν την Υγεία και τις συντάξεις των εργαζομένων. Κλείνουν σε όλες τις πτώσεις το «κοινωνικό κράτος», αλλά εννοούν το κράτος της διαχείρισης της φτώχειας με στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας για τα λαϊκά στρώματα.

Εχουν συμφωνήσει και δεσμεύονται από το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Οικονομικής Ανάκαμψης που προβλέπει χτύπημα του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, την απελευθέρωση της αγοράς Υγείας, την ανάπτυξη της «άτυπης κοινωνικής μέριμνας» όπου θα απασχολούνται ανειδίκευτοι ηλικιωμένοι και γυναίκες για να καλύπτουν μόνο κάποιες στοιχειώδεις κοινωνικές ανάγκες, π.χ. φύλαξη παιδιών, βοηθητικές υπηρεσίες Υγείας κλπ.

Λένε ψέματα όταν παρουσιάζουν ως θετικά τα αντιλαϊκά μέτρα για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, το διαχωρισμό του κλάδου Υγείας από αυτόν της σύνταξης, τη δημιουργία επαγγελματικών Ταμείων. Αυτά τα μέτρα καταργούν τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης. Οδηγούν σε εξίσωση προς τα κάτω των παροχών Υγείας όλων των Ταμείων.

Και οι δύο «αγωνιούν» για τις ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, κύρια τώρα λόγω της πανδημίας της «νέας γρίπης». Ομως αυτό που προωθούν είναι ένα δίκτυο που χωρά ιδιώτες, ΜΚΟ, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους εθελοντές, που όλοι μαζί θα πωλούν υπηρεσίες Υγείας στα ασφαλιστικά ταμεία και στους εργαζόμενους.

Αποπροσανατολίζουν το λαό αναδεικνύοντας ως το κύριο πρόβλημα στην Υγεία τις κρατικές σπατάλες στα δημόσια νοσοκομεία και στα ασφαλιστικά ταμεία, τις ανεξέλεγκτες προμήθειες που διογκώνουν τα χρέη τους. Ο ένας κατηγορεί τον άλλον ότι έθρεψε τη διαφθορά και την αδιαφάνεια. Και οι δύο όμως με το «νοικοκύρεμα» των δημόσιων δαπανών εννοούν την παραπέρα περικοπή των κρατικών δαπανών για την Υγεία. Αν θέλουν πραγματικά να καταπολεμήσουν τη διαφθορά και τα χρέη ας καταργήσουν κάθε επιχειρηματική δράση στην Υγεία - Πρόνοια, στο φάρμακο. Ας επιστρέψουν τα κλεμμένα από τα Ταμεία. Ας επιβάλλουν στους εργοδότες να ασφαλίζουν όλους τους εργαζόμενους. Δε θέλουν όμως, γιατί αυτό απαιτεί να συγκρουστούν με τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Αντιθέτως, εξαπατούν λέγοντας ότι μπορούν να σπάσουν αυτό το φαύλο κύκλο χρεών που οι ίδιοι δημιούργησαν. Τα τεχνοκρατικά μέτρα όμως που προωθούν δε λύνουν το πρόβλημα προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Για παράδειγμα, αυτό που επιδιώκουν με το νέο σύστημα προμηθειών είναι να ελέγξουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των προμηθευτών, να συγκεντρώσουν ενιαία και κεντρικά τις προμήθειες σε λιγότερα μονοπώλια. Η μηχανοργάνωση και η χρήση διπλογραφικών λογιστικών συστημάτων που προωθούν στοχεύει στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και ασφαλιστικών ταμείων με τους όρους των ιδιωτικών επιχειρήσεων για να βγάζουν κέρδη και όχι για να ικανοποιούνται οι καθημερινές ή οι έκτακτες ανάγκες υγείας του λαού. Τέλος, η περίφημη ηλεκτρονική κάρτα Υγείας είναι το εργαλείο για την περικοπή παροχών Υγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι υποσχέσεις για προσλήψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία έρχονται από παλιά, όπως και τα κενά σε τουλάχιστον 4.000 γιατρούς και 25.000 νοσηλευτές. Δε δημιουργήθηκαν χτες αλλά διαχρονικά από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Η πολιτική αυτή έχει επιπλέον στόχο να μειώσει το «κόστος» των εργαζομένων και στα δημόσια νοσοκομεία. Γι' αυτό αντικαταστούν το μόνιμο προσωπικό με προσωπικό που εργάζεται με ευέλικτες σχέσεις εργασίας (stage, επικουρικοί, ενοικιαζόμενοι). Δεν μπορούν να παριστάνουν τώρα τους ανήξερους ή τους φιλάνθρωπους. «Ξέχασαν» βέβαια να διευκρινίσουν αν οι προσλήψεις που τάζουν είναι για μόνιμο προσωπικό.

Τα παραπάνω αντιλαϊκά μέτρα είναι μέρος μόνο από την «επανίδρυση του ΕΣΥ» που οραματίζεται το ΠΑΣΟΚ να κάνει ως κυβέρνηση.

Δημόσια Δωρεάν Υγεία - Πρόνοια

Κανένας από τους δύο στις εξαγγελίες τους δεν ανέφερε ούτε μία φορά τη λέξη δωρεάν για την Υγεία - Πρόνοια. Αλλά και όταν αναφέρουν το «δωρεάν» εννοούν την κάλυψη από τις εισφορές των εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία. Το ίδιο υπερασπίζεται και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ που επίσης δε θέλουν με κανέναν τρόπο να θίξουν την «αρμονική συνύπαρξη» του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να εξαπατηθούν, όποιος από τους δυο κι αν είναι αύριο στην κυβέρνηση ιδία αντιλαϊκή πολιτική θα ακολουθήσει και σε ό,τι αφορά την Υγεία - Πρόνοια. Μπορεί όμως να υπάρξει άλλος δρόμος ανάπτυξης όπου και ο τομέας της Υγείας - Πρόνοιας θα μπορεί να λειτουργεί με μόνο κριτήριο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών για Υγεία.

Η θέση του ΚΚΕ για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας για όλους ανεξαιρέτως, είναι πρόταση ρεαλιστική γιατί είναι απόλυτα αναγκαία. Η στάση κάθε πολιτικής δύναμης απέναντι σε αυτό το θέμα πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου και σε αυτές τις εκλογές.

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι εγγύηση για να είναι δυνατός ο λαός και να περάσει στην αντεπίθεση.


Της
Κατερίνας ΜΙΧΑΛΙΟΥ*
*Η Κατερίνα Μιχαλιού είναι μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ